HNL

HAJDUK - RIJEKA 1:2 Rijeka preokretom u nemogućim uvjetima slavila na Poljudu

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

NOGOMETAŠI Rijeke su slavili u Jadranskom derbiju na kišom natopljenom poljudskom travnjaku rezultatom 2:1. Hajduk je poveo u devetoj minuti pogotkom Mije Caktaša iz penala, a gosti su preokrenuli golovima Stjepana Lončara u 40. i Luke Menala u 69. minuti.

Hajduk je bolje ušao u utakmicu. U petoj minuti Umut se probio po lijevoj strani Hajdukova napada i prizemno ubacio za Gyurcsa koji je čekao na otprilike 11 metara od Rijekina gola. Mađar je pucao, ali njegov udarac je blokiran u posljednji tren.

Caktaš je u devetoj minuti panenkom zabio iz penala

Već u devetoj minuti domaći sastav je poveo golom iz kaznenog udarca. Jakoliš je ubacio s desne strane, Nino Galović je neoprezno igrao rukom koja je bila u nedozvoljenom položaju i sudac Batinić je nakon pregledavanja snimke pokazao na bijelu točku. Prvotno sudac nije dosudio penal.

Najstrožu kaznu je mirno realizirao kapetan Hajduka Mijo Caktaš koji je nakon brzog zaleta potkopao loptu i panenkom pogodio za vodstvo Hajduka. Lopta je odsjela u sredini, a Nevistić se bacio u lijevu stranu.

Na prvu šansu Rijeke čekali smo do 14. minute kada je s ruba kaznenog prostora pucao Franko Andrijašević. Nitko od igrača Hajduka nije reagirao dovoljno brzo u bloku te je gol domaćih spasio vratar Posavec obranivši prizemni udarac kapetana Rijeke.

Gyurcso je dominirao sredinom prvog dijela

Nakon velike prilike za Rijeku uslijedio je novi period u kojem je bolji bio Hajduk. Prvo je u 20. minuti Gyurcso sam sebi kreirao prostor i priliku iz daljine, ali je njegov udarac blokiran te odlazi malo iznad gola u korner.

U sljedećih 15 minuta nije bilo prilika po kišom natopljenom travnjaku na Poljudu. Kreativnu pauzu je prekinuo Gyurcso, ali ovoga puta asistencijom u prostor za Umuta. Turski napadač je krajnjim naporom stigao do lopte ispred Nevistića, ali ju je samo okrznuo i pritom udario golmana gostiju.

Rijeka izjednačila uz pomoć vjetra i sjajnu završnicu Lončara

Uslijedio je prvi period u kojem je Rijeka više napadala. Murić je u 37. minuti uputio loptu u sredinu prema Stjepanu Lončaru, ali BiH nogometaš nije stigao stići do nje u kaznenom prostoru. Ono što nije uspio tri minute ranije, Lončar je uspio u 40. minuti.

Loptu mu je s lijeve strane ubacio Ivan Tomečak, lopta je preskočila Jakoliša nošena jakim vjetrom, a Lončar je nakon mirnog štopanja lijepo pogodio iznad nemoćnog Posavca.

Do kraja poluvremena je Hajduk stigao do još jednog pogotka, ali ubačaj Jakoliša je u petercu Umuta pronašao u zaleđu te je pomoćni sudac opravdano signalizirao nedozvoljenu poziciju.

Simić će zbog trećeg žutog kartona propustiti susret protiv Varaždina

Na početku drugog dijela prvi je reagirao trener Hajduka Boro Primorac. On je u igru uveo Darka Nejašmića i njegova imenjaka Todorovića umjesto Adama Gyurcsa i Marina Jakoliša.

Već u 47. minuti je zbog prekršaja nad Frankom Andrijaševićem žuti karton dobio Stefan Simić. Stoper Hajduka će zbog toga propustiti sljedeći susret Hajduka u prvenstvu protiv Varaždina u gostima.

Na prvu priliku u drugom dijelu smo čekali do 52. minute. Umut je pobjegao obrani Rijeke i s lijeve strane kaznenog prostora okušao svoj udarac, ali loptu u korner izbija vratar Nevistić. Ponovljena snimka je otkrila kako bi lopta bez reakcije Rijekina vratara otišla pored gola.

Menalo lijepo zabio na odličnu asistenciju Andrijaševića

Teški uvjeti, odnosno kišom natopljeni teren, stvarali su velike probleme igračima obje momčadi. Igralo se većinom po zraku, a novih prilika ili naznake istih nije bilo do 65. minute. Jradi je poslao prizemnu loptu na peterac za Umuta, ali se lopta zaustavila na svom putu i postala lak plijen za Nevistića.

Ipak, u 69. minuti Rijeka dolazi do vodstva. Franko Andrijašević je na centru primio loptu, okrenuo se i uposlio Luku Menala iza leđa Hajdukove obrane. BiH veznjak je ostao miran i lijepo pogodio u dalji kut Hajdukova gola iako je Posavec malo, ali nedovoljno, dirao loptu. Menalo je u igru ušao umjesto Murića u 60. minuti.

Odmah je reagirao Boro Primorac i uveo Diamantakosa umjesto Stanka Jurića. Grčki napadač je već dvije minute kasnije bio u gužvi u petercu Rijeke. On i Todorović su pokušali udarcima iz blizine, ali blokirani su. Sudac Batinić je išao pogledati snimku mogućeg povlačenja Diamantakosa, ali nije bilo dovoljno materijala za novi kazneni udarac.

Rožman je u 82. minuti uveo stopera umjesto napadača

Do kraja utakmice trener Hajduka Boro Primorac je pokušao s još jednom izmjenom. Atanasov je ušao umjesto Jaira, ali je Rožman s druge strane odgovorio zatvaranjem utakmice tako što je umjesto napadača Kulenovića uveo stopera Escovala.

Terenski pritisak Hajduka nije iznjedrio nijednu pravu priliku pred vratima Nevistića koji je u prvoj minuti sudačke nadoknade dobio žuti karton zbog odugovlačenja s izbijanjem lopte iz vlastitog peterca.

Rijeka u sljedećem kolu na domaćem terenu dočekuje Dinamo

Njegov kolega Josip Posavec je otišao pomoći svom napadu u posljednjim sekundama utakmice, ali bezuspješno, te je Rijeka upisala sedmu pobjedu na Poljudu u posljednjih pet godina.

Ovom pobjedom je momčad Simona Rožmana preskočila Hajduk na ljestvici te ima dva boda više i dvije utakmice manje na četvrtom mjestu. U sljedećem kolu Hajduk gostuje kod Varaždina, a Rijeka dočekuje Dinamo. Prije toga na Rujevici u četvrtak gostuje AZ Alkmaar.


SASTAVI

Hajduk (4-2-3-1): Posavec - Jakoliš (Todorović 45'), Simić, Dimitrov, Dolček - Jradi, Jurić - Jairo (82' Atanasov), Caktaš, Gyurcso (Nejašmić 45') - Umut.

Rijeka (3-4-3): Nevistić - Capan, Galović, Smolčić - Tomečak, Halilović, Lončar, Štefulj - Murić (Menalo 60'), Kulenović (Escoval 82'), Andrijašević.


Početni sastav Hajduka u današnjem Jadranskom derbiju. Ajmo Bijeli! ❤️💙

Posted by HNK Hajduk Split on Sunday, December 6, 2020

UOČI UTAKMICE

Susret između Hajduka i Rijeke je okršaj četvrte i šeste momčadi hrvatskog prvenstva koje razdvaja jedan bod prednosti za Hajduk, ali i dvije odigrane utakmice više. Obje momčadi u ovaj susret ulaze u dobroj formi, Hajduk na valu dvije gostujuće pobjede u prvenstvu protiv Slaven Belupa i Lokomotive, a Rijeka nakon europskog remija protiv Real Sociedada te prvenstvene podjele bodova s vodećim Osijekom.

Rijeci nedostaju Čerin, Raspopović i Pavičić

Kod Hajduka nema ozbiljnijih izostanaka, dok kod Rijeke nema Čerina, Raspopovića i Pavičića.

"Za mene je utakmica s Rijekom najvažnija, razmišljam samo o tome kako odigrati dobro protiv tako dobre ekipe. Rijeka je puna samopouzdanja. Očekujem da će doći u najboljem izdanju. Protiv Osijeka su s deset igrača na terenu igrali dobro. Igrali su dobro protiv Napolija i Real Sociedada. Ne vjerujem da će biti umorni. Svi su motivirani kada dolaze na Poljud igrati protiv Hajduka", rekao je trener Hajduka Boro Primorac koji će protiv Rijeke voditi svoju četvrtu utakmicu s klupe Splićana.

"Jadranski derbi uvijek daje emociju više"

Simon Rožman ima problema s umorom igrača, pa i spomenutim izostancima, ali u Split dolazi po povoljan rezultat.

"Jadranski derbi uvijek daje emociju više. U tom smjeru ćemo se spremati. U dobroj smo formi, što je jako bitno i želimo pokazati sve što u danom trenutku možemo. Igrači su spremni. Bit će neizvjesna utakmica, kao i uvijek. Meni je najvažnije da držimo fokus tijekom cijele utakmice i da iskoristimo prilike koje će nam se ponuditi."

Prvi ovosezonski susret između Rijeke i Hajduka na Rujevici u rujnu je odgođen zbog europskih ispita obje momčadi, a posljednji put ova su se dva kluba susrela u srpnju na Poljudu kada je Rijeka golom Nina Galovića u 92. minuti slavila rezultatom 2:3.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Pročitajte više