hrvatska reprezentacija

Kako će izgledati Hrvatska za Ligu nacija? Hrvatski treneri analiziraju za Index

Foto: Srecko Niketic, Boris Scitar, Matija Habljak/Pixsell, Luka Šangulin/Index

HRVATSKA reprezentacija od 3. do 13. lipnja igra čak četiri utakmice Lige nacija. Momčad Zlatka Dalića u petak u Osijeku dočekuje Austriju, tri dana kasnije Francusku na Poljudu, a onda gostuje kod Danske i Francuske. Izbornik je najavio da će dati šansu svim igračima s popisa, a Liga nacija je početak priprema za Svjetsko prvenstvo koje se igra u studenom i prosincu u Kataru.

Dalić je ostao bez Ivana Perišića koji je ozlijedio koljeno i propustit će sve utakmice ovog ciklusa dok su zbog bolesti otpali Petar Musa i Marko Livaja. Tako su Hrvatskoj znatno smanjene opcije u napadu, a Dalić će morati dozirati igrače zbog prenatrpanog rasporeda i to na kraju klupske sezone.

"To je stvarno jako puno utakmica u tako malo vremena i to još na kraju sezone, ali kako je nama, tako je i drugima. Ne treba stavljati pred izbornika i momčad nikakav imperativ u ovom natjecanju, no lijepo bi bilo izboriti minimalno ostanak u elitnoj grupi. To je dobro za samopouzdanje i za rejting reprezentacije jer sjećamo se koliko ga je teško bilo zadržati", kaže Nikola Jurčević.

Oršić jedino rješenje za lijevo krilo

Dalić bi u prve dvije utakmice trebao igrati s najjačim zdravim igračima, a onda u druge dvije dati priliku onima iz drugog plana. Obrana je zacementirana, a najveće dileme Dalić će imati oko toga koga staviti u napad i na bočne pozicije.

"Mislim da su golman i obrambena četvorka sigurni, a prema onome što pratim, pretpostavljam da će i Brozović i Kovačić i Modrić igrati zajedno, osim ako Modrić ne dobije poštedu zbog finala Lige prvaka. U toj varijanti bi Brozović trebao igrati zadnjeg veznog, a Modrić i Kovačić dvije osmice", smatra Jurčević i nastavlja:

"Osim Oršića nema drugog rješenja na lijevom krilu, a na desnom bi trebao igrati Brekalo koji to ne igra kod Jurića u Torinu, ali je u karijeri igrao na toj poziciji. Isto vrijedi i za Kramarića koji nije klasična špica, ali to zna igrati pa mislim da će on početi od prve minute protiv Austrije."

Dalić u veznoj liniji ima još Majera, Ivanušeca i Pašalića od kojih su Majer i Pašalić imali posebno dobre sezone. Njih će izbornik najvjerojatnije koristiti u početnim postavama za zadnje dvije utakmice.

"Majer je u Dinamu bio lijevo krilo, a sad u Rennesu igra isključivo veznog igrača. Pašalić je kod Gasperinija bio nekakva polušpica koja se fantastično ubacivala iz drugog plana. Ivanušec isto može igrati na desnoj strani iako je u Dinamu prešao u sredinu tako da Dalić ima dosta varijanti da dobro odradi ove četiri utakmice", dodao je Jurčević.

"Nemoguće je procijeniti što Dalić želi"

Dean Klafurić se nije želio zalijetati s prognozama i sa sastavom koji će Dalić izvesti protiv Austrije. Rekao je da je u ovim okolnostima kad su četiri utakmice nabijene u samo deset dana praktički nemoguće procijeniti što Dalić želi, ali da vjeruje da će u svim utakmicama u Ligi nacija izbornik rotirati sastav.

''Jako je nezahvalno pokušati prognozirati s kojom će postavom Dalić krenuti u petak protiv Austrije jer je raspored toliko zgusnut da je praktički nemoguće procijeniti što misli izbornik i kakav mu je plan za prvu utakmicu. Hrvatska će u samo deset dana odigrati čak četiri utakmice, a pri tome moramo uzeti u obzir da će reprezentacija morati i putovati u Dansku te Francusku.

