Hiddink Uefa-i: "Uvedite video-tehnologiju!"

TRENER Chelsea Guus Hiddink je, nakon kontroverznog ispadanja iz Lige prvaka, čini se, pronašao način kako spriječiti utjecaj nepravednih sudačkih odluka na konačan ishod utakmice.

U utakmici polufinala protiv Barcelone, sudac Tom Ovrebo zakinuo je Chelsea za četiri jedanaesterca. Hiddink misli kako je ta utakmica pokazala da je pravo vrijeme da se nogomet ugleda na druge sportove i uvede tehnologiju koja će osigurati ispravne odluke sudaca.

"U drugim sportovima, kao rugbyju ili američkom nogometu, u najvažnijim trenucima mogu koristiti tehnologiju. Svi čekaju 5 sekundi dok sudac na snimci ne provjeri situaciju. Provjeravati se mogu samo najvažniji trenuci utakmice koji mogu utjecati na konačan ishod, jer bi inače usporilo utakmicu", rekao je Nizozemac.

Ako može u američkom nogometu, tenisu i rugbyju, zašto ne i u nogometu?


Poseban sudac bio bi zadužen za praćenje snimke na ekranu i njegova odluka bila bi konačna.

"U rugbyju i američkom nogometu, video odluka je konačna odluka. Činjenica je da bismo mi igrali u finalu Lige prvaka da se koristila video tehnologija. Najviše bi se pomoglo sucima u donošenju teških i krucijalnih odluka. Na Uefi je da reagira", završio je Hiddink.

Osim rugbyja i američkog nogometa, u tenisu se već treću godinu provodi "hawk-eye", tzv. tenisko "oko sokolovo", pravilo koje svakom igraču dopušta triput za vrijeme meča posumnjati u ispravnost sudačke odluke. U početku provođenja "hawk-eye" tehnologije pravilo se odnosilo samo na turnire iz Grand Slam i Masters serije, ali kako se njegova primjena pokazala kao pun pogodak, s vremenom je ono postalo dio sve većeg broja ATP i WTA turnira.

I.G./M.Č.
Foto: AFP

Pročitajte više