dinamo u europi

Kako će izgledati Dinamo za Ligu prvaka? Rješenje najvećeg problema stiže iz Njemačke

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

DINAMO je ulaskom u Ligu prvaka, u kojoj će u skupini igrati s Milanom, Chelseajem i Salzburgom, ostvario glavni europski cilj ove sezone. Iako u Maksimiru to nitko nije tako jasno rekao, neulazak u Ligu prvaka u Dinamu bi se smatrao neuspjehom s obzirom na kvalitetu momčadi, kupljene igrače i budžet s kojim klub raspolaže.

No, momčad Ante Čačića ovaj put nije zapela na zadnjoj stepenici te je preko Bodo/Glimta ušla u LP čime je klubu osigurala najmanje 22 milijuna eura zarade, a potencijalno puno, puno više. Podsjetimo, svaki osvojeni bod u skupini Lige prvaka donosi Dinamu 930.000 eura, a na kraju sezone još će dobiti i dio kolača iz tzv. "marketinškog poola" koji će se razdijeliti proporcionalno s procijenjenom vrijednosti tržišta iz kojeg dolazi svaki klub iz Lige prvaka.

Isplatili se svi novi igrači

Dinamo je ove sezone jako investirao u ulazak u Ligu prvaka i to mu se isplatilo. Josip Drmić je svojim golom u 117. minuti slomio Bodo, Ljubičić je solidno pokrpao lijevi bok, a četiri milijuna eura plaćeni Boško Šutalo je u ključnoj utakmici odigrao majstorski i pokazao je koliko će biti važa za ovu Dinamovu momčad.

No, ona bi do prve utakmice Lige prvaka, koja je na rasporedu za manje od dva tjedna, mogla izgledati nešto drukčije. Dinamov plan prije početka sezone bio je osigurati Ligu prvaka i onda prodati neku veliku zvijezdu za 15 ili više milijuna eura. Za to su glavni kandidati bili Josip Šutalo i Luka Ivanušec, a i Dominik Livaković koji bi ipak otišao za puno manje.

No, situacija se u međuvremenu promijenila. Dinamo će neku svoju zvijezdu prodati samo u slučaju da dođe baš ponuda koja se ne može odbiti, a to je 15 milijuna za Ivanušeca te ponuda između 15 i 20 milijuna eura za Šutala koje za sad ipak nema. Dinamu nije "o glavu" prodati nekoga ovo ljeto jer je jako puno zaradio ulaskom u Ligu prvaka, ali nije nemoguće da netko na kraju ipak ode.

Čačić ima stari problem

Jedini problem koji Ante Čačić ima je pozicija lijevog beka koju je silom prilika do sad igrao Robert Ljubičić koji je, pak, doveden da odmara Arijana Ademija i Josipa Mišića. Bočkaj je u početku sezone bio potpuno nespreman i Ljubičić je morao igrati beka i upravo je to pozicija koju će u Maksimiru pokušati podebljati do kraja prijelaznog roka.

U kombinacijama je bio Marseilleov lijevi bek Jordan Amavi koji je u međuvremenu otpao. Isto vrijedi i za Kaija Wagnera iz Philadelphia Uniona. Nijemca se također povezivalo s Dinamom, ali je taj posao, kako doznajemo, propao. Dinamo je izbor suzio na dva igrača iz Bundeslige.

Prvi je Daley Sinkgraven, bivši 27-godišnji igrač Ajaxa koji je za slavni nizozemski klub odigrao 86 utakmica prije nego što je 2019. prodan Leverkusenu za pet milijuna eura. Za Bayer je do sad odigrao 66 utakmica, vrijedi četiri milijuna eura, ali zadnje dvije sezone uopće nije u planovima trenera i uglavnom sjedi na klupi.

Dinamo bi ih posudio

Drugi je također u Bundesligi i to u berlinskoj Herthi. Riječ je o 2.5. milijuna vrijednom 24-godišnjem norveškom reprezentativcu Frederiku Andreu Bjorkanu koji je u siječnju ove godine došao u Berlin kao slobodan igrač baš iz Bodoa. Upisao je samo deset nastupa i nije se naigrao te i on sjedi na klupi.

Dinamo bi jednog od njih posudio uz opciju otkupa na kraju sezone jer se ne želi zaletavati s klasičnim transferom. Pitanje je što bi se onda dogodilo s Bočkajem, igračem koji je plaćen 2.7 milijuna eura. On je protiv Bodoa jako dobro igrao na lijevom krilu pa postoji opcija da ga Čačić možda prenamijeni u tu ulog kao alternativa Mislavu Oršiću.

Pročitajte više