Juventus otvara kamp u Hrvatskoj

Foto: Juventus

DOBRE, potencijalno sjajne vijesti za naš nogomet stižu iz Zagreba. Jedan od najvećih svjetskih klubova, Juventus, u kolovozu će u Hrvatskoj održati kamp. Puno bitnije od toga, iz Torina najozbiljnije razmišljaju o osnivanju nogometne akademije sa sjedištem u Zagrebu.

Kamp u Lučkom

Na terenima sportskog centra Lučko Juventus će održati nogometni kamp o 8. do 13. kolovoza. Sudionika iz svih omladinskih uzrasta između pet i sedamnaest godina će biti između 100 i 150, a prema zadnjim informacijama, kapacitet će vrlo brzo biti popunjen. Specijalnu metodologiju treninga koja se njeguje u Torinu doći će prezentirati 4 trenera omladinskog pogona talijanskog prvaka, pa će kolovoz i Lučko biti vrijeme i mjesto za sve sadašnje i buduće trenere i igrače. Kampanja koju predvode, između ostalih, Claudio Marchisio, Gianluigi Buffon i Paolo Dybala dala je konkretne rezultate i ostavila pozitivan dojam već u brojnim sredinama. U slučaju da se isto ponovi u Zagrebu, mogla bi se zakotrljati jako bitna priča za srednjoročnu i dugoročnu budućnost zagrebačkog i hrvatskog nogometa.

Nužnost novih ulaganja

Dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća, klub čiji je slobodni prijevod s latinskog „Mladost“, dobio je nadimak „Stara dama“ – trofejna torinska momčad koja je harala Italijom bila je u prosjeku najstarija momčad lige. 80 godina kasnije, desetljeće nakon svoje zlatne ere, čitava talijanska liga našla se u velikim problemima. Infrastrukturni problemi, neriješena financijska struktura i skupa, uglavnom ostarjela pojačanja koja su isisavala iz kluba više nego li su pružali bili su savršeni preduvjeti da na modernom tržištu talijanske dionice brzo i bolno propadnu. Tigrovi iz ostalih zemalja lige petice dočekali su inflaciju i divljanje cijena na tržištu mnogo spremniji, i Serie A još i danas traži novi put, onaj ispravan, ali ujedno i teži. Orijentacija prema omladinskim školama postala je tako nužnost, a tendencije pomlađivanja kadra vidljive su u svim najuspješnijim klubovima. Svaka i dalje ima „seniore koji kvare prosjek, ali se smatraju nužnošću kako bi mladi igrači uz njih stasali do projiciranih visina.

Omen est nomen

Juventus je poduzeo i konkretne korake na tom putu. Otvaranje brojnih škola diljem Italije popratilo je otvaranje istih i u Europi. Zasad se na tom popisu nalaze Poljska, Slovačka, Bosna i Hercegovina (Sarajevo), Španjolska i Cipar. Klub koji je svijetu podario Alessandra Del Piera, Paola Rossija, Salvatora Schillacija i Umberta Colomba ocijenio je upravo Balkan zlatnim rudnikom europskog nogometnog talenta.

Primarni postulat Juventusove akademije ja kako se djeca najprije odgajaju kao ljudi, pa tek onda kao nogometaši. Činjenica je da manje od 1 % mladića koji se bave nogometom postanu profesionalci, i dok je u središtu svijesti i javnosti što napravi upravo ta debela manjina, ozbiljne nogometne i ljudske zajednice moraju jednaku brigu posvetiti i što se dešava s preostalih 99 %. Odgojiti ih da prioriteti u životu budu bonton i obrazovanje, uz pravilan i adekvatan sportski razvoj, bitno smanjuje mogućnost odgajanja rase osamnaestogodišnjaka koji se, kada shvate da nikada neće trčati po Camp Nou ili San Siru, okreću klubovima, alkoholu i kladionici.

Dok je naglasak u mlađim kategorijama gotovo isključivo na „zabavnom učenju“, čiji je ideal učenje uvidom iz vlastitih grešaka i pokušaja, Juventus ima jasno određene kritične točke razdoblja u kojima se moraju razviti specifične motoričke, tehničke ili taktičke kvalitete pojedinca.

Zagreb kao fokus

Fima „Birr group d.o.o.“ sa sjedištem u Sarajevu posjeduje licencu za otvaranje kampova i akademija pod Juventusovim patronatom na području čitave bivše Jugoslavije i iduća postaja je Zagreb. Ako se kamp pokaže uspješnim i ne budu postojale velike administrativne prepreke, vrlo brzo bi Bianconeri mogli svoje pulene tražiti u hrvatskom bazenu. Na čelo tog projekta postavljene su brojne bivše zvijezde kluba, a ponajviše su angažirani Pavel Nedved i David Trezeguet. Brojni bivši Hrvati koji su nosili dres Stare dame također bi mogli igrati bitnu ulogu u zagovaranjima i lobiranjima.

Impuls za progres?

Konačno, eventualno otvaranje akademije u Zagrebu moglo bi imati velike posljedice za domaći nogomet. Ili bar biti bitan domino u lančanoj reakciji. Dolazak etablirane strane škole konačno bi postavio pravu konkurenciju Dinamu u gradu Zagrebu i time možebitno poremetio monopol kojeg Hitrec – Kacijan ima na području grada, a i šire. Rijetki su slučajevi da se pojavi iole talentiran klinac, a da prođe ispod radara maksimirskih skauta. Zbog toga roditelji uopće ne dvoje jednom kada Dinamo pozove. Ali ako to sutra istovremeno učine i Juventus i Dinamo, koga će roditelji odabrati?

I ne manje bitno od toga, dolazak stranih trenera, odgojenih u puno konkurentnijoj i naprednijoj kulturi, mogao bi sa sobom donijeti metode i stil rada koji će konačno stati na kraj starim, isluženim trenerima koji svoj posao rade kao nekadašnji socijalistički direktori – nitko ne zna kako ni zašto su na poziciji, ali ga nitko s nje, bez obzira na trud i rezultate njegovog rada, ne želi maknuti. Iluzija je da će loši treneri nestati s lica zemlje, ali baš kako generacija novih „laptop“ menadžera, stručnjaka za fizičku spremu ili analitiku „gura“ trenere da napreduju i okupljaju najbolje od navedenih oko sebe prije nego to učini rival, nova i svježa krv sigurno bi barem u onim jačim nogometnim sredinama donijeli restrukturiranje kakvo godinama odbijamo provesti „iznutra“. I konačno, ovaj projekt je baš onima sa suprotne strane mentalne barikade – mladim trenerima, željnim učenja, usavršavanja i dokazivanja, idealna šansa da dođu na svoj štih i izbore se za status u normalnijim uvjetima, diktiranim njihovom kvalitetom, a ne zastarjelom birokracijom. 

 

Pročitajte više