Hoće li Marco van Basten opet povesti Nizozemsku na krov Europe?

NIZOZEMSKA reprezentacija koju vodi Marco van Basten želi doći do novog europskog naslova i to 20 godina nakon što su podigli trofej u Zapadnoj Njemačkoj.

> Francuska

> Italija

Danas vam predstavljamo Nizozemsku reprezentaciju, koja je standardni sudionik europskih prvenstava, ovo im je šesti nastup za redom.

Marco van Basten ima zadatak Nizozemce odvesti do novog europskog naslova. Zadnji su puta podigli trofej upravo predvođeni sadašnjim izbornikom i to 1988. godine kada su slavili protiv Sovjetskog Saveza. Dvadeset godina kasnije Nizozemska vjeruje da se uspjeh može ponoviti.

Nizozemska najveće je uspjehe postigla predvođena Johanom Cruyffom. Kada su harali svjetskim nogometom, igrali su u formaciji 4-3-3 koju su godinama forsirali. Tih godina imali su fenomenalnu reprezentaciju kojoj je malo nedostajalo da uzme i svjetski naslov protiv Njemačke. Vodio ih je Rinus Michels koji je uveo pojam "totalnog nogometa" te taktike offside zamki. Ipak s godinama, Nizozemci su mijenjali svoja taktička rješenja. Marco van Basten najviše igra u formaciji 4-2-3-1, u kojoj se puno pažnje pridodaje obrambenim zadaćama. Nizozemci su u kvalifikacijama primili samo pet golova, što znači da su osim u veznom redu i u napadu sada jaki i u obrani.

Nizozemska nikada, pa niti na ovo Europsko prvenstvo, nije došla sa slabom reprezentacijom. To su sve zvijezde, a često se u prošlosti događalo da velik broj vrhunskih igrača sjedi na klupi i niti ne dočeka svoju priliku. Ovo i drugi razlozi su uzrokovali ono što je godinama Nizozemcima problem, a to je "duh zajedništva". No, pod palicom Marca van Bastena čini se da su i to uspjeli riješiti, što ih automatski svrstava među one reprezentacije koje mogu otići jako daleko.

Što se ekipe tiče, sigurno je da će vratar broj jedan biti fenomenalni Edwin van der Sar, čovjek koji je najzaslužniji za to što je Manchester United osvojio Ligu prvaka u nedavnom moskovskom finalu. Joris Mathijsen iz HSV-a je siguran obrambeni u prvih jedanaest, dok za ostala tri mjesta u zadnjem redu konkuriraju Andree Ooijer, John Heitinga, Mario Melchiot, Wilfred Bouma, Tim de Cler te Giovanni van Bronckhorst. Van Basten je u utakmici protiv Ukrajine koristio i igrača Seville Khalida Boulahrouza.

Što se veznog reda tiče, neka imena su sigurna. Rafael van der Vaart iz HSV-a te Wesley Sneijder iz Real Madrida trebali bi biti sigurni u prvih jedanaest. Naravno, Arjenu Robbenu je vjerojatno također zagarantirano mjesto u prvoj postavi. Za mjesta u srednjem redu još konkuriraju Demy de Zeeuw iz AZ Alkmaara, Nigel de Jong iz Ajaxa te Ibrahim Affelay iz PSV-a.

Napad je pun odličnih igrača. Sigurno je da će Ruud van Nistelrooy biti izbor broj jedan za to mjesto u samom vrhu napada. Tu je i fenomenalni Dirk Kuyt, koji se tijekom sezone tražio u Liverpoolu, ali je onda u ključnim susretima pokazao jako dobru formu. On bi također mogao biti izbor za prvih jedanaest Marca van Bastena. Robin van Persie se cijele sezone traži, pitanje je što će s njim biti na Euru. Ryan Babel će sigurno biti opcija za brze prodore po krilu, tu je i mladi Klaas Jan Huntelaar iz Ajaxa koji je sve traženiji napadač. Najbolji Celticov napadač Jan Venegoor of Heseelink također konkurira za upad u nekoj od utakmica, ukoliko glavnim napadačima neće poći za nogom zabijanje golova.

Jedan od najboljih napadača svih vremena Marco van Basten profesionalnu igračku karijeru započeo je u travnju 1982. godine zaigravši za Ajax u utakmici protiv NEC Nijmegena. U svojoj karijeri današnji izbornik nizozemske reprezentacije nastupao je za dva kluba, Ajax i Milan, te zabio čak 277 golova, zbog ozljede, "objesio kopačke o klin" i posvetio se trenerskoj karijeri.

Trenersku karijeru započeo je kao trener druge momčadi Ajaxa, te mu je 2004. povjerena reprezentacija koju će i napustiti nakon Eura te preuzeti Ajax iz Amsterdama.

Na kormilu reprezentacije Van Basten se pokazao kao vrlo čvrst izbornik. Riješio se "stare garde" poput Clarenca Seedorfa, Patricka Kluiverta, Edgara Davidsa i Roya Makaaya te dao priliku novim mladim igračima. Pod njegovim vodstvom Nizozemci su se plasirali na Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj 2006. bez izgubljene utakmice, ali su ispali na samom turniru u osmini finala protiv Portugala.

Nakon dugotrajnog sukoba sa glavnom zvijezdom Ruudom van Nistelrooyom, njihove razmirice su razriješene kada je napadač Real Madrida opet počeo igrati za reprezentaciju u svibnju 2007., iako je tvrdio da neće nastupati dok je izbornik Van Basten. Izbornik je pozvao ponovno u reprezentaciju i Seedorfa koji je nastupao u utakmicama kvalifikacija. Milanov veznjak je ipak na kraju šokirao sve objavivši da ne želi ići na Euro.

Svoju veliku karijeru Van Nostelrooy je počeo u drugoj nizozemskoj ligi. Nakon toga je prešao u Heenrenveen, a zatim za šesti i pol milijuna eura i u PSV Eindhoven. 2001. ga kupuje Manchester United (28 i pol milijuna eura) u kojem postaje prava zvijezda. U prvoj sezoni na Otoku zabio je 23 pogotka uz deset pogodaka u Ligi prvaka. Iduće sezone je zabio ukupno 44 gola u svim natjecanjima.

Početkom 2006. godine Nizozemac je napušta United i karijeru nastavlja u Real Madridu. Kao prvi napadač zabija 27 pogodaka i osigurava Realu osvajanje Primere. U sezoni koja je netom završila Ruud van Nistelrooy je imao problema s ozljedama gležnja, ali je ipak 20 puta pospremio loptu u mrežu, i to u 32 utakmice u kojima je nastupio.

Za nizozemsku izabranu vrstu Van Nistelrooy je zabilježio 59 nastupa u kojima je zabio 30 pogodaka. Jedno vrijeme, zbog svađe s Van Bastenom nije nastupao za reprezentaciju, ali se u svibnju 2007. opet priključio te sada Van Basten ozbiljno računa na njegove golove u nizozemskom pohodu na europski naslov.

Nizozemci su prvi puta nastupili na europskom prvenstvu 1976. godine u Jugoslaviji kada su osvojili za njih razočaravajuće treće mjesto. Naime, nakon finala svjetskog prvenstva 1974. svi su očekivali da će momčad predvođena s dva Johana, Cruyffom i Neeskensom osvojiti naslov, ali ih je u polufinalu izbacila Čehoslovačka. Nakon generacije "totalnog nogometa" nastupila je velika stagnacija. Na europskom prvenstvu 1980. ekipu su predvodili tada već veterani Krol i Rensenbrink te Nizozemci nisu prošli niti skupinu.

Ponovno su se pojavili na Europskom prvenstvu u Njemačkoj 1988. kada su predvođeni fantastičnim trojcem Gullit, Rijkaard, Van Basten podigli svoj prvi i jedini europski trofej pobjedom u finalu protiv Sovjetskog Saveza. Svojim pogotkom u osvajanju naslova je pomogao i sadašnji izbornik Marco van Basten, zabivši u finalu legendarni gol iz mrtvog kuta. Nakon toga Nizozemska je uspjela izboriti nastup na završnom turniru u svakom ciklusu.

Kazneni su udarci za njih bili kobni na sljedeća tri natjecanja. Na Euru 1992. došli su do polufinala i izgubili od famozne Danske, koja je, nakon što Jugoslavija nije nastupila, uzela i europski naslov. Danci su slavili nakon kaznenih udaraca, s tim da je Peter Smeichel skinuo penal Marcu van Bastenu i odveo svoju momčad u finale.

U Engleskoj 1996. izgubili su u četvrtfinalu, također nakon izvođenja kaznenih udaraca protiv Francuske.

Nizozemci su zajedno s Belgijancima bili domaćini 2000. i svi su očekivali da će na čelu s Kluivertom i Bergkampom otići do kraja. Jedanaesterci su ponovno bili kobni te su Talijani slavili protiv Oranja u polufinalu.

U Portugalu 2004. su opet uspjeli doći do polufinala, ali ovoga su puta Portugalci slavili s 2:1.

Nizozemci su se plasirali na Euro kao drugoplasirana momčad iza Rumunjske u skupini G. Kampanju su završili s osam pobjeda, dva neriješena rezultata te dva poraza uz gol razliku 15:5. Na početku su upisali pobjede protiv Luksemburga u gostima (0:1) te Bjelorusije kod kuće (3:0). Nakon toga igrali su s Bugarskom na gostovanju 1:1 te svladali Albaniju kod kuće sa slabih 2:1. Zatim je uslijedio obračun s Rumunjskom u Nizozemskoj, bilo je 0:0, te su izabranici Marca van Bastena svladali naše susjede Slovence na gostovanju s minimalnih 1:0. Pobjedama od 2:0 protiv Bugarske doma te 1:0 protiv Albanaca na gostovanju trasirali su svoj put prema Euru. Uslijedio je poraz u Bukureštu protiv Rumunja 1:0 te dvije pobjede protiv nejakih Slovenaca (2:0) te Luksemburga (1:0). Na kraju uslijedio je i njihov drugi poraz protiv Bjelorusije na gostovanju (2:1) kojim su ostali na drugoj poziciji u skupini G. 

Što se prijateljskih utakmica tiče Nizozemci su ostvarili dvije pobjede. Prva je bila protiv Hrvatske u Splitu od 3:0, čega se jako dobro sjećamo, a druga je pobjeda od prije nekoliko dana protiv Ukrajine od 2:0.

Nizozemci su u "skupini smrti" s Francuskom, Italijom i Rumunjskom u kojoj je teško nešto predvidjeti. Sigurno je da Nizozemci imaju kvalitetu koja je potrebna da se prođe prvi krug natjecanja, ali kada se pogleda tko su im protivnici ne može se staviti ruka u vatru za njih. Francuzi i Talijani su jedni od glavnih favorita za naslov, a Rumunji su ih u kvalifikacijama u potpunosti nadigrali. Ako prođu ovu skupinu, sigurno mogu otići do samoga kraja. Marco van Basten ima dobro posloženu ekipu, puno vrhunskih igrača na raspolaganju te to već spominjano zajedništvo koje im je desetljećima nedostajalo. Ova današnja Nizozemska je kombinacija starih i mladih i svi su nogometni velemajstori.

Online kladionica Bet-at-home:
Prvak:
 Nizozemska - 14.00
Pobjednik grupe C: Nizozemska - 3.65

Vratari: Edwin van der Sar (Manchester United), Maarten Stekelenburg (Ajax), Henk Timmer (Feyenoord)

Obrana: Andre Ooijer (Blackburn), Giovanni van Bronckhorst (Feyenoord), Joris Mathijsen (HSV), John Heitinga (Atletico Madrid), Wilfred Bouma (Aston Villa), Mario Melchiot (Wigan), Khalid Boulahrouz (Sevilla), Tim de Cler (Feyenoord)

Vezni red: Wesley Sneijder (Real Madrid), Nigel de Jong (HSV), Arjen Robben (Real Madrid), Rafael van der Vaart (HSV), Demy de Zeeuw (AZ Alkmaar), Orlando Engelaar (Twente), Ibrahim Affelay (PSV)

Napad: Ryan Babel (Liverpool), Dirk Kuyt (Liverpool), Klaas-Jan Huntelaar (Ajax), Ruud van Nistelrooy (Real Madrid), Robin van Persie (Arsenal), Jan Venegoor of Hesselink

Van Basten do srijede mora izbaciti još jednog igrača s popisa. Najvjerojatnije će se riješiti nekoga od trojca Andre Ooijer, Khalida Boulahrouz i Mario Melchiot.

Izbornik: Marco van Basten (od 2004.)
Kapetan: Edwin van der Sar
Najviše nastupa: Edwin van der Sar (122)
Najviše golova: Patrick Kluivert (40)
Fifa renking: 10
Najbolji Fifa renking: 2 ( Studeni, 1993.)
Najlošiji Fifa renking: 25 (Svibanj, 1998.)

Raspored utakmica:

09. lipnja, 20.45; Nizozemska - Italija (Bern - Stade de Suisse)
13. lipnja, 20.45; Nizozemska - Francuska (Bern - Stade de Suisse)
17.lipnja, 20.45; Nizozemska - Rumunjska (Bern - Stade de Suisse)

Marko Štefelić/Roman Jurić
Foto: AFP/V.G.

Pročitajte više