Hoće li Conor McGregor prijeći u kečere? Evo što znači spajanje UFC-a i WWE-a

Foto: Profimedia

KEN SHAMROCK, Brock Lesnar, Ronda Rousey... Lista tu ne prestaje. Profesionalni wrestling i MMA desetljećima su bliski, borci su prelazili iz jedne discipline u drugu, ali nikad prije ta dva svijeta nisu bila ovako ujedinjena. 

Nakon vijesti da su se WWE i UFC spojili u vlasništvu Endeavor Group Holdinga, kritičari i fanovi nagađaju o smjeru kojim će krenuti novi brend sportske zabave vrijedan gotovo 20 milijardi eura. Mnogi detalji još su nepoznati, ali BBC Sport sagledao je zašto ovaj posao ima smisla, reakcije i što to znači za svjetove MMA i profesionalnog wrestlinga.

Wrestling i MMA su povezani

Glavna razlika između UFC-a i WWE-a je natjecanje. UFC je kompetitivni sport u kojem se sportaši bore kako bi odlučili pobjednika nokautom, predajom ili sudačkom odlukom, dok je WWE klasificiran kao sportska zabava, gdje su pobjednici unaprijed odlučeni, a u srcu zbivanja su priče.

Unatoč tome, postoje sličnosti između to dvoje, a smatra se da će ovo spajanje doprinijeti miješanju fanova, što bi mogao biti ključni faktor ovog posla.
Mnogi sportaši iz WWE-a i UFC-a imaju hrvačku pozadinu sa sveučilišta i taj sport omogućuje snažnu bazu za obje discipline. Tako su sportaši poput Shamrocka, Lesnara, Jakea Hagera i drugih imali uspješne karijere u obje organizacije.

Osim toga, mnogi su UFC-ovi borci spominjali glasne i raskalašene zvijezde WWE-a kao utjecaj u njihovu razvoju u zabavljače, što im je pomoglo u promoviranju borbi. Među njima su Rosey, koja je napustila UFC kako bi postala WWE prvakinja, Colby Covington, koji redovito koristi teme iz WWE-a pri ulasku u kavez, te Israel Adesanya.

Ronda Rousey (Profimedia)

Bivši UFC-ov prvak u srednjoj kategoriji Adesanya u subotu se u Miamiju bori s Alexom Pereirom u novoj borbi za naslov na priredbi UFC 287. "Možda nisam shvaćao koliko je velik utjecaj WWE-a", rekao je Adesanya za BBC Sport.

"Kao zabavljaču, to mi je definitivno igralo ulogu. Provodio sam petke gledajući Smackdown, ponedjeljke gledajući Raw i ove dečke kako rade to što rade, karizmatični su i energični, za mikrofonom i u ringu. Znali smo i trenirati te lude poteze. To je definitivno pomoglo da se oblikujem u čovjeka kakav sam danas."

Važnost samopromidžbe u MMA, na što je značajno utjecao pro wrestling, naglašena je UFC-ovim rekordnim brojkama u pay-per-viewu. Pričljivi Conor McGregor u tome dominira, sudjelovao je u osam od 10 najviše kupljenih pretplata za borbe svih vremena u UFC-u, a rekordne borbe bez Irca uključuju Lesnara, Rousey i Jorgea Masvidala.

Bolji pogled na način na koji UFC funkcionira također otkriva sličnosti s pro wrestlingom. Poput WWE-a, i UFC ponekad ugovara borbe na temelju priče, a ne između boraca koji su slični po renkingu.

Na primjer, Pereira je dobio priliku za Adesanyin naslov u studenom nakon samo tri borbe u UFC-u zbog povijesti između ove dvojice, jer je Pereira dvaput pobijedio Nigerijca u kikboksu. A prošle veljače Masvidal i Covington bili su glavna borba priredbe, iako nije bila za naslov, zbog priče o prijateljima koji su postali rivali.

Kakve su reakcije?

Posao će voditi Ari Emanuel, izvršni direktor Endeavora, dok će WWE-ov izvršni predsjednik Vince McMahon zadržati ulogu u pro wrestlingu, a Dana White ostat će predsjednik UFC-a. White predviđa plodonosnu suradnju triju organizacija.

"Vince je divlji u svijetu wrestlinga, Ari je najbolji u tome što radi, a onda dodajte ovo što donosimo mi u UFC-u i nema limita što ova tvrtka može postići u idućih nekoliko godina", rekao je White.

Neki se pitaju kakav će utjecaj ovog dogovora biti na plaće boraca u UFC-u, čija pravila ograničavaju borce u drugim načinima zarade dok su pod ugovorom, pa je bivši teškaški prvak Francis Ngannou napustio organizaciju u potrazi za "slobodom".

Drugi nagađaju o mogućim prelascima boraca iz jedne u drugu organizaciju, iako je izglednije da će se UFC borci pojavljivati na WWE-ovim priredbama nego kečeri u oktogonu. McGregor je već bacio rukavicu napisavši na društvenim mrežama: "Neizbježno je."

Hoće li spajanje što promijeniti?

Nije izgledno da će biti značajnih promjena ni u jednoj od branši, samo će biti više prilika za poboljšanje brenda i prelaske iza kulisa. Jedan je primjer već aktualan, energetsko piće Prime youtubera i WWE zvijezde Logana Paula promovira se i u UFC-u i WWE-u.

Spajanje bi moglo dovesti i do dogovora u rasporedu, da se ne događa da se priredbe preklapaju i jedne drugima smanjuju gledanost te da UFC na svojim priredbama promovira WWE-ove i obratno.

Još jedna promjena mogla bi donijeti više sličnosti u načinu na koji se priredbe ovih brendova prenose. Trenutačno UFC koristi pay-per-view model u SAD-u, dok WWE sav svoj program emitira na svom streaming servisu.

Pročitajte više