SPORTSKA ANALITIKA

Iz nogometa ispada pravilo koje su gurali deset godina. Je li plan UEFA-e propao?

Foto: EPA

KORONAVIRUS je poharao našu svakodnevicu u punom smislu riječi. I dok bi prije koji mjesec dobar dio populacije priželjkivao boraviti kod kuće na dulji period, sada više nije tako. Mnogima nedostaje sport.  

Kako nema sporta, nema ni publike, kao ni TV prijenosa. Klubovi gube novac svaki dan, razmišlja se o radikalnim potezima, a uskoro će na potezu biti i UEFA. Ako se sezone u najjačim ligama ne privedu kraju, neće se svi klubovi uspjeti spasiti od bankrota. Posebno teška bit će situacija u Italiji. Calcio je tek prodisao nakon dugogodišnje recesije. 

Za početak, odgodili su izvještaj za poštivanje financijskog fair playa za travanj 2021., ali čini se da je to tek prva, a nipošto jedina mjera. Kako stvari sada idu, bit će potrebne i nove mjere, puno radikalnije od ove. UEFA mjeru odgode fair playa naziva spasonosnom za klubove. 

Financijski fair play je, podsjetimo, skup propisa koji su trebali rezultirati dugoročnom održivošću klubova, koji pod prijetnjom sankcijama ne smiju trošiti više od onog što zarađuju.

Financijski fair play uveden je u sličnim uvjetima

Spomenuto je UEFA-ino pravilo uvedeno 2011. kao reakcija na tada veliku svjetsku recesiju koja je najviše pogodila tradicionalne nogometne nacije poput Italije i Španjolske. Glavna je ideja bila dovesti klubove u red i uspostaviti solventnost, kako bi se igračima zajamčilo isplaćivanje plaća. Osnovni mehanizam uspostave te sigurnosti bio je obaveza prema klubovima da ne smiju trošiti više od onoga što su zaradili. 

Nuspojava takvog pravila bila je zaustavljanje investicija u klubove, kakve je nekoć izvršio Roman Abramovič, ali i mnogi drugi. Time se dodatno zacementirao status quo te uspostavila i dodatna razlika između najbogatijih i svih ostalih.

Sada se čini kako će UEFA biti suočena sa sličnim, vjerojatno i puno ozbiljnijim problemom. Prije 10 godina klubovi su preplaćivali igrače kako bi lovili bolje rezultate, a sada ne mogu ispoštovati ono što su po pravilima i obećali. Jednostavno, nitko nije mogao računati na ovakvu nepogodu, koja je nalik na kataklizmu.

Hoće li financijski fair play preživjeti?

Nekad se FFP činio kao nužnost, ali ta intervencija donijela je puno problema, zakočenih, ali i riskantnih ulaganja. Manchester City nedavno je kažnjen izbacivanjem iz Lige prvaka, a ta kazna je presedan koji mijenja pravila igre. Preostaje vidjeti hoće li biti bolje ili lošije. Zasad, FFP djeluje kao problem, a ne rješenje modernog nogometa, kao što smo analizirali nakon UEFA-ine kazne Cityju.

U postojećim okolnostima, financijski fair play sam sebe poništava. To dokazuje i posljednji potez UEFA-e koja ga je praktički ukinula do daljnjeg, a ključno je da to u većini slučajeva klubovi neće osjetiti. Okolnosti su alarmantne, što pokazuje i činjenica da su talijanski klubovi već od Saveza zatražili i suspendiranje plaća, a vrlo bi sličnu stvar uskoro mogli napraviti i klubovi Bundeslige.

Bit će otkaza i bit će vrlo vjerojatno restrukturiranja, kako načina tako i iznosa plaćanja. UEFA pritom neće moći gurnuti glavu u pijesak, nego će svaka vanjska investicija koju će moći dobiti klubovi biti i više nego dobrodošla.

Jer jednom kada i nogomet krene, trebat će mu - pogotovo manjim i srednje velikim klubovima - velika financijska pomoć iz svih izvora kojih se bude mogao dočepati. Postoje vrlo realni scenariji u kojima će na snazi biti zapravo čista borba za opstanak. 

U takvoj novonastaloj situaciji bit će potpuno suvišno provjeravati solventnost klubova i zabranjivati investicije. Jer bez njih dobar dio klubova neće moći opstati.

Pročitajte više