Igrači su umorni, kraj je sezone i siguran sam da će u sve četiri utakmice Dalić rotirati momčad. Ne bih se usudio dati sastav koji će u petak istrčati u Osijeku. Nisam unutra, ne znam planove stručnog stožera i ne bih se zalijetao s prognozama. Sa sigurnošću mogu reći da će Hrvatska, ali i sve ostale reprezentacije, miksati i igrati s različitim postavama'', rekao nam je Klafurić.

Četiri utakmice u deset dana

"Sezona je završila, igrači su potrošeni, mislima su na odmoru i za očekivati je da će svi izbornici ove četiri utakmice koristiti kao platformu za SP u Kataru. Posebice mislim na Hrvatsku i Francusku, dvije reprezentacije koje imaju najviše zvijezda i čiji su igrači najviše potrošeni. Vjerujem da će ove utakmice Daliću poslužiti kao nadogradnja za ona dva susreta sa Slovenijom i Bugarskom u Dohi.

Pretpostavljam da će izbornik tražiti nova rješenja, testirati neke igrače, a da će Luka Modrić i još neki najiskusniji igrači dobiti što je moguće više poštede te da će njihovo prisustvo na ovom okupljanju poslužiti više za dizanje atmosfere i dobrog raspoloženja za ono što nas čeka na SP-u'', zaključio je Klafurić.

Panadić napominje da problema nema

Bivši igrač Dinama, HSV-a i reprezentacije Jugoslavije Andrej Panadić poput Klafurića nije iznio postavu s kojom bi on istrčao na travnjak, napomenuvši kako je ta odluka na izborniku i stručnom stožeru. "Gdje su problemi, tko ima problema? Pa imamo igrače koji su odradili fenomenalnu sezonu. Pokazali su da bez problema mogu igrati za reprezentaciju", započeo je Panadić.

"Radimo tragediju jer nekoga nema. Perišić je jedan od igrača u najboljoj formi, ali zar Brekalo nije, na primjer? Musa se još nije ni pokazao u reprezentaciji, a tu su i Budimir, ako želiš klasičnog centarfora, te Kramarić. Ne vidim probleme."

S kojim igračima početi utakmicu s Austrijom delikatno je pitanje, dodaje Panadić. "Neke stvari ne znamo. Imamo umorne i ozlijeđene igrače, o puno stvari ne znamo dovoljno. Pitanje je hoće li Modrić igrati. Imamo i igrače koji nisu pozvani, tipa Petković. Ne znam bi li ga trebalo pozvati, ali zašto on? Po meni, uz Livaju je najbolji igrač HNL-a. Ne zaboravimo na Oršića", istaknuo je.

"Modrić bi igrao svaku utakmicu da može"

"Ako će i igrati 4-2-3-1, Oršić je cijelo vrijeme igrao u toj postavi. Imamo vrhunske igrače, tko god igrao sigurno će biti fenomenalan", ne sumnja Panadić, koji je potom komentirao zgusnuti ritam s četiri utakmice u svega deset dana.

"S obzirom na količinu utakmica koju su neki odigrali, to je izuzetno naporno. Liga nacija ima i financijsku domenu. A da ne igraju te utakmice, igrali bi prijateljske, a bolje je igrati ove. No igrači su izraubani. Definitivno se kroz treninge neće puno umarati. Vjerujem da će raditi na tehničko-taktičkim elementima te će se utakmice odigrati bez problema", nastavlja.

"Sve su to pitanja za stručni stožer koji razgovara s igračima. Mnogi bi uvijek igrali, takvi su ljudi. Mislim da bi Modrić igrao non-stop da može. Jednostavno obožavaju nogomet. Pripremamo se za SP. Ove četiri utakmice možeš iskoristiti kako bi isprobao nešto što bi moglo koristiti reprezentaciji", izjavio je Panadić.

S trojicom u zadnjoj liniji?

"Zašto ne bismo probali s trojicom u obrani, što se ne može napraviti samo u jednoj utakmici. U pitanju su detalji koji se uigravaju. Zašto se sumnja u to što bi nam moglo koristiti? Većina je igrala u tom sistemu, za njih to ne predstavlja problem", smatra Panadić.

"Naravno, govorimo o jednoj od varijanti jer moraš paziti što želiš i kakav je protivnik. Sistem nije toliko bitan, koliko je bitno što igrači rade unutar njega. Možda Hrvatska iznenadi Austriju, tko zna", zaključio je.

 

Pročitajte više