KOŠARKA

Joel Embiid postao Amerikanac. Ovog ljeta već je postao i Francuz. Za koga će igrati?

Foto: EPA-EFE

JEDAN od najboljih košarkaša današnjice, Joel Embiid, ovog je ljeta dobio francusko državljanstvo, što mu otvara mogućnost da za tu reprezentaciju zaigra na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. ili čak na Svjetskom prvenstvu godinu dana ranije, ali kamerunski centar od sad može igrati i za SAD.

Embiid je za AP otkrio da je ovog mjeseca položio prisegu za američkog državljanina. "Tu sam već dugo, sin mi je Amerikanac. Živim ovdje, blagoslov je biti Amerikanac, pa zašto ne?" rekao je centar Philadelphia 76ersa, koji se iz Kameruna u Ameriku doselio kao 16-godišnjak.

Tamo je proveo dvije godine u srednjoj školi i jednu na sveučilištu Kansas, prije nego što su ga 76ersi 2014. izabrali kao trećeg na draftu. Prije dvije godine dobio je prvog sina, koji državljanstvo ima samim time što je rođen na američkom tlu, a sada ga ima i otac.

U srpnju dobio francusko državljanstvo kao Jaleen Smith hrvatsko

Embiid nikada nije igrao za kamerunsku reprezentaciju, a kada je u svibnju pokrenuo postupak za dobivanje francuskog državljanstva, u sportskom se svijetu to protumačilo kao želja da zaigra za Francusku kada 2024. ugosti Olimpijske igre u Parizu.

Embiid s Francuskom nema konkretne veze, osim nekoliko članova obitelji koji žive tamo, ali tečno govori francuski, koji je u nekadašnjoj koloniji u kojoj je rođen službeni jezik. Ipak, francusko državljanstvo može dobiti ako je naturalizacija u "iznimnom interesu" države, dakle na isti način kako je Hrvatska ovog ljeta naturalizirala Jaleena Smitha. U srpnju ga je i dobio.

Amerikancima bi zapravo bio potrebniji

Premda mu to nije nužno bio primarni motiv, sada može igrati i za SAD. A Amerikancima bi zapravo bio potrebniji nego Francuzima, koji na poziciji centra već imaju trostrukog NBA defenzivca godine Rudyja Goberta i beskrajno talentiranog 219 cm visokog Victora Wembanyamu.

Amerikanci pak nemaju centra približne kvalitete jer su svi najbolji NBA igrači na toj poziciji stranci, na čelu s dvostrukim MVP-jevima Nikolom Jokićem i Giannisom Antetokounmpom.

Pročitajte više