EL CLASICO

Izjednačeni su na vrhu, ali Barcelona je velik favorit protiv Reala. Evo zašto

Foto: Getty Images

OVOGODIŠNJI El Clasico po mnogočemu će biti poseban. Zbog političke situacije u zemlji i činjenice da bi se pobjednik odlijepio na vrhu prvenstvene ljestvice, doista se može očekivati da će tenzije i razina napetosti biti veće nego inače kad se dva velikana svjetskog nogometa sučele u srijedu u 20 sati.

Međutim, kladionice i analitičke kuće postavljaju Barcelonu kao prilično izrazitog favorita, a njene šanse za pobjedu procjenjuju se na otprilike 60 posto. S obzirom na to da Real Madrid u posljednje vrijeme igra u odličnoj formi, taj podatak je "na prvu loptu" čudan, ali igra Barcelona ove sezone otkriva zašto je tako.

Dva lica Barcelone

Kao legendarni negativac iz Batmana, tako i Barcelona ove sezone doista ima dva lica. Barcelona koja igra na Camp Nou djeluje kao najbolja momčad Europe. Sedam utakmica i sedam čistih pobjeda u La Ligi, uz nevjerojatnu gol-razliku 30:9. Čak i kad Messija nije bilo, Griezmann bi igrao sjajno, a ako ne bi dobro igrao on, onda bi to učinili Suarez ili Fati. 

Samo Villarreal nije izgubio na Camp Nouu s dva ili više pogotka razlike, a uz njih još samo Mallorca nije kasirala u svojoj mreži pet golova, iako se i to lako moglo dogoditi.

S druge strane, Real Madrid, iako je upisao samo jedan poraz, prilično je neuvjerljiv u gostima, baš kao i Barcelona. Od osam odigranih utakmica pobijedio je u četiri i postigao je samo 13 golova, što je relativno malo za standarde Kraljevskog kluba.

Koji je razlog?

Ne postoji trenutačno momčad koja bi bila u vrhu bilo koje od "liga petice" čija se igra na domaćem terenu i na strani toliko razlikuje. Što je još zanimljivije, ne postoji samo jedan element igre koji bi tome svjedočio, već je tako u svemu.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Barcelona kod kuće je ekipa koja upućuje najviše udaraca u okvir gola, ima najviše driblinga (čak i na razini "liga petice"), daje najviše golova te je u vrhu čak i po oduzetim loptama.

Gledajući njihove brojke u svim kategorijama gostujućih utakmica, Barcelona može biti zadovoljna da je došla i do četiri pobjede u devet odigranih utakmica, a za to je zaslužna inače sjajna konverzija malog broja stvorenih prilika. Broj udaraca u okvir gola gotovo da im se prepolovi, u obrani - gledajući osvojene lopte - nemaju ni približnu efikasnost, a slično vrijedi i za ostale elemente igre poput driblinga, opasnih dodavanja i dopuštenih udaraca.

Jedini uzrok ovakvog stanja, koliko god on neracionalno zvučao, taj je da se Barcelonini igrači puno bolje osjećaju kod kuće. Prednost domaćeg terena prisutna je na svim razinama nogometne igre te uglavnom kod svih ekipa, bile one dobre ili loše. Međutim, ovakvu razliku kod Barcelone još nismo mogli vidjeti i vjerojatno je riječ tek o privremenoj fazi.

Barcelona je ove sezone na domaćem terenu najuvjerljivija momčad Europe. Stoga i nije čudno da ju svi vide kao izrazitog favorita. Međutim, El Clasico je posebna utakmica, a tenzije će biti nevjerojatno visoke. U takvom okruženju često prethodni trendovi imaju manje važnosti. 

Ulog je ogroman i puno je veći od nogometa. Barca je prilično velik favorit, ali utakmica bi mogla biti vrlo nervozna i gruba, a tu bi prednost mogao imati Real.

Rezultati by SofaScore

Pročitajte više