Jedan od najvećih europskih trenera završio karijeru

Foto: Getty Images/Guliver Image

TRENERSKI VELIKAN Louis Van Gaal objavio je kraj karijere. Iskusni nizozemski stručnjak odlučio se povući sa 65 godina nakon 26 godina duge trenerske karijere u kojoj je osvojio barem jedan trofej u svakom klubu kojeg je vodio.

"Mislio sam da ću samo uzeti pauzu, da će to biti odmor, a onda sam pomislio da se ipak više neću vratiti", rekao je Van Gaal za nizozemske medije i otkrio da se povlači zbog privatnih razloga. Naime, nedavno je preminuo suprug njegove kćeri što je potreslo njegovu obitelj i odlučio se posvetiti važnijim stvarima od nogometa.

Posljednji klub kojeg je vodio bio je Manchester United u kojem je dobio otkaz tek nekoliko sati nakon što je osvojio FA Kup u svibnju 2016. godine. Već tada se znalo da će ga naslijediti Jose Mourinho.

Van Gaal je ranije uspješno vodio Ajax, Barcelonu, AZ Alkmaar i Bayern, s kojima je osvajao titule prvaka, a s Ajaxom i Ligu prvaka i Kup UEFA. Igrao je nogomet za niz klubova u svojoj zemlji, a u Alkmaaru je dobio prvi trenerski posao. Početkom 1990-ih prešao je u Ajax i započeo svoj uspon prema trenerskoj eliti. S klubovima je osvojio 20 velikih i manjih trofeja, a u međunarodnim klupskim natjecanjima sve što je mogao osvojiti. Dvaput je vodio i reprezentaciju Nizozemske s kojom je osvojio broncu na Svjetskom prvenstvu 2014. 

Sa slavnim amsterdamskim klubom dominirao je Europom dobar dio "devedesetih" vodeći zvijezde poput Patricka Kluiverta, Franka De Boera, Dennisa Bergkampa, Edgara Davidsa, Clarencea Seedorfa, Van der Sara... U Barceloni je vodio i svađao se s legendarnim Rivaldom, a u Alkmaaru je napravio pravo čudo osvojivši titulu s ekipom kojoj su na početku sezone predviđali borbu za opstanak. Bayern je ponovo vratio u vrh svjetskog nogometa i s Robbenom, Olićem i tada mladim Thomasom Müllerom vratio je titulu, postao prvi Nizozemac s naslovom u Bundesligi i igrao finale Lige prvaka. Zaustavio ga je tek njegov učenik Jose Mourinho. Nakon dužnosti u reprezentaciji, koju je doveo do trećeg mjesta na SP-u pobjedom protiv domaćina Brazila 3:0, vratio se klupskom nogometu 2014., ali u Manchester Unitedu, u kojem je postavio temelje današnje momčadi, nije imao uspjeha. Ipak, navijači mu i danas zahvaljuju na posljednjem osvojenom trofeju, FA kupu. Mourinho ga na Old Traffordu tek treba nadmašiti.

Popis titula i trofeja Louisa Van Gaala:

Ajax
3 x prvak Nizozemske
1 x nizozemski kup + 3 Kupa Johana Cruyffa
1 x Liga prvaka
1 x UEFA Cup
1 x UEFA Supercup
1 x Intercontinental Cup (danas FIFA klupsko SP)

Barcelona
2 x prvak Španjolske
1 x Kup Kralja
1 x UEFA Superkup

Alkmaar
1 x prvak Nizozemske

Bayern
1 x prvak Njemačke
1 x njemački kup
1 x njemački superkup

Manchester United
1 x FA kup

Nizozemska: bronca na SP 2014.

Fanovi velikog trenera opraštaju se od njega na društvenim mrežama.

Pročitajte više