Šahtar je prvak Ukrajine. Evo što to znači za Dinamo i Ligu prvaka

Foto: Profimedia

ŠAHTAR iz Donjecka, koji vodi trener Marino Pušić, novi je prvak Ukrajine. U velikom derbiju protiv Dynama iz Kijeva su u Lavovu slavili 1:0 pogotkom nove zvijezde ukrajinskog nogometa Georgiyja Sudakova, koji je u 33. minuti realizirao kazneni udarac. Dva kola prije kraja prvenstva Šahtar ima nedostižnih sedam bodova prednosti i slavi 15. naslov prvaka Ukrajine.

Ovo je jako loša vijest za zagrebački Dinamo. Naime, Modri su se nadali da bi mogli ostvariti izravan plasman u Ligu prvaka sljedeće sezone, ali ovim rezultatom Šahtara ta je nada ugašena. Naime, UEFA je jedno mjesto u grupnoj fazi novog, proširenog formata najelitnijeg natjecanja dodijelila nacionalnom prvaku s najvećim klupskim koeficijentom u "putu prvaka" čija liga inače nema garantirano mjesto u skupinama.

Dinamo se nadao da će Šahtar posustati

Dinamo je za izravan plasman u Ligu prvaka morao računati na to da Borussija Dortmund neće osvojiti Ligu prvaka i biti istovremeno petoplasirana u Bundesligi te da nijedan od klubova koji imaju veći koeficijent od njega neće biti prvak, a to su Šahtar, Slavia Prag i Kopenhagen.

Modri i dalje mogu ostvariti izravan plasman u play-off Lige prvaka zbog pomicanja pristupne liste, ali Slavia i Kopenhagen ne smiju biti prvaci te Borussija ne smije osvojiti Ligu prvaka. Slavia tri kola prije kraja zaostaje četiri boda za vodećom Spartom, a Kopenhagen ima jednak broj bodova kao trećeplasirani Midtyjlland i jedan manje od prvog Brondbyja.

 

Pročitajte više