SERIE A

Jurićeva Verona šokirala Napoli i ugurala Juventus u Ligu prvaka

Foto: EPA

U POSLJEDNJEM kolu Serie A odlučeno je tko će u Ligu prvaka. Učešće su izborili Milan i Juventus, a otpao je Napoli nakon što nije uspio pobijediti Veronu Ivana Jurića. Jurić je tako pomogao Juventusu i pogurao ga u Ligu prvaka. Ranije su plasman u Ligu prvaka izborili prvak Inter i Atalanta.

Juventus je za ulazak u LP morao pobijediti Bolognu što se i dogodilo (4:1) i čekati kiks Milana ili Napolija. Milan je pobijedio kod Atalante 2:0, a Napoli je na stadionu Diega Armanda Maradone odigrao 1:1 protiv rasterećene Verone hrvatskog trenera Ivana Jurića.

Milan je završio drugi, Atalanta treća, Juventus četvrti, a Napoli peti nakon 90 dramatičnih minuta posljednjeg kola.

Napoli - Verona 1:1: Rasterećena Jurićeva Verona šokirala Napoli

Napoli se mučio sat vremena za gol. U 61. minuti momčad Gennara Gattusa povela je golom bivšeg Dinamovog defenzivca Amira Rrahmanija. Rrahmani je zabio nakon kornera s desne strane. Nastala je gužva na petercu, a Rrahmani je to zakucao za vodstvo. Jurić i Gattuso su se potom posvađali i dobili žute kartone.

Jurić se bunio i protestirao smatrajući da je Tiumue Bakayoko napravio prekršaj u napadu nad Korayom Gunterom. Sudac Chiffi nije vidio ništa sporno u toj situaciji.

Verona se vratila u 69. minuti. Davide Faraoni sletio se po desnoj strani te iz koljena opalio u donji desni kut Alexa Mereta. Meret je to imao na ruci, no udarac je bio presnažan. Napoli je nakon toga svim silama krenuo u napad. Prijetili su Lorenzo Insigne i Matteo Politano, no preciznosti nije bilo.

Za Veronu su 63 minute odradili vratar Ivor Pandur i napadač Nikola Kalinić.

Bologna - Juventus 1:4: Juventus bez Ronalda razbio Bolognu

Juventus je bez Cristiana Ronalda istrčao na gostovanje kod Bologne. Andrea Pirlo ostavio je Portugalca na klupi iz tehničkih razloga, a u napadu su zaigrali Alvaro Morata i Paulo Dybala. Ispostavilo se da je to dobitna kombinacija za Juventus. U šestoj minuti Dejan Kuluševski probio je desnu stranu uz pomoć Alvara Morate i ubacio na suprotnu stranu. Tamo se našao Federico Chiesa i poentirao za vodstvo Stare dame.

Juventus je na 2:0 povisio u 30. minuti. Gol je postigao Alvaro Morata nakon što ga je lijepo poslužio Paulo Dybala. Prebacio je Španjolac Skorupskog i dodatno gurnuo Juve prema važna tri boda. Pobjedu potvrđuje Adrien Rabiot u 45. minuti. Kuluševski je gurnuo loptu Francuzu koji je sam izašao na Skorupskog i bez problema ga matirao za 3:0 poslije prvog poluvremena.

Četvrti gol za Juventus zabio je Morata u 48. minuti. Varkom je Španjolac nadmudrio obranu domaćina i probio vratara. Sudac Paolo Valeri poništio je taj gol, no nakon VAR provjere ispostavilo se da je pogodak regularan. Riccardo Orsolini je u 86. minuti postigao počasni gol za Bolognu.

Atalanta - Milan 0:2: Milan pobijedio kod Atalante i izborio Ligu prvaka

Milan je kod Atalante prvenstveno pokušao blokirati prilaze svom golu. Tako je momčad Stefana Piolija, lišena pomoći ozlijeđenih Zlatana Ibrahimovića i Ante Rebića, došla u situaciju za vodstvo. Nakon brze kontre Milanov ponajbolji igrač Theo Hernandez probio je lijevu stranu. U kaznenom prostoru Paola Gollinija Francuza su klizećim startovima srušili Joakim Maehle i Cristiano Romero.

Bio je to 18. dosuđeni jedanaesterac za Rossonere ove sezone, a precizan s bijele točke bio je Franck Kessié. Isti igrač zabio je u 92. minuti za potvrdu pobjede i konačan plasman Rossonera u Ligu prvaka. I taj gol Milan je postigao iz penala. Atalantin Martin De Roon dobio je crveni karton zbog ružnog prekršaja u 91. minuti.

Milan je igrao čvrstu obranu i pokazao zbog čega je najbolji gost sezone Serie A uz učinak od 15 pobjeda, jednog remi i dva poraza. Mario Pašalić igrao je od 80. minute, a Boško Šutalo ostao na klupi Atalante. 

Mario Mandžukić ušao je u 79. minuti umjesto Rafaela Leaoa kod Milana. Ante Rebić nije konkurirao zbog ozljede.

Roma izborila Europu, Ronaldo najbolji strijelac

Napoli i Lazio će u Europa ligu, a u kvalifikacije za Konferencijsku ligu će Roma. Iz Serie A su ispali Parma, Crotone i Benevento.

Najbolji strijelac Serie A je Cristiano Ronaldo iz Juventusa s 29 golova. Drugi je Interov Romelu Lukaku s 24 gola, a treći Atalantin Luis Muriel koji je zabio 22 gola. Ronaldo je po prvi puta najbolji strijelac talijanskog prvenstva otkako je 2018. stigao u Juventus iz Real Madrida.

Talijanski kup i superkup osvojio je Juventus Andree Pirla.

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

Pročitajte više