LIGA PRVAKA

Kako je Kovačev junak ušao u društvo odabranih 11

Foto: EPA

SERGE GNABRY (24) junak je Kovačeve senzacije protiv Tottenhama u Londonu. Bayern iz Münchena svladao je prošlogodišnjeg finalista Lige prvaka s čak 7:2 u sklopu 2. kola elitnog natjecanja.

Mladi Nijemac koji je stasao u Arsenalu postigao je četiri pogotka momčadi Mauricija Pochettina, a francuski list L'Equipe dao mu je savršenu ocjenu, nešto što se rijetko događa. Naime, Gnabry je postao tek 11. igrač koji je dobio čistu desetku u proteklih 30 godina, koliko Francuzi ocjenjuju nastupe nogometaša.

Bila je to 12. takva ocjena jer je Lionel Messi bio jedini nogometaš s dvije takve izvedbe. On je desetku dobio 2010. protiv Arsenala, a dvije godine kasnije istu čast je zaradio izvedbom protiv Bayera kada je zabio pet golova.

Ovim povodom prisjetit ćemo se svih savršenih izbora prema ocjeni L'Equipea.

Dva francuska klinca prva su osvojila L'Equipeovu desetku

L'Equipe je prve dvije desetke podijelio na jednoj utakmici U-21 selekcija. Bilo je to finale Europskog prvenstva za nogometaš do 21 godine koje se održavalo 1988. Vratar Bruno Martini i veznjak Franck Sauzee odveli su Francusku do velike pobjede nad Grčkom i za to su zaradili čiste desetke.

Mