Impresivna strana nogometa: Rekordi koji su i za Ronalda neuhvatljivi

Foto: Guliver Image/Getty Images

POSLJEDNJIH dana dogodilo se nekoliko rekorda u svjetskom nogometu, primjerice onaj Ronaldov koji je s 501. golom u karijeri dostigao Raula na vrhu ljestvice najboljih strijelaca u povijesti Real Madrida, obojica su sad na 323 gola. 
 
Lewandowski je, pak, u suludih osam dana u kojima je zabio deset pogodaka u tri susreta postao igrač koji je zabio pet pogodaka u razmaku od osam minuta i 59 sekundi, protiv Wolfsburga, a pritom je i postigao najbrži hat-trick u povijesti Bundeslige, u razmaku od tri minute i 22 sekunde.
 
Hat-trick u 90 sekundi 
 
Također, pogotkom protiv Mainza došao je do 100 gola u Bundesligi, čime je postao stranac u toj ligi koji je najbrže ostvario taj doseg. Ipak, koliko god impresivno zvučali ovi podaci, BBC donosi neke brojke koje se čine neuhvatljivima.
 
Zanimljivi su baš najbrži hat-trickovi u povijesti. U Premier ligi je prošle sezone Sadio Mane za Southampton zabio tri gola u razmaku od dvije minute i 56 sekundi, a najbržim u povijesti smatra se Tommy Ross. On je 1964. za Ross County protiv Nairn Countyja zabio tri gola u razmaku od samo 90 sekundi.
 

 
Friedenreich ispred Pelea
 
Pele je poznat kao kralj strijelaca, zabio je 1279 pogodaka u 1363 utakmice u karijeri, u razdoblju od rujna 1956. do listopada 1977. godine. Najviše je, prema statističarima, zabio 1959. godine, čak 126 pogodaka.
 
Brojku od 1000 pogodaka je prema vlastitoj statistici probio i Romario, 2007. godine, no u to spada i 77 golova koje je zabio u mlađim kategorijama, kao i 21 pogodak u prijateljskim i počasnim susretima.
 
Ipak, postoji jedan Brazilac koji je, prema Guinnessovoj knjizi rekorda, zabio više. Riječ je o 1329 golova između 1909. i 1935. godine, djelo su Arthura Friedenreicha, no te brojke ne priznaje FIFA.
 
16 golova u jednom susretu svjetski je rekord
 
Što se tiče rekorda po broju pogodaka u jednom susretu, tu na internacionalnoj razini prednjači Jean Kaltack, koji je zabio 16 pogodaka za Vanuatu u slavlju s čak 46:0 protiv Mikronezije. Drugi na listi je Australac Archie Thompson, koji je u slavlju svoje reprezentacije protiv Američke Samoe 31:0 2001. godine, u kvalifikacijama za SP, zabio 13 golova.
 
U domaćim natjecanjima rekord je također 16 golova u jednom susretu, a zabio ga je Cipranin Panagiotis Pontikos za SEK Ayios Athanasios u grčkoj trećoj ligi 2007. godine.
 
Jednak broj golova zabio je, i prvi je u povijesti s tim učinkom, Stephan Sanis za Racing Club 1942. godine, u slavlju nad Aubry Asturiesima u Francuskom kupu 1942. godine.
 
Na Otoku je, pak, najviše zabio Englez Joe Payne, 12 pogodaka, i to u slavlju Luton Towna nad Bristol Roversima 1936. godine.
 
Al Abed zabio za 2,4 sekunde igre
 
Sad prelazimo na najbrže golove u povijesti, a tu se rekordnim smatra pogodak Nawafa Al Abeda iz 2009. godine. On je zabio nakon 2,4 sekunde igre, pogotkom s centra za Al Shoalah u Saudijskoj Arabiji.
 

 
Engleski savez, s druge strane, priznaje gol amatera Marca Burrowsa za Cowes Sports. On je 2004. godine zabio za 2,5 sekunde.
 
Najbrži strijelac po ulasku s klupe u Premier ligi je Nicklas Bendtner, koji je za Arsenal protiv Tottenhama 2007. godine zabio samo šest sekundi nakon što je ušao u igru.
 

 
Begović zabio s 91,9 metara, Samuelson poentirao glavom sa svoje polovice
 
Gol s najveće udaljenosti ikad pripisuje se Asmiru Begoviću, koji je za Stoke 2013. godine Southamptona zabio s 91.9 metara, i to nakon samo 13 sekundi igre. On je iz svog kaznenog prostor poslao dugu loptu, koja je odskočila i prevarila Artura Boruca.
 

 
No, možda je još impresivniji podatak o pogotku glavom s najveće udaljenosti. Naime, Jone Samuelson je 2001. godine za Odd Grenland protiv Tromsoa zabio glavom s čak 58,13 metara.
 

 
Ceni najveći golgeter među vratarima
 
Spomenut je maloprije pogodak Begovića, što je njemu raritet, ali postoje i golgeteri među čuvarima mreže. Čuveni Brazilac Rogerio Ceni, stručnjak za slobodne udarce i jedanaesterce, u karijeri je zabio čak 128 golova, što je daleko najviše među vratarima u povijesti. On je s tim učinkom čak među deset najboljih strijelaca u povijesti Sao Paula.
 

 
Druga golgeterska legenda među vratarima je Paragvajac Jose Luis Chilavert. On je zabio čak osam pogodaka za svoju reprezentaciju, od toga čak četiri u kvalifikacijama za SP 2002. godine. Također, jedini je vratar u povijesti koji je zabio hat-trick, bilo je to 1999. godine u dresu Velez Sarsfielda protiv Ferro Carril Oeste.
 

 
Bivši dinamovac Miura lovi Mereditha, strijelca s 49 godina
 
Najstariji strijelac u povijesti je Billy Meredith, on je u dresu Manchester Cityja 1924. godine zabio Brightonu u FA kupu s 49 godina i 208 dana. Također, najstariji je što se tiče reprezentativnih susreta, za Wales je protiv Engleske zabio s 45 godina i 73 dana, bilo je to 1919. godine.
 
Dostići ga, međutim, može bivši dinamovac Kazuyoshi Miura, koji za Yokohamu u drugoj japanskoj ligi zabija i s 48. godina, nakon što je prošle godine u prosincu produžio ugovor na još godinu dana. Miura je trenutno najstariji aktivni nogometaš, a prvi profesionalni ugovor potpisao je davne 1986. godine.
 
Također, što se tiče strijelaca u zrelim godinama, u pamćenju ostaje i pogodak Rogera Mille za Kamerun na Svjetskom prvenstvu 1994. godine.
 
149 autogolova u jednom susretu?!
 
Naravno, bilo je i nesretnika koji su se proslavili autogolovima. Belgijski branič Stan van den Buys je 1995. godine zabio hat-trick autogolova, a njegov Germinal je izgubio od Anderlechta s 3:2.
 
Ipak, pomalo nestvarno zvuči podatak s Madagaskara, ali se može opravdati kao čin protesta igrača SO l'Emyrnea. Naime, nogometaši tog kluba su u susretu play-offa tamošnje lige zabili 149 autogolova, za poraz od konačnih 149:0 od AS Ademe 2002. godine.
 

Pročitajte više