Hrvatska u dramatičnoj završnici bacila i Španjolsku na koljena

HRVATSKA rukometna reprezentacija u posljednjoj utakmici u skupini na SP u Njemačkoj svladala je Španjolsku 29:28 i tako osvojila prvo mjesto u skupini.

Unatoč svim kalkulacijama i nagađanjima da bi hrvatskoj rukometnoj reprezentaciji ždrijeb u četvrtfinalu mogao biti lakši izgubi li utakmicu protiv Španjolske, Hrvatska je još jednom pokazala da može i želi pobijediti svakog.

U prvom poluvremenu Hrvatska je igrala sa nešto slabijom ekipom, najjači igrači su se odmarali, a igrali su mlađi. Tako je svoj prvi pogodak na svjetskom prvenstvu zabio i Domagoj Duvnjak, no iskusni i jaki Španjolci ipak su na odmor otišli s 5 golova prednosti.

Teško su naši probijali visoku obranu Španjolaca, koji su uglavnom igrali 6-0, a mogla je njihova prednost biti i veća, da nije bilo fantastičnih obrana igrača utakmice Alilovića.

U drugo poluvrijeme ušla je neka druga Hrvatska. Najjača postava, sa Vorijem i Lackovićem, koji u prvom poluvremenu nisu uopće ulazili u igru, brzo je smanjila prednost Španjolaca. Alilović je i dalje bio čvrst na vratima, a Balić i Vori su bez problema prolazili Španjolsku obranu.

U dramatičnoj završnici, na kakve smo prijašnjih godina navikli od naših rukometaša, a na ovom prvenstvu možda pomalo i zaboravili, hrvatski su rukometaši pokazali zašto su najveći favoriti za osvajanje ovog Svjetskog prvenstva i pobijedili najveće konkurente 29:28.

Kao prvi u skupini, naši rukometaši putuju u Koeln, gdje će igrati četvrtfinale. Iako u drugoj skupini još nije sve odigrano, najvjerojatnije je da će protivnik Paklenima na putu do polufinala biti još jedna svjetska rukometna velesila - Francuska.

>>> Hrvatska - Španjolska u fotografijama

>>> Alilović: Idemo po svjetski naslov!

Tijek susreta

Prvo poluvrijeme

Prvi napad imaju Španjolci, no šut je neprecizan i poklanjaju loptu Hrvatskoj. Prvi je za Hrvatsku šutirao Valčić, no španjolski golman skida šut. Lopta je i dalje za Hrvatsku, ali Ivano Balić dodao netočno je dodao te Španjolci dolaze iz polukontre do prvog gola. Brzo na 1:1 izjednačuje Petar Metličić.

Dva neuspješna napada, jedan Španjolski, a potom i Hrvatski, nakon kojeg iz Garcia zabija za 2:1. Naš napad ponovno su blokirali Španjolci i došli do prednosti 3:1 u slijedećem.

U 5. minuti Valčić promašuje, no Kaleb hvata loptu na lijevoj strani, dodaje Džombi na drugu stranu, a Mirza zabija za 2:3, a već par sekundi kasnije isti igrač iz kontre postavlja rezultat na 3:3. Egal ne traje dugo, Romero zabija za novu prednost Španjolske, 4:3. Hrvatska ima napad, ali naši gube loptu, no Alilović brani udarac Garcie i sprečava da odmaknu na 2 gola prednosti.

Nakon nekoliko slabijih pokušaja, Ivano Balić početkom 9. minute neobranjivo zabija za novo izjednačenje. Prvih desetak minuta igra se vrlo brzo. Prvi sedmerac za Španjolce zabija Romero krajem desete minute. Niti minutu kasnije, Balić je izborio sedmerac i za Hrvatsku, koji Džomba bez problema zabija. Vrlo brzo Španjolci ponovno zabijaju za novu minimalnu prednost 6:5. Već četvrtu obranu upisao je Alilović. U 13. minuti ipak Španjolci uspijevaju doći do dva gola razlike.

Naši teško pronalaze put kraj visokih Španjolaca , koji igraju 6-0. Gube loptu, a dvojica Španjolaca lako u kontri zabijaju za 8:5. Ivano Balić u slijedećem napadu spušta na dva razlike, 8:6 za Španjolsku, ali R. Garcia zabija za nova tri gola prednosti.

Nesigurni Valčić opet gubi loptu, u igru je ušao Duvnjak, ali Španjolci poveli sa 4 razlike, 10:6. Metličić u slijedećem napadu pogađa stativu, te Španjolci imaju 4 gola prednosti i napad. Fantastičnu obranu upisao je Alilović, napad za Hrvatsku, Džomba prihvatio loptu u skoku i zabio za 10:7.

Španjolci gube loptu u slijedećem napadu, no istu grešku rade i naši rukometaši, nakon čega J. Garcia iz kontre zabija za 11:7 prednost Španjolske. Vuković u slijedećem napadu zabija, a potom Alilović još jednom, već 8. obranom daje priliku da naši smanje na 2 razlike, a Metličić zabija za 11:9.

Drugi sedmerac za Španjolce u 21. minuti brani odlični Alilović! Nakon nekoliko minuta bez pogodaka, Lozano zabija za Španjolce, a minutu kasnije Mirza Džomba iz kontre zabija svoj 5. gol za 10:12. Ipak, još jedan sedmerac za Španjolsku, promijenili su izvođača, a Garcia je precizan. Ponovno 3 gola prednosti za Španjolsku. U 25. minuti Domagoj Duvnjak zabija svoj prvi gol.

Džomba je u 25. minuti isključen na 2 minute, a Španjolci su dobili još jedan sedmerac, koji realiziraju. Gubimo 11:14. I još jedan sedmerac za Španjolce, ovaj put brani Jerković, no Romero ipak zabija gol iz igre, ponovno se povećala prednost Španjolaca na 4 gola. Džomba se vraća u igru.

Alilović u 29. minuti brani jednom, no naši u napadu gube loptu, a Španjolska kontra je nezaustavljiva, Garcia zabija svoj 6. pogodak, minutu prije kraja poluvremena prvi put gubimo s 5 golova razlike. S tim rezultatom i završava prvo poluvrijeme.

Drugo poluvrijeme

Lino Červar drugo poluvrijeme je započeo sa najjačom postavom, uključujući Vorija i Lackovića, koje je odmarao cijelo prvo poluvrijeme, a već u prvom napadu lako zabija Balić. Garabaya zabija za Španjolce, 17:12.

Balić postiže svoj 4. gol u 5. minuti nastavka, preko Španjolskog bloka. Španjolski napad još jednom brani danas odlični Alilović.

Nakon oštrog potezanja Balića, Garralda je dobio prvo isključenje u španjolskoj reprezentaciji. Balić nastavlja seriju pogodaka, zabija za 14:17. U slijedećem napadu Španjolaca Vukić je zaradio isključenje, ponovno su reprezentacije brojčano izjednačene.

Nekoliko neuspješnih napada na obje strane, a potom Romero promašuje gol, Gerralda se vraća u igru. Hrvatska zabija s igračem manje, strijelac je Vori za 15:17. U igru se vraća i Vukić.

U 40. minuti sedmerac za Španjolce puca Tomas i zabija, no nekoliko sekundi kasnije Balić dodaje za Vorija koji zabija, ponovno je samo 2 razlike. Fantastični Ivano Balić odmah krade loptu Španjolcima, no Hrvati je odmah gube. Alilović upisuje još jednu obranu!

Jako dobar je danas i Španjolski golman Hombrados, jedna njegova obrana, a potom i vratnica prekidaju hrvatski napad. Španjolci srećom promašuju gol, a Vori još jednim golom vraća Hrvatsku na samo 1 gol zaostatka.

Španjolci su vrlo agresivni, a naša obrana još jednom je prisiljena dati im sedmerac, koji Tomas koristi. Blaženko Lacković u slijedećem napadu s devet metara snažno šutira i zabija za 18:19.

Španjolci gube loptu u slijedećem napadu, a nakon odlične akcije Vukovića i Metličića, Hrvatska hvata izjednačenje! Nedugo zatim, Romero ponovno Španjolce dovodi u minimalnu prednost, no utakmica je potpuno izjednačena, što potvrđuje Vori golom za 20:20.

U 46. minuti ponovno zabija odlični Romero, njegov šesti gol i još jednom minimalno vodstvo Španjolaca. Hombrados brani šut naših, a Španjolska ima priliku povisiti prednost na 2 gola razlike. Nakon jednog neuspješnog napada, naši također griješe, a Garabaya daje Španjolcima ipak opipljivijih 2 gola prednosti, 22:20.

Vukić se pogotkom brzo pobrinuo da ne pobjegnu Španjolci predaleko, zabija za 21:22, a minutu kasnije iz kontre i za novo izjednačenje! Opet egal ne traje dugo, Španjolci zabijaju nakon svega nekoliko sekundi. No naši su se potpuno vratili u utakmicu, a Vori zabija za 23:23.

10 minuta prije kraja utakmice rezultat je ponovno izjednačen, Alilović još jednom odlično brani, a Vuković zabija za prvu minimalnu prednost Hrvatske, 24:23 za Paklene!

Time out pozvao je španjolski izbornik, a nakon njega Španjolci su se izborili za još jedan sedmerac, ponovno je precizan Tomas. Vuković u 53. ponovno dovodi Hrvatsku u minimalnu prednost, ali Lozano uzvraća za 25:25.

Lacković zabija svoj drugi gol za 26:25. Sada konačno u nešto boljoj situaciji Hrvatska, Španjolci stalno moraju "hvatati" našu prednost. Garcii to uspijeva, zabija s boka za još jedno izjednačenje.

Vuković šutira preko gola, no ubrzo blokira šut Španjolaca te rezultat ostaje izjednačen. Ipak ponovno imaju loptu, no šut je ponovno blokiran, a Džomba zabija iz kontre!

Samo tri i pol minute prije kraja utakmice Renato Sulić zaradio je isključenje. Time izjednačena i teška završnica postaje još teža. Alilović brani udarac Španjolaca te imamo priliku zabiti za 2 gola prednosti, no igramo s igračem manje.

Vori zabija! Prvi put 2 gola prednosti, sa igračem manje smo poveli samo dvije minute prije kraja utakmice.

Španjolac zabija, no sudac prekida napad i daje im sedmerac, igrači su bili u šestercu. Tomas je precizan i zabija, samo 1 gol prednosti za naše. U igru se vraća i Sulić.

Minutu do kraja utakmice udarac Mirza Džomba naletio je na obranu Španjolce i nezgodno pao, udarivši glavom o parket.

Igor Vori zabija sa 6 metara, pola minute je do kraja, a 2 gola razlike jamče pobjedu! Garcia zabija na drugoj strani, no par sekundi je do kraja i neće stići izjednačiti.

Posljednji zvižduk, pobjeda Hrvatske! Igračem utakmice proglašen je Alilović.

Sastavi

Hrvatska: Jerković, Alilović, Džomba, Zrnić, Kaleb, Metličić, Lacković, Anušić, Vori, Balić, Vukić, Vuković, Valčić, Duvnjak

Španjolska: Hombrados, Entrerrios, Garabaya, Belaustegui, Garralda, Lozao, R. Garcia, Perez, Davis, Baruffet, J. Garcia, Romero, Vaquero, Tomas


M.Č.
Foto:AFP

Pročitajte više