HNS puno očekuje od Zakona o športu

ZAKON o športu donijet će preokret u hrvatski šport i napokon će riješiti pitanje amaterskog i profesionalnog športa, izjavio je danas na prvoj ovogodišnjoj konferenciji za novinare predsjednik Hrvatskoga nogometnog saveza (HNS) Vlatko Marković.

Po njegovim riječima taj bi zakon, koji će, kako se očekuje, biti donesen u ožujku, trebao riješiti financiranje amaterskog športa, a time i nogometa po županijama, na koji se odnosi 96 posto toga najpopularnijeg športa u našoj zemlji.

Marković je među glavne zadaće HNS-a u 2005. uvrstio licenciranje momčadi, o čemu će uvelike ovisiti i broj klubova u Prvoj i drugim ligama, te pripreme za Kongres UEFA-e u Budimpešti na kojemu će se odlučiti o zajedničkoj kandidaturi Hrvatske i Madžarske za organiziranje Europskog prvenstva 2012.

"Ipak za nas je najbitnija A reprezentacija jer od njezinih plasmana i rezultata na velikim natjecanjima zavisi i financijska stabilnost Saveza, ali i nastupi čak 23 selekcija, među kojima su svećenička i saborska, koje također financira HNS", rekao je Marković.

Po riječima glavnog tajnika HNS-a Zorislava Srebrića Skupština HNS-a održat će se 25. veljače i na njoj će se odlučiti o broju klubova Prve i Druge lige.

Trener reprezentacije Martin Novoselec rekao je da je stručni stožer maksimalno usredotočen na kvalifikacijske utakmice s Islandom i Maltom, koje se igraju 26. i 30. ožujka u Hrvatskoj, a o gradu domaćinu odlučit će Izvršni odbor HNS-a.

"Znamo da za utakmicu s Islandom ne možemo računati na Roberta Kovača i Marka Babića, ali nas još više zabrinjava neigranje ili mala minutaža Tudora, Pletikose, Vranješa i Jerke Leke u svojim klubovim", rekao je Novoselec. Dodao je da se Island ne smije podcijeniti jer čak 28 igrača igra u engleskim klubovima, od kojih su mnogi u njima i nosioci igre.

Foto: FAH

Pročitajte više