Jurčić: Turcima će se provlačenje u zadnjim sekundama obiti o glavu

S KRUNOSLAVOM JURČIĆEM smo razgovarali dok se vraćao iz Austrije, bio je sinoć na utakmici i uživo gledao infarktnu utakmicu s Turskom. Unatoč porazu koji će nas sve još dugo boljeti, Juričić smatra da je cjelokupni dojam na Euru dobar i da trebamo biti zadovoljni.

Kako ste Vi doživjeli sinoćnju tragediju?

"Što se može reći nego da je to bila velika tragedija. Ja sam kao igrač doživljavao slične stvari pa znam kako su se igrači osjećali. Momci su pokazali veliku volju i želju, samo malo sreće im je nedostajalo da se plasiraju dalje. No, ne bih to gledao tako negativno, imali smo nesreću ali smo ostvarili veliki uspjeh. Naša momčad je mlada, igrači su dobri i možemo nastaviti niz dobrih igara."

Jeste li u igračkoj karijeri imali kakvu sličnu utakmicu?

"Možda polufinale Svjetskog prvenstva u Francuskoj prije deset godina ali ipak nije bilo ovoliko infarktno, niti jedna utakmica se ne može usporediti s ovom. Mislim da u analima europskih prvenstava nije zabilježen slučaj de se neka reprezentacija ovako vratila. Da je turski igrač još sto puta pucao, ne bi onako zabio."

Mislite li da je razlog što nismo u polufinalu samo taj što nismo imali sreće? Jesmo li napravili sve što je trebalo i što smo mogli?

"Sreća je bitna ali ima i drugih stvari. Ne znam jesmo li se baš spremali za takve detalje koji su presudili. Ali lako je nakon utakmice biti pametan, a uostalom nije ni korektno prema reprezentaciji sada joj tražiti mane."

Je li Bilić trebao uvesti nekoga u vezni red u produžecima da razbije tursku igru jer smo bili pali? Vukojevića, Pokrivača, Leku?

"Bilić je imao problem što su mu se Pranjić i Srna žalili na ozljedu, a već je bio napravio dvije izmjene pa nije smio riskirati da ostane bez igrača. Pokrivač i Leko su se zagrijavali ali na kraju nisu ušli. Teško je sad reći što bi bilo da je ušao novi igrač, a pitanje je bi li jedan igrač donio prevagu na  terenu."

Kako objašnjavate činjenicu da se Turci već treću utakmicu vraćaju iz mrtvih. Ako niste znali, na Euru su vodili ukupno devet minuta, a u polufinalu su. Jesu li samo srećkovići ili što?

"Svi govore da imaju sreće ali ja ne vjerujem u sreću. Oni su takav narod, fanatični, a imaju trenera koji je jako energičan. Međutim, mislim da se ne mogu stalno izvlačiti, siguran sam da će im se to sve vratiti i u budućnosti obiti o glavu."

Jesu li izvođači jedanaesteraca dobro odabrani, najmlađi Rakitić je imao velik teret na leđima?

"Apsolutno su svi izvođači dobro odabrani, postulati zanata govore da se je Modrić morao prvi pucati, Rakitić također. Svi igrači su bili ljutiti i šokirani ali su se penali morali pucati. Kad je sudac odsvirao kraj utakmice, ljudima s kojima sam bio na utakmici sam rekao da na jedanaesterce nemamo šanse jer sam znao koliko su igrači bili shrvani golom primljenim u zadnjim sekundama."

Da rezimiramo, mislite da sve u svemu možemo biti zadovoljni onime što smo pružili na Europskom prvenstvu?

"U svoje ime mogu reći da sam zadovoljan, ispadanje od Turske boli ali ako pogledamo cijeli Euro, dobro smo odigrali i kvalitetno se prezentirali. U moru problema koje muči naš domaći nogomet, reprezentacija je svijetla točka koja nam donosi veselje. Bilo bi dobro i ja bih volio kad bi Bilić ostao na klupi. On će nakon što je napravio ovaj rezultat sigurno biti tražen od mnogih klubova te će možda željeti okušati u nekom klub gdje se utakmice igraju svaki tjedan. Igrači su nam dobri, reprezentacija kvalitetna i siguran sam da bismo svi željeli da Bilić ostane na kormilu momčadi."

M.Pa.
Foto: Index

Pročitajte više