Hrvat blizu ulaska u Serie A. Brani za klub s najbogatijim vlasnicima u Italiji

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

BIVŠI vratar Dinama i hrvatske U-21 reprezentacije Adrian Šemper (26) na rubu je ulaska u Serie A. Dva kola prije kraja sezone njegov klub Como je na drugom mjestu talijanske Serie B sa 71 bodom, a trećeplasirana Venezia ima četiri boda manje. Plasman u viši rang već je osigurala prvoplasirana Parma, a njoj će se pridružiti drugoplasirana momčad i pobjednik dodatnih kvalifikacija, u koje ulaze klubovi rangirani od trećeg do osmog mjesta.

U slučaju da Como i Venezia na kraju sezone imaju isti broj bodova, u viši rang otišla bi Venezia zbog boljeg međusobnog omjera (pobjeda 3:0 i poraz 2:1). Stoga Como u posljednja dva kola Serie B mora upisati barem jednu pobjedu, odnosno osvojiti tri ili više bodova kako bi bio siguran za plasman u Serie A. Como sutra ide u goste Modeni, koja se trenutno nalazi na 14. mjestu tablice, a Venezia dočekuje pretposljednji Feralpisalo.

Thierry Henry je dioničar kluba, a Cesc Fabregas tamo je završio karijeru

Como je posljednji put igrao Serie A prije malo više od 20 godina. Ispali su iz lige u sezoni 2002./03. kada su za njih nastupali Stjepan Tomas i Saša Bjelanović. Od tada je klub čak dva puta otišao u stečaj i srozao se sve do četvrtog ranga talijanskog nogometa. Sve se promijenilo 2019. godine, kada su tada četvrtoligaša preuzela indonežanska braća Robert i Michael Hartono.

Njih dvojica imaju procijenjenu neto vrijednost od 43.5 milijardi eura. Oni su uvjerljivo najbogatiji vlasnici bilo kojeg talijanskog kluba, a većinu svog bogatstva stekli su ulaganjem u središnju banku Azije. Obojica su i vlasnici tvrtke Djarum, jednog od najvećih proizvođača cigareta u svijetu. Od njihovog preuzimanja kluba započeo je nagli uspon, koji sada može kulminirati ulaskom u najviši rang. Za vrijeme korone braća Hartono pokazala su veliku brigu za lokalnu zajednicu i donirala zdravstvenim ustanovama, a cijeli klub nastoji što više koristiti lokalne resurse.

Takva priča svidjela se legendarnom Thierryju Henryju, koji je odlučio uložiti u klub kada je čuo kako Como funkcionira u zajednici. Velik potez za prepoznatljivost kluba bio je dolazak Cesca Fabregasa na ljeto 2022. godine, koji je završio karijeru u Comu, a danas je pomoćni trener u prvoj momčadi, koju je ove sezone samostalno vodio u pet utakmica.

Šemper brani standardno i jako dobro

Hrvatski vratar klubu se priključio prošlog ljeta, kada je Como za njega platio 1.46 milijuna eura Genoi. Njegova trenutna vrijednost prema Transfermarktu je 1.4 milijuna eura, a ugovor je potpisao do 2027. godine. Šemper je upisao 36 nastupa na golu ove sezone, što znači da je branio u baš svakoj ligaškoj utakmici, a ubilježio je 11 utakmica bez primljenog gola. Više takvih nastupa od njega imao je samo vratar Parme Leandro Chichizola, koji ih je upisao 14.

Šemper je pozornost javnosti prvi put privukao kao junior dok je branio za Dinamo u Ligi prvaka mladih u sezoni 2015./16. Početak seniorske karijere bio mu je kao iz snova jer je kratko vrijeme držao mjesto prvog vratara Dinama te upisao i dva nastupa u Ligi prvaka protiv Lyona i Juventusa. Njegovo mjesto ubrzo je zgrabio Dominik Livaković, a Šemper je otišao na posudbu u Lokomotivu te nakon toga u Chievo, prvo na posudbu, a 2020. godine za stalno u transferu vrijednom 1.5 milijuna eura.

Sljedeće godine prešao je u Genou bez odštete, a dvije godine kasnije dolazi u Como. Za Chievo i Genou većinom je nastupao u Serie B, gdje je u karijeri dosad skupio 114 nastupa, ali ima i iskustvo Serie A, u kojoj je upisao sedam nastupa. Ako sve prođe po planu u iduća dva kola, trebao bi dobiti novu šansu u elitnom razredu talijanskog nogometa.

 

Pročitajte više