Izbačen iz reprezentacije, zviždali su mu vlastiti navijači, a najbolji je na svijetu

Foto: Profimedia

PUNIH 12 godina mrežu Manchester Uniteda čuvao je David de Gea. Nije to bilo osobito uspješno razdoblje za klub Unitedova renomea, ali otkako je stigao na Old Trafford kao 20-godišnjak iz Atletica, Španjolac je osvojio jednu Premier ligu (prije davnih 10 godina), Europa ligu, FA kup, dva Liga kupa i tri superkupa.

Protekle sezone bili su blizu osvajanja još jednog FA kupa, ali u finalu su izgubili od gradskog rivala Cityja 2:1. Na toj, posljednjoj utakmici sezone De Gea je imao 18 netočnih dodavanja, više od svih ostalih igrača na terenu. "Bilo je situacija, problema na utakmici koje moramo popraviti", prokomentirao je tada izvedbu svoga golmana menadžer Erik ten Hag.

To je ujedno bio i posljednji komentar koji je De Gea primio kao golman Manchester Uniteda. Nakon mjeseci natezanja oko produljenja istekao mu je ugovor i De Gea sad kao slobodan igrač traži novi klub, a Ten Hag je "popravio" te situacije i probleme dovođenjem čovjeka za kojeg pouzdano zna da ih neće stvarati.

Nešto bolji golman, ali puno bolji nogometaš

S Andreom Onanom proveo je četiri i pol godine u Ajaxu, u kojem se Kamerunac razvio u jednog od najboljih golmana svijeta, specifičnog po fantastičnoj kontroli lopte nogama, ne samo kod dugačkih dodavanja nego često i prijenosom u središnju trećinu. 

To je segment igre koji je u Premier ligu uveo Ederson, karakteristika koju traži sve više vrhunskih klubova od svojih golmana te razlog zašto Dominik Livaković ide u Fenerbahče, a ne u neki od top klubova u ligama Petice, u kojima bi mu po svim ostalim sposobnostima bilo mjesto.

U usporedbi s De Geom sve su prošlosezonske statistike na strani Onane, od postotka obrana (4.3%) i sačuvanih mreža (3.2%) do primljenih golova po 90 minuta (0.87 - 1.05), ali najveća je razlika u statistikama dodavanja i igre s loptom. Onana je imao 7.4% više uspješnosti dodavanja i čak 10.1% dugih dodavanja, a bilježio je i 0.51 dodir s loptom u srednjoj trećini, što znači da je na svakoj drugoj utakmici imao izlete duboko u polje, dok je De Gea tako daleko izlazio jednom u osam utakmica.

Profimedia

"Onana donosi toliko više od vještina na liniji i refleksnih obrana. On je moderan golman koji je rastao u slavnom Ajaxovom 'laboratoriju', iz kojega golman neće isplivati ako nema tehniku igrača u polju", rekao je za BBC talijanski novinar Alessandro Schiavone, koji ga je pratio proteklih godinu dana u Interu.

"Uvriježeno je i mišljenje da nitko nema bolju kombinaciju točnosti s loptom, nevjerojatnog dometa dodavanja i sposobnosti driblanja od Onane, pa čak ni Ederson. Jednako dobro koristi obje noge i igra s loptom mu je prirodna. Može i odvući protivničkog napadača i tako omogućiti momčadi da napada s čovjekom više. Kontrolira šesnaesterac, ima odličan osjećaj za istrčavanja na visoke lopte i hitro bacanje u kontranapade kad ih uhvati."

Impresivne su to riječi, koje oslikavaju 27-godišnjeg Kamerunca kao najboljeg golmana na svijetu. Ali postoji i njegova druga strana, ništa manje važna od osjećaja za postavljanje, refleksnih obrana i tehnike koja bi mu na nižim razinama dopustila da igra i u veznoj liniji.

Razmetljiv, konfliktan zabavljač

"Andre Onana je prvo golman Manchester Uniteda, zatim razmetljivac, a onda zabavljač", naslov je teksta koji mu je posvetio Planet Football. U njemu je naglasak na toj divljoj Onaninoj strani, koja potvrđuje onu šaljivu doskočicu "imao otac tri sina - dva su bila normalna, a treći je bio golman".

"Rijetkost je da je golman sam po sebi dovoljan da opravda cijenu ulaznice", piše taj nogometni portal, ističući Onaninu sklonost provokacijama protivničkih napadača kojima podiže loptu ispred nosa te izlete s loptom gotovo do protivničke polovice. Možda Onana nema karizmu Josea Renea Higuite, koji je takve stvari izvodio prije 30 ili više godina, ali podsjeća na legendarnog Kolumbijca.

Onanin ekscentričan karakter može biti i opasan. Prošle sezone u Interu se verbalno sukobio s Edinom Džekom na utakmici Lige prvaka protiv Porta, a u travnju je na treningu imao sukob s Marcelom Brozovićem, iako je u oba slučaja kasnije smirivao situaciju. Ali sukob s kamerunskim izbornikom imao je puno ozbiljnije posljedice.

Otjeran iz reprezentacije

Rigobert Song potjerao je Onanu iz Katara sa Svjetskog prvenstva nakon što je on odbio igrati u drugoj utakmici grupne faze. Prema nekim izvješćima, Song je tražio od golmana da šalje "sigurnije" lopte na strane umjesto riskantnijih kroz sredinu, a sve je završilo Onaninom odlukom da s 26 godina i 34 nastupa okonča reprezentativnu karijeru.

Profimedia

Ten Hag je u više navrata pokazao da ne trpi nedisciplinu i narušavanje momčadskog duha, posebno na primjeru Cristiana Ronalda, ali s Onanom je proveo četiri i pol godine i vjerojatno ga ne bi doveo u United da je mislio da će stvarati slične probleme.

"Nema sumnje da dolazi s renomeom, ali to je dobro, njegov karakter i golemo samopouzdanje prenijet će se na sve igrače. On je Ten Hagov čovjek i kao takav sigurno neće iznevjeriti svog mentora", rekao je Schiavone za BBC.

Suspendiran zbog dopinga

Neki su fanovi Uniteda nezadovoljni jer je klub za Onanu iskrcao 51 milijun eura odštete Interu, a godinu dana ranije mogao ga je dovesti bez odštete, tim više što je istog ljeta Ten Hag s amsterdamske Arene stigao na Old Trafford te sa sobom "poveo" Lisandra Martineza i Antonyja.

No prethodna je godina bila najizazovnija u Onaninoj karijeri, nakon što ga je UEFA suspendirala na godinu dana zbog pozitivnog nalaza na zabranjeni furosemid u nenajavljenom dopinškom testu. Kamerunac se obranio da je zabunom uzeo suprugin lijek misleći da je aspirin, pa mu je kazna smanjena na devet mjeseci.

Nogometu se vratio u studenom 2021., zaigrao protiv Bešiktaša, a sljedeći put pojavio se u sastavu tek krajem veljače. Očekivano, bio je potpuno izvan natjecateljske forme, skrivio je gol protiv Burkine Faso na Afričkom kupu nacija u siječnju i Ten Hag ga nije vraćao među vratnice dok nije osjetio da je spreman.

Zviždali mu vlastiti navijači

Onana je završio sezonu braneći na zadnjih osam prvenstvenih utakmica, ali u međuvremenu je odlučio prihvatiti ponudu Intera i na ljeto otići kao slobodan igrač. Navijači su mu zamjerili jer su smatrali da se mora odužiti klubu koji ga je podržavao i plaćao tijekom suspenzije te su ga pošteno izviždali na posljednjim nastupima.

"Nije me ni najmanje briga, mogu pjevati, mogu plakati, mogu činiti što god ih je volja. Na mene to uopće ne utječe", prokomentirao je tada Onana.

Ta je mentalna snaga još jedna karakteristika koja Onani omogućuje uzlet na vrh svjetskog nogometa. Ne samo da ga nisu dirali zvižduci domaćih navijača nego je po dolasku u Inter ekspresno svrgnuo s gola dugogodišnju jedinicu Samira Handanoviča i briljirao tijekom cijele sezone, pomogavši Nerazzurrima da osvoje talijanski kup i treće mjesto u Serie A te doguraju sve do finala Lige prvaka.

Profimedia

Baš je u elitnom natjecanju imao neke od svojih najboljih izvedbi. Sačuvao je mrežu na osam od 13 utakmica, među kojima na pet od šest u nokaut-fazi od osmine do polufinala. U finalu je propustio jednu loptu, dovoljno da Manchester City osvoji naslov, ali ostavio je izvrstan dojam.

"Dokaz evolucije"

U izvješću UEFA-inih tehničkih promatrača o finalu istaknuto je da je Onana dokaz evolucije pozicije golmana, koji iz povremene uloge libera preuzima čak i ulogu veznjaka. 

"Golmani igraju sve dublje u polju i pomažu u igri, a Onana je bio utjelovljenje te promjene u finalu, jednoj od pet utakmica na kojima je imao 30 ili više točnih dodavanja. Jedno je dodavanje sumiralo njegov utjecaj kad je prizemnom loptom pronašao Lautara Martineza na protivničkoj polovici, izbacivši tako šest igrača Cityja, i pomogao stvoriti šansu za Romelua Lukakua", stoji u izvješću koje je prenio Guardian.

Ako je Ederson zbog svoje igre s loptom jedan od ključnih razloga za Cityjevu dominaciju proteklih godina, Onana bi zaista mogao preporoditi United i vratiti ga u borbu za naslov prvaka i ostale trofeje, koji su u 12 De Geinih godina stizali na Old Trafford u puno manjim količinama nego što klub takvog ugleda očekuje.

Pročitajte više