Hajdukovcima zvižduci unatoč pobjedi

Turobno je raspoloženje vladalo i na press konferenciji nakon susreta, kada su novinari saznali da je obitelj Ivana Pudara doživjela prometnu nezgodu kod Dugopolja, pa je trener s travnjaka odmah pohitao u bolnicu. Umjesto njega, o Hajdukovoj prezentaciji protiv Osijeka govorio je pomoćnik Mario Čutuk. Uglavnom, puno bolju igru prikazao je Hajduk u drugom poluvremenu. Nizale su se šanse, ali i promašaji... Osijek je, predvođen već tradicionalno dobrim Skenderom, bio dostojan protivnik, ali nije uspio doći do konkretne završnice.

Hajduk je, pak, poveo već u devetoj minuti, kada se lopta nakon Hrgovićevog udarca odbila na noge Kaliniću, a potentni Hajdukov napadač još jednom dokazao da ima osjećaj za gol. Uslijedila je potom dominacija Osječana, ali kada je u nastavku Pudar iz igre izvadio Srđana Andrića, što je koncertom zvižduka s tribina prizivala i publika, Hajduk je izgledao mnogo bolje. Indisponiran je bio i Marin Ljubičić, koji također susret završava na klupi. A među najboljima je bio dirigent obrane Boris Živković, koji je pružio partiju na razini one protiv Budućnosti na Poljudu. A gotovo da se ne sjećamo da je ikad bio bolji nego te večeri.

Goran Sablić, slaže se većina, odigrao je solidnih 90 minuta. U skoku je Osječanima bio nedodirljiv, ali je nekoliko puta opasno zaplivao u prostoru... Da ne zaslužuje mjesto u udarnoj postavi Hajduka, definitivno je potvrdio Mladen Pelaić. S uskrsnućem Igora Tudora Pelaić ionako ispada iz kombinacija, obzirom da će trener Živkovića povući na desni bok...

Verpakovskis je iskazao zalaganje, ali ništa više od toga. Robovao je Pudarovom naumu sa tri napadača, koji su stalno smetali jedan drugom, da je na momente izgledalo kao da se trojac vidi prvi puta u životu. Trener mora pronaći bolje rješenje, ali ne nudi mu se mnogo opcija...

"Zadovoljan sam pobjedom, ali moram istaknuti da je na našim igračima trenutno veliki pritisak. Od njih se očekuje golijada..." - započeo je analizu Pudarov pomoćnik.

"Osijek je čvrsta ekipa i moramo biti zadovoljni sa tri vrlo važna boda. Igra s tri napadača nije ispala dobro, ali to smo kasnije pokušali promijeniti povlačenjem Verpakovskisa." - tvrdi Čutuk.

Kao da je i njemu samom dosadilo čekati da Ante Rukavina konačno pokaže zašto je doveden u Hajduk, pobočnik Ivana Pudara otrcanom frazom pokušao se brzopotezno riješiti novinarskih upita; "Jako je mlad i treba biti strpljiv s njim. Siguran sam da će proraditi, jednog dana..."

Trener gostiju nakon susreta istaknuo je da će Hajdukova igra s tri napadača vrlo teško proći protiv Sampdorije u četvrtak,  te usput primjetio da Splićani nemaju konstantu, odnosno da uvelike ovise o tome imaju li pojedinci svoj dan..

"Uz sve, ipak mislim da Hajduk ima šansu protiv Talijana. Trenutno se u meni miješa osjećaj zadovoljstva i nezadovoljstva, jer smo odigrali dobru utakmicu, ali i propustili silne šanse u prvom poluvremenu. Kad se to dogodi, teško da Poljud možeš napustiti neporažen. No, nadam se nastavku naših dobrih igara te da ćemo u prvenstvu ove sezone igrati važnu ulogu." - zaključio je Ilija Lončarević.

Tijek susreta
:

Prvo poluvrijeme:

Hajduk je krenuo silovito; na svom stadionu pred devet tisuća ljudi Osječane je načeo Nikola Kalinić. Nakon Hrgovićevog promašaja na Andrićev ubačaj, Kalinić dolazi do lopte, sjajno je primajući s leđa te zakucava u mrežu vratara Skendera. Osječani su, međutim, istrčali prilično agresivno i nisu ostali bez prigode; prvu je promašio Knežević, pucajući pokraj vrata Balića.

Ne posustaje niti Hajduk; Cernat proigrava Verpakovskisa nakon kontre, ali Latvijac je malo zakasnio pa Skender spašava potop gostiju na samom početku susreta. Prvi žuti karton zaradio je Andrić u 16. minuti, zbog povlačenja Jukića na sredini terena. Nakon dvije minute Jukić sjajno ubacuje s desne strane, Šolić ulazi iz drugog plana na peterac u gađa preko grede.... Bila je to sjajna prilika Osječana.

Hajduk je rastrčan, pokretljiv, ali i dalje vjeran opasnoj navici. Naime, samo je Kalinić u prvih 20 minuta mogao zabiti barem još dva puta, posebno ćemo pamtiti sedmu minutu kada Cernatova sjajna lopta dolazi do mladog napadača, ali se osječki branič pokazao spretnijim...

Osječani ponovo prijete u 26. minuti, u akciji je Šolić koji upošljava Primorca ali vratar Balić pravovremeno istrčava... Samo šest minuta kasnije Cernat iz skraćenog kornera cilja daljnji kut, ali ne uspijeva pogoditi. Kalinić također niže promašaje; u 34. minuti nakon vidovite lopte Rumunja zasmetao mu je Rukavina... Već u sljedećem napadu, Kalinić je zaradio - žuti karton!

Završnica prvog dijela definitivno je pripala Osijeku koji je Hajdukovcima nametnuo strahovit pritisak. Izostala je, međutim, prava završnica, a hajdukovce je u nekoliko navrata spasio iskusni Balić...

Drugo poluvrijeme:

Pudar je u nastavku umjesto Ljubičića uveo Darija Damjanovića. No, otvaranje drugog dijela pripalo je Osječanima, kada Vitaić iz slobodnjaka s 25 metara puca ravno u vratara Hajduka. Kalinić je uporan i zaista u trenu ulazi u gol šansu. Nova je uslijedila u 53. minuti, kada bježi Pranjiću i puca s ruba 16-erca, no osječki vratar najbolji je pojedinac u svojoj momčadi...

U sljedećem napadu kombiniraju Rukavina i Kalinić; Šibenčanin probija po desnoj strani, vraća za Kalinića u sredinu, ali se udarcu ispriječio Babić...

U 58. minuti Sablić ispada iz igre nakon duela s Kneževićem na lijevom boku, no udarac Osječanina u zadnji je tren blokirao Živković. Nakon što je rukom po licu udario Cernata Jukić je zaradio žuti karton, no zbog oštre reakcije na takav Jukićev potez požutio je i kapetan Hajduka Mirko Hrgović.

Pudar ubrzo umjesto Srđana Andrića u igru uvodi Gorana Rubila. Hajduk je bolja momčad u nastavku, stalno stvara prilike i poluprilike, prijeti iz svih oružja, ali gol i dalje neće Splićane. Nije zanemariva ni uloga Skendera koji je obavio sjajan posao na vratima Osijeka...

Trener gostiju Ilija Lončarević u drugom dijelu dao je prigodu Ivici Lončareviću umjesto Kneževića, Nikšiću umjesto Šolića te Hrnčeviću umjesto Primorca.

U 84. minuti  praćen velikim pljeskom Kalinić napušta igru, a umjesto njega na terenu je Mladen Bartolović. Četiri minute prije kraja Rukavina se spetljao i upropastio kontru Hajduka koja je mogla riješiti pitanje pobjednika...

Početni sastavi:

Hajduk: Balić, Hrgović, Živković, Sablić, Pelaić, Ljubičić, Andrić, Cernat, Rukavina, Verpakovskis, Kalinić

Osijek: Skender, Višević, Lopes, Pranjić, Babić, Vuica, Todorčev, Vida, Šolić, Primorac, Jukić

Sudac: Svilokos (Sisak)

Gledatelja: 10 000

D.R./V.B.
Foto: Veljko Grbeša

Pročitajte više