Hrvatska dočekuje Tursku

VEČERAS u 19 sati u Maksimiru počinje prijateljski susret u kojem se sastaju reprezentacije Hrvatske i Turske. Tekstualni prijenos možete pratiti na Index.hr-u.

Nakon poraza od Njemačke hrvatski izbornik mnoge je igrače počeo gledati drugim očima. Zato je najavio da za one koji će nakon Njemačke loše igrati i protiv Turaka više neće biti mjesta u reprezentaciji. Pritom vjerojatno misli na Srnu i Leku, a možda i Pletikosu, koje je proglasio krivcima za poraz od Njemačke.

Nije baš jasno što Barić želi: tijekom cijelih kvalifikacija prije svake utakmice pričao je kako prednost imaju oni koji igraju, a Miki "na godišnjem" Rapaić igrao je svaku utakmicu, zatim je tvrdio kako nikom neće progledati kroz prste, a nakon toga kako ima i onih koji zaslužuju da im se progleda kroz prste. Dario Šimić očito nije jedan od tih. Možda da igra u austrijskoj ligi...

No, danas sve to nije bitno. Hrvatska, treća reprezentacija svijeta sa SP 1998. večeras ugošćuje Tursku, treću reprezentaciju svijeta 2002. godine.

Iako mnogi vole naglasiti kako ćemo večeras gledati dvoboj dviju trećih reprezentacija svijeta, sastavi obje momčadi daleko su od onih koje su osvojile brončane medalje.

Uzdanice hrvatske reprezentacije više nisu Boban, Jarni, Šuker i Prosinečki, već Pršo, Srna, Rapaić i drugi.

Hrvatski izbornik Barić rekao je uoči današnje utakmice kako "poraz ne dolazi u obzir, ali bi trebalo pobijediti". Prema toj izjavi čini se kako bi Barić bio zadovoljan i s remijem. Nadajmo se da igrači na domaćem travnjaku žele i više od toga.

Ono na čemu Barić inzistira i što se radilo na pripremama za Tursku je veza. Zato će i "nadrapati" oni koji će igrati u sredini terena, a vjerojatno će to biti Rapaić, Mornar, Leko, Babić i Tudor.


Budući da Barić skriva momčad, nije poznato u kojoj će formaciji navedene petorka biti. Postoji mogućnost da na bokovima budu Mornar i Rapaić, a u sredini Leko, Babić i Tudor, ili da Rapaić bude više kao polušpica, Babić i Mornar na bokovima, a Tudor i Leko malo povučeniji. Lako je moguće da Mornara zamijeni Srna.

Ako momčad večeras pobijedi Tursku i prikaže dobru igru, Bariću sigurno nitko neće prigovarati, no prije utakmice...

Tudor ima problema s ozljedom, koja nije tako strašna da ne može igrati, no nije jasno zašto ga Barić forsira ako će do prve pobjede na EP-u, protiv Švicarske, Hrvatska pokušati doći bez Tudora (zbog kartona).

U obrani će Hrvatskoj danas jako nedostajati Robert Kovač, kojega će zamijeniti Marijo Tokić, igrač koji ne bi bio pozvan u reprezentaciji da se Kovač nije ozlijedio.

Tokić će dirigirati našom obranom, a pomagat će mu standardni Boris Živković i Stjepan Tomas koji dobro poznaje tursku igru. Alternativa za njih su Šimunić, Šimić i Neretljak. Vrlo je zanimljivo kako je Barić odlučio Tokiću prepustiti najvažnije mjesto u obrani, pa ćemo vidjeti kako će to ispasti.

Na vratima će biti Stipe Pletikosa, a na klupi Tomislav Butina koji je u prošlom kolu belgijske lige i branio. Iako je poziv dobio i Joey Didulica, on će susret, ako dođe, zbog ozljede promatrati s tribina, a još mu nije gotova hrvatska putovnica. I zbog njegovog poziva bilo je mnogo nezadovoljnih, no Pletikosa je svima zatvorio usta poželjevši mu dobrodošlicu.

Napadački dio hrvatske reprezentacije izuzetno je dobro raspoložen u svojim klubovima: vjerojatno će utakmicu započeti Pršo i Šokota, iako se Pršo žali na ozljedu koljena. Već je ranije nastup otkazao Klasnić koji je ozlijedio gležanj, a zanimljivo je da su se Klasnić i Šokota slučajno sreli na frankfurtskom aerodromu, gdje su se upoznali i zajedno doputovali u Zagreb.

Turci su u Zagreb sletjeli jučer, a isti dan navečer odradili su i trening. Izbornik turske reprezentacija Unal Karaman poručio je Bariću kako ima za njega iznenađenje s kojima će, nada se, doći do pobjede.

Inače, obje reprezentacije prethodne su susrete izgubile, pa bi večerašnja pobjeda i jednima i drugima treba zbog vraćanja samopouzdanja uoči daljnjih priprema, a hrvatskom izborniku i kraj potrage za portugalskom jedanaestoricom.

Vjerojatni sastav Hrvatske: Pletikosa, Živković,Tokić, Tomas, Tudor, Leko, Babić, Mornar, Rapaić, Pršo, Šokota (klupa: Butina, Šimić, Šimunić, Srna, Rosso, Agić, Olić, Neretljak)

Vjerojatni sastav Turske: Rustu, Fatih, Bulent, Deniz, Sonkaya, Gokdeniz, Nihat, Altintop, Ibrahim, Sukur, Tuncay

Pročitajte više