HRVATSKI NOGOMETAŠI

Hrvatska je velesila, a to svjedoči i Europa liga

Foto: Gulliver / Getty Images

POLUFINALNI PAR Lige prvaka Barcelona - Liverpool jamči da će u finalu najjačeg natjecanja i osmu godinu zaredom igrati jedan hrvatski nogometaš. Osim Hrvatske, time se mogu pohvaliti još samo Brazil i Španjolska.

Chelsea - Eintracht, pak, u polufinalu Europa lige osiguravaju Hrvatskoj predstavnika i u utakmici za trofej u drugom eurokupu. Naime, u engleskoj momčadi u EL-u stalno igra Mateo Kovačić, dok je onu njemačku Ante Rebić asistencijama odveo u finale.

To će biti čak peti put u zadnjih šest finala EL-a da najvažniju utakmicu tog natjecanja igra hrvatski nogometaš.

I to ne samo da nastupa ili popunjava broj nego da u njemu ima važnu ulogu. Prije pet godina Ivan Rakitić proglašen je igračem utakmice u kojoj je njegova Sevilla pobijedila Benficu. Godinu dana kasnije Sevilla je opet pobijedila, ali je gol za Dnipro postigao Nikola Kalinić. 

Prije tri godine Dejan Lovren odigrao je cijelu finalnu utakmicu za Liverpool u porazu od Seville. Slijedila je 2017. i finale Manchester Uniteda i Ajaxa bez hrvatskih nogometaša, ali je zato prošle sezone Šime Vrsaljko bio prvotimac Atletica koji je uzeo trofej pobjedom nad Marseilleom.

Za 40 dana u Bakuu će protiv Arsenala ili Valencije u finalu igrati Rebić ili Kovačić. 

Pročitajte više