Kako je "hrvatski Hoffenheim" postao svjetski hit

DA DIETMAR HOPP, kralj softwarea, zna za Ivicu Šupu, poštara koji ujutro raznosi mirovine, a popodne na koljena baca momčad hrvatskog prvaka, kladimo se da bi vedeta Zagore vrlo skoro zaigrala u Hoffenheimu.

Hrvatska je u plusu, jer osim što ima svestranog Šupu, ima i svoj Hoffenheim, preslikan u unešićkom čudu sa sad već kultnog Borovišta koje je pokleknulo prvi put u posljednjih godinu i pol dana, i to pred ekipom Dinama.

NK zagora prometnula se u nogometno čudo o kojem se bruji i izvan granica lijepe naše. Njemačka novinska agencija DPA nakon spektakla kakav dalmatinska zagora još nije doživjela donosi izvještaj pod naslovom "seoski klub koji nagrađuje strijelce janjcima ipak izgubio od moćnog Dinama".

U tekstu se ističe kako je trećeligaš iz Unešića, mjesta od svega 900 stanovnika (općina Unešić zapravo ih broji jedva 500, op.a), dosegnuo slavu nakon odluke da strijelce daruje živim janjcima.

"Do sada je podijeljeno 17 janjaca, s tim da dvojica najboljih strijelaca imaju po šest komada. No, njihova je sudbina neizvjesna budući da se u srijedu okupilo brojno raspoloženo društvo", stoji u izvještaju DPA.

Nadalje, opisuje se euforija koja je jučer potresla dalmatinske krajeve koji su polagali velike nade u svoje junake; "Skraćeno je i radno vrijeme škole koja je pretvorena u press centar. Montirane su i dodatne tribine, uvezene iz okolice, na koje se natiskalo više od pet tisuća ljudi."

O Zagori se raspisala i slovenska agencija STA, koja ističe kako su ponosni domaćini unatoč porazu imali razloga za veselje, s obzirom da su poveli u ranoj fazi susreta preko Ive Šupe.

D.R.
Foto: V.G.

Pročitajte više