Hrvatska ne može bez Srninih "famoznih usluga"

HRVATSKA reprezentacija je tek uvođenjem Darija Srne u drugom dijelu i promjenom izbora koridora prema makedonskom golu uspjela savladati vrlo dobru reprezentaciju Makedonije.

>>> Hrvatska - Makedonija u fotografijama

>>> Tijek susreta Hrvatska - Makedonija

>>> Bilić na presskonferenciji: Ušli smo u susret previše napaljeni

>>> Bilić za HTV: Igračima smo na poluvremenu rekli da moraju biti strpljivi

>>> Strani mediji o utakmici

"Ovo je reprezentacija za vola ubiti" - ushićno je kliktao trener svih trenera u najavi utakmice ali se u prvom dijelu pokazalo da su Makedonci pronašli protutotrov za hrvatsku igru ili bolje rečeno Vatreni su pogrešnim načinom tražili put do pobjede.

Indisponiranost naših igrača odnosno široki razmak između linija momčadi i upravo suprotno postavljena makednska reprezentacija koja je skratila našima prostor za igru visokim postavljanem prema centru zajedno sa lošom igrom centralnog obrambenog dvojca (Šimić i Šimunić) omogućila je Makedoncima i vodstvo.

Naravno da je Pletikosa reagirao katastrofalno kod gola Sedloskog, ali je uz njega i Dario Šimić pridonosio nesigurnosti obrane jer je poslie kornera makedonske reprezentacije i njegove pogreške Šimunić tijelom izbio loptu sa gol crte. Branič Milana je i potpuno nepotrebno napravio prekršaj za slobodnjak iz kojeg je pao makedonski pogodak. Joe Šimunić ne snosi takvu krivicu ali je svakako indikativno da je odlični Goran Pandev stalno bježao upravo prema njemu a stoper Herthe ga je "predugo čekao".

Iako je Darko Pančev Katanecov oponent posprdno najavljivao da će izbornik Makedonije igrati sa osam stopera izvedba makedonske reprezentacije u prvom dijelu je u svakom slučaju izgledala puno bolje nego kada je jednaki broj "kreativaca" u prvoj postavi Hrvatske svojevremeno koristio Otto Barić.

Također za razliku od Hajduka prije mjesec dana na Maksimiru Makedonija je pokazala kako opasna može biti igra sa dva napadača i trećim koji se pridodaje kao polušpica. Makedonija se odlično transformirala iz faze obrane u napad, a u destrukciji naše igre je ključnu ulogu odigrao Šumulikoski.

Bilićeva zamisao o dva "pomoćna playmakera" nije štimala jer Rapaić nije odigrao na svojoj uobičajenoj razini, izostala su njegova ubojita proigravanja i centaršutevi a daleko raspoloženiji Niko Kranjčar je išao samo kroz sredinu tako da su njih dvojicu na bokovima morali mijenjati Ćorluka i Babić koji su suprotno izbornikovom naputku zajedno odlazili u napade i tako ostavljali propuh u našoj obrani. 

Jedine dvije prilike hrvatske reprezentacije u prvom poluvremenu (Modrić i Niko Kranjčar) su uistinu i  bile  nakon okomitih akcija kroz sredinu, ali je Bilić uvidio da se manjak može nadoknaditi jedino sa Srninom probojnošću.

I u drugom poluvremenu su Makedonci nastavili sjeckati igru ali je pritisak naših rastao. Babić se potpuno  pridodao napadu, a prigode Kranjčara i Eduarda su bile uvertira za fantasičan pogodak Srne iz slobodnjaka. 

Kao što je naša reprezentacija bila blijeda u prvom poluvremenu Makedonija je zahvaljujući Srni i potpunoj dezorijentaciji u igri nakon drugog žutog kartona Sedloskog  bila neprepoznatljiva u drugom dijelu

Situacija se nije bitnije popravila ni nakon što je Katanec 20-minta pije kraja izvukao napadača Maznova i uveo stopera Vajsa.

Posljednjih 15 minuta napada u valovima hrvatske reprezentacije koji su išli upravo preko Babića i Srne (a potonji je izravno iz kornera pogodio prečku)  su pokazali da je pritisak preko bokova bio pravi izbor za razbijanje makedonske brave.

Nije slučajno da je pobjedonosni pogodak došao upravo nakon što je Srna sa desne strane nabacio za Eduardov mat.

Zvonko Alač

Pročitajte više