Kako je eksplodirao Šime Vrsaljko

ZDRAVKO MAMIĆ zna kako se to radi. I u startu, da ne bi bilo zabune: on to radi - zato što može.

Jedna pomno smišljena rečenica, izrečena u pravom momentu, obišla je svijet.

Sky Sport piše: "Šime Vrsaljko jedan je od najvećih talenata koje je Hrvatska dala posljednjih godina. Dinamo tvrdi da ga u svojim redovima žele United, City, Arsenal, Tottenham i Everton".
Sport.co.uk, pak, navodi da se 18-godišnjak za kojim luduju najveći europski klubovi sprema za premijerni nastup za hrvatsku reprezentaciju protiv Malte u Zagrebu sredinom mjeseca.

Google alert gotovo simultano donosi slična izvješća raznih news portala, foruma, navijačkih sajtova, ali i vrlo ozbiljnih svjetskih listova. Do kraja dana bit će ih nebrojeno mnogo. Šime Vrsaljko danas je i službeno, sa zagrebačkog Plesa, lansiran u zvijezde. Zdravko Mamić odradio je trižišnu emisiju "s predumišljajem", na način na koji samo on to zna.

Vjerujemo da više nema ni potrebu za uvježbavanjem retorike, riječi idu automatizmom. Mijenjaju se samo imena; novi Ćorluke, Mandžukići, Lovreni... Vrsaljka, doduše, još ne sputavaju misteriozne ozljede, no i to će doći s pojačanim zanimanjem europskih prosaca. Mamić zna kako ih privući. Iako već toliko puta viđen, okvir u koji Dinamov boss stavlja priču o pomami klubova za njegovim igračima, uvijek iznova impresionira. Gotovo da biste povjerovali tom paćeničkom tonu kojim naglašava da bi bio najsretniji kada bi ga svi ti silni Reali i Unitedi pustili na miru. Da živi svoj san i stvori atomski Dinamo u domaćoj proizvodnji. No, kada ga već u razvoju hrvatskog gospodarstva sputava razbacivanje milijuna europskih velikana, onda mu ne preostaje drugo nego te milijune pokupiti.

"Ekskluzivno vam mogu reći da oba mančesterska kluba, Tottenham, Arsenal i mnogi drugi žele Šimu Vrsaljka. Mi ne želimo prodavati igrače, no ovakvo poslovanje i proračun od 20-ak milijuna eura možemo ostvariti isključivo prodajom. Netko nam mora pomoći."

Dakle, pomozimo Maminju ako ikako možemo. Novac koji mu dajemo kroz poreze i prireze očito nije dovoljan.

Pomozimo Maminju ako smo pravi domoljubi

Zakon mu je, na primjer, puno pomogao srdačno nudeći manevarski prostor. Pomogao je i deklarirani domoljub Slaven Bilić. Javna obznana premijerligaških ponuda za Vrsaljka odlično se poklopila s njegovim pozivom u A-reprezentaciju. Tu nema nikakvih dvojbi, jer kao što Mamić zna kako se trguje, Vrsaljko je pokazao da zna kako se igra. Puno prije njega, to je pokazao i Srđan Lakić, koji je skupio golemo iskustvo prije nego što će ući na Bilićev regrutantski popis u isto vrijeme kada i desni Dinamov bek.

Nema sumnje da je Vrsaljko izvanredan talent, igrač koji je zalog za budućnost. Bio je to svojevremeno i Ivan Tomečak, no njegovu eksploziju Bilić nije javno analizirao, a mladi je dinamovac zbog upornog izbjegavanja suradnje s Mamićevom menadžerskom službom često nagrađivan - klupom.

Vrsaljko, kojeg zastupa Mario Mamić, išao je drugim putem i danas vrijedi - barem osam milijuna eura. Bez oporezivanja, jasno.

Pročitajte više