HNS: Mamić je osumnjičen! Odvjetnica Sloković: To je zabluda!

Foto; Cropix

DUGO iščekivano priopćenje HNS-a o jutrošnjem ispitivanju suca Brune Marića u Rusanovoj od strane Uefina istražitelja, čiji je identitet strogo čuvan u tajnosti, ipak je rezultiralo konkretnim informacijama. Naime, osim što smo saznali da je Bruno Marić ispitan u svojstvu osumnjičenika, kao glavni akter sporne utakmice finala Kupa između Dinama i Hajduka, HNS je izvijestio da status osumnjičenika ima i Dinamov sportski direktor Zoran Mamić!

Jučer je mlađi Mamić na press konferenciji zajedno sa svojom odvjetnicom Jadrankom Sloković ponovio da je na ispitivanju u Nyonu bio isključivo u ulozi svjedoka te da je zgrožen medijskim napisima. Predočio je zapisnik sa saslušanja na kojem je označeno da je "zbog sumnji u manipulaciju rezultatima nogometnih utakmica ispitan kao svjedok". Mamićeva odvjetnica, čak i nakon nove Uefine potvrde da je Mamić jedan od osumnjičenika u procesu, ustvrdila je da nije moguće biti svjedok i optuženik u kaznenom pravu, kao niti prema Konvenciji ljudskih prava, te da sumnja u istinitost dopisa koje su mediji primili od Uefe.

Kada je isto pitanje Uefi postavio i HNS, stigao je jasan odgovor.

"Dana 17. 08. 2010. HNS je uputio pismo UEFA-i kako bi se utvrdio status Zorana Mamića u istom postupku koji provodi UEFA.

Danas, 18. 08. 2010., HNS je primio pisani odgovor Disciplinskog odjela UEFA-e kojim je potvrđeno i navedeno sljedeće: "UEFA je ispitala Zorana Mamića u svojstvu osumnjičenika / svjedoka, a s obzirom da je g. Mamić bio kvalificiran kao jedan od osumnjičenika u slučaju predmeta koji su pripremili njemački istražni organi u Bochumu u svezi s utakmicom Dinamo Zagreb - Hajduk Split, odigranom 13. 05. 2009. godine."

Potvrđeno je i da je sudac Bruno Marić jedan od osumnjičenika:

"Danas, 18. kolovoza 2010. godine, u prostorijama HNS-a, UEFA-in predstavnik je obavio razgovor s nogometnim sucem Brunom Marićem, glavnim sucem kup utakmice NK Dinamo Zagreb - HNK Hajduk Split, odigrane u Zagrebu 13. 05. 2009. godine. Po obavljenom razgovoru UEFA-in predstavnik izvijestio je HNS da Bruno Marić u ovom slučaju ima status osumnjičenika.

U svezi s nastavkom postupka u ovom slučaju, HNS će u najskorije vrijeme sazvati svoju Disciplinsku komisiju koja će provesti postupak i odlučiti o statusu dvojice osumnjičenika, o čemu će biti izdano pisano priopćenje."

Odvjetnica Zorana Mamića Jadranka Sloković reagirala je za Index na HNS-ovo priopćenje jednakim tvrdnjama kao i proteklih dana:

"I dalje ostajem pri onom što sam kazala jučer. Nije moguća situacija da je Zoran Mamić ispitan u svojstvu svjedoka i osumnjičenika. Podijelili smo zapisnik sa saslušanja u kojem izričito piše da je Mamić saslušan kao svjedok. Njegov iskaz bio je isključivo svjedočki i tamo je navedeno da je dužan istinito odgovoriti na svako pitanje, jer u suprotnom podliježe sankcijama. Da je saslušan kao osumnjičenik, ne bi morao odgovoriti na sva pitanja ukoliko to ne želi."

"U trenutku saslušanja bio je svjedok"

"Kombinacija svjedok/osumnjičenik pravno je nemoguća i kada bi se iskaz Zorana Mamića - osumnjičenika - koristio u pravom postupku, on ne bio bio valjan. Nema nikakve dileme, u trenutku saslušanja Zoran Mamić bio je svjedok, a kakav će status on imati kad istraga završi, to ne znam. HNS je prenio istu onu obavijest koju su jučer prenijeli novinari. HNS je očito na tragu zabluda koje stižu iz Uefe."

Sloković tvrdi da je Zoran Mamić na razgovoru bio jer se njegovo ime spominje u jednom telefonskom razgovoru između osoba koje su pratile njemačke službe.

"Mamić nije pozvan na ispitivanje u policiju, niti u Hrvatskoj niti u Njemačkoj. Nijedno pravosudno tijelo nije ga kontaktiralo. On najnormalnije obavlja svoj posao i trenutno je na putu s momčadi u Mađarskoj. Nema nikakvih ograničenja."

Pročitajte više