Hoch: Utrka na Sljemenu moguća

JEDAN od čelnih ljudi Međunarodnog skijaškog saveza (FIS) Kurt Hoch poslao je Hrvatskom skijaškom savezu (HSS) izviješće i ocjenu nedavnog pregleda skijališta na Sljemenu, a u svezi sa održavanjem slalomske utrke za Svjetski kup skijašica u sezoni 2004/05.

Kurt Hoch ocjenjuje da bi utrka FIS Svjetskog kupa na Sljemenu mogla uvelike pridonijeti popularizaciji alpskog skijanja u svijetu, a pogotovo u Hrvatskoj, kao i da bi se na taj način dodatno unaprijedilo skijalište u neposrednoj blizini metropole koje je gotovo jedinstveno u Europi.

Hoch je na početku svog izviješća naveo kako su smještajni kapaciteti za skijaše, ekipe i novinare zadovoljavajući, kao i cestovni pristup i transport mjestu natjecanja. Na samoj stazi potrebne su manja proširenja na četiri dijela, od čega su dva dijela u samoj ciljnoj strmini, na kojoj je potrebna i dogradnja ciljnog objekta restauranta da bi isti bio na tri etaže.

Što se tiče umjetnog zasneženja skijališta, Hoch primjećuje da je postojeći kapacitet ograničen i za idealnu temperaturu od -11 stupnjeva C. Stoga je potrebno povećati kapacitet pumpe na 110 litara u sekundi, za što je neophodna nabava druge pumpne stanice za vodu sa odgovarajućim instalacijama, dodatno akululacijsko jezero i još snježnih topova za umjetno zasnježivanje.

Također, postojeći šumski put - prilazna cesta ciljnoj ravnini - od Donje Bistre do Erberovog puta potrebno je proširiti i asfaltirati, a neophodna je i nabava još dva stroja za uređivanje i održavanje skijaških staza.

Kao posljednji uvjer, Hoch je naveo povećanje kapaciteta rasvjete staze na 900-1100 luxa, ukoliko se želi standard noćnih utrka Svjetskog kupa.

Svi gore navedeni radovi i oprema služili bi ne samo za željenu sportsku priredbu, već i za natjecateljsko i rekreacijsko skijanje u budućnosti, tvrdi Hoch.

S obzirom na ovo izviješće potrebno je do jeseni 2003. dobiti pismenu suglasnost Hrvatskog skijaškog saveza i Grada Zagreba, te ostalih nadležnih institucija da su spremni preuzeti i izvršiti tražene radove i investicije i tek tada bi se željena utrka uvrstila u provizorni kalendar natjecanja FIS Svjetskog kupa za sezonu 2004/2005, tvrde u Hrvatskom skijaškom savezu. Dodatna kontrola od strane stručnih osoba FIS-e potrebna bila bi u proljeće ili ljeto 2004.

Hrvatski skijaški savez će u sljedećim tjednima stupiti u pregovore s Gradom Zagrebom i nadležnim institucijama, nakon čega će obavijestiti javnost o rezultatima pregovora i realizacije tako velikog i značajnog projekta i za Zagreb i za Hrvatsku.

Pročitajte više