SVJETSKO PRVENSTVO U RUKOMETU

Jedan od najboljih rukometaša ikada: Hrvati igraju puno bolje u reprezentaciji

Foto: EPA-EFE

DRUGI je dan 26. Svjetskog prvenstva u rukometu koje se održava u Njemačkoj i Danskoj, a osim što će hrvatski reprezentativci otvoriti svoj nastup na velikom natjecanju protiv Islanda u Munchenu od 18 sati, danas nas čeka još devet utakmica.

Sve o Svjetskom prvenstvu pratite na Indexovoj temi klikom OVDJE.

Makedonija i Japan jedan je od tih devet dvoboja, što znači da će na teren jedan od najboljih rukometaša svih vremena, Kiril Lazarov.

Neuništivi 38-godišnjak i dalje nastupa za Makedoniju iako nikada nije došao do medalje s reprezentacijom, ponajviše zbog manje kvalitetnih suigrača koji nisu na njegovoj razini. Unatoč svemu, Lazarov od 1999. redovno igra za svoju državu.

"Lino Červar uvijek će biti upisan u povijest makedonskog rukometa."

Makedonija se nalazi u skupini s Hrvatskom, a Lazarov je u najavi prvenstva prokomentirao snagu Červarovih izabranika.

"Lino Červar uvijek će biti upisan u povijest makedonskog rukometa. Sviđalo se to nekome ili ne, Lino je radio 24/7 deset godina u Metalurgu, stvorio je sustav i napravio puno za makedonski rukomet. On zna kako dišemo, mi znamo njega i vidjet ćemo kako će to izgledati na terenu. Teško je analizirati taj dvoboj jer koliko znam nikada nismo pobijedili Hrvatsku na velikom natjecanju. Ako gledamo individualno, Hrvati igraju puno bolje u reprezentaciji nego u klubovima, a generacija Balića, Vorija i Metličića bila je posebno opasna zbog te privrženosti reprezentaciji", rekao je Lazarov.

Brine ga i novi sustav natjecanja.

"Dvije stvari ne idu nam u prilog, skupina nije lagana i sustav natjecanja je promijenjen. Pritom mislim da nas nakon prve faze natjecanja očekuje umjesto jedne nokaut utakmice nova skupina s tri ekstremno teška protivnika. Ako prođemo prvi krug, imat ćemo ukupno čak osam utakmica u 11-12 dana. U istom sastavu moramo igrati toliko puno utakmica u tako kratkom vremenu i još mijenjati i dvoranu i hotel."

Jedan od najvećih

Čudesni Makedonac drži rekord najboljeg strijelca svjetskog prvenstva, a ostvario je to u Hrvatskoj 2009. godine kad je natjecanje završio s čak 92 zabijena gola. Lazarov drži rekord i najboljeg strijelca europskog 
prvenstva, jer je prije šest godina zabio 62 gola u sedam utakmica. 

Desni vanjski makedonske reprezentacije 2015. godine je postao prvi rukometaš koji je zabio više od 1000 golova u Ligi prvaka. Osvojio ju je dva puta, jednom s Realom, jednom s Barcelonom, a dva puta je bio i najbolji strijelac tog natjecanja u dresovima Zagreba i Veszprema. U karijeri je još igrao za Pelister, gdje je počeo te za Al Sadd, Atletico Madrid i Nantes. U studenom je produljio s Nantesom do 2021. što znači da će igrati barem do 41. godine.

Prva utakmica Makedonije protiv Japana počinje danas u 15:30.

Rezultati by SofaScore

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više