HNS i igrači plasmanom na Euro uzeli milijune, a mogu još zaraditi bogatstvo

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

HRVATSKA je na Euru. Slovačka u Rijeci nije imala nikakve šanse (3:1) i hrvatska nogometna reprezentacija plasirala se na svoje šesto prvenstvo Starog kontinenta. Od samostalnosti Hrvatska je propustila samo jedno EP u nogometu. Bilo je to 2000. kad su domaćinstvo dijelili Belgija i Nizozemska.

Samim plasmanom na završni turnir HNS je zaradio ogroman novac, a zarada može biti još i veća, ovisno o rezultatima koje će napraviti Modrić i društvo.

UEFA je za Euro 2020. spremila nagradni fond od 371 milijun eura, što je povećanje od čak 23 posto u odnosu na turnir u Francuskoj 2016., na kojem je Portugal kao prvak uzeo 27 milijuna eura. Sljedećeg ljeta prvak Europe može u džep spremiti 34 milijuna.

Sam plasman na Euro nosi zaradu od 9,25 milijuna eura, pobjeda u skupini 1,5 milijuna, remi 750 tisuća eura, dok se plasman u drugi krug nagrađuje s dva milijuna eura.

Veliki dobici kreću u nokaut fazi. Ulazak u četvrtfinale nosi 3,25 milijuna eura, polufinalisti će dobiti pet milijuna. Finalist koji izgubi posljednju utakmicu turnira dobit će sedam milijuna eura, a europski prvak deset milijuna.

Koliko će zaraditi Savez, a koliko igrači još nije poznato, no zaradu sa SP-a u Rusiji dijelili su omjeru 60-40 u korist HNS-a.

Podsjetimo, HNS je u Rusiji na račun drugog mjesta na svijetu zaradio 28 milijuna dolara. Francuska je kao prvak uzela 10 milijuna dolara više.

Vodstvo HNS-a i igrači dogovorili su da 60 posto Fifine nagrade ide Savezu, a 40 posto igračima i stožeru, a taj iznos dijelio se između igrača i stožera u omjeru 80-20.

Pročitajte više