HOO: U Ateni najskuplje olimpijske igre dosad

VIDLJIVO je da među članicama Europskog olimpijskog odbora (EOC) postoje određene sumnje u pravovremeno dovršenje radova za Olimpijske igre u Ateni, no predstavnici Organizacijskog odbora Atene 2004 su nas uvjeravali kako razloga za strah nema jer kasni samo izgradnja dvorane za boks u Peristeriu.

To je na današnjoj konferenciji za novinare u prostorijama Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) kazao glavni tajnik HOO-a Ivica Miočić Stošić, koji je zajedno sa pomoćnikom direktora Ureda za olimpijski program mr. Damirom Šegotom nazočio 24. seminaru za glavne tajnike i šefove misija EOC-a u estonskom glavnom gradu Tallinu.

Bila su to sadržajna tri dana u Tallinu sa mnogo tematskih skupova vezanih za Olimpijske igre u Ateni i druge akcije EOC-a, kazao je Miočić-Stošić, dodavši kako se najviše govorilo upravo o uvjetima koje u Ateni čekaju europske sportaše i dužnosnike. Čelnici Organizacijskog odbora Atene 2004 bili su na raspolaganju članicama nacionalnih olimpijskih odbora, koje su zanimali radovi na pojedinim borilištima, sustav akreditiranja, smještaj i ostali tehnički aspekti. Olimpijske igre u Ateni će zasigurno biti najskuplje u povijesti, naglasio je glavni tajnik HOO-a, jer su cijene smještaja u Ateni preskupe, kao i cijene usluga koje će hrvatska olimpijska rerezentacija trebati u Ateni, poput prijevoza, telekomunikacija i tehničkih pomagala.

Bilo je govora i o Zimskim igrama u Torinu 2006, na kojima Hrvatska puno očekuje, pa će stoga u listopadu ove godine izaslanstvo HOO-a posjetiti borilišta. Za nas je iznimno povoljno što će glavninu naše reprezentacije tvoriti alpski skijaši, koji će u Sestrieresu imati odlične uvjete.

U Tallinu se govorilo i o problemu dopinga, a Miočić-Stošić je najavio da bi u dogledno vrijeme i Hrvatska, kad se usklade zakonski akti i osiguraju sredstava, dobila agenciju za doping, budući da će to učiniti većina članica EOC-a. U Tallinu je istaknuto kako bi te agencije bile neovisne od olimpijskih odbora i pod ingerencijom države, budući da su upravo države, odnosno Vlade na ministarskoj razini potpisale Konvenciju o dopingu iz Kopenhagena.

Damir Šegota je nazočio seminaru o Europskom festivalu mladih (EYOF) čije će ljetno izdanje, sedmo po redu, biti od 27. srpnja do 1. kolovoza ove godine u Parizu uz sudjelovanje 3000 sportaša. Istaknuta je važnost tog natjecanja mladih sportaša Europe do 17 godina starosti na kojima nastupali i kasniji osvajači zlatnih olimpijskih i svjetskih odličja poput Gabriele Szabo, Kasje Berqvist ili Anje Paersson. Stav je Hrvatske, naglasio je Šegota, da se na EYOF šalju doista najbolji mladi sportaši u tom uzrastu, dodavši kako je učinjen napredak da se uskladi kalendar ostalih natjecanja u Europi tom uzrastu kako ne bi kolidirali sa terminom EYOF-a. Hrvatska, a pogotovu Zagreb, ispunjava sve uvjete za domaćinstvo Ljetnog festivala o čemu bi se napravila detaljna analiza isplativosti, kazao je Šegota.

Hrvatska će sigurno kandidirati Dubrovnik za domaćina Generalne skupštine EOC-a sljedeće godine jer se radi o iznimno važnom skupu na kojem će biti svi čelnici europskog sporta.

Pročitajte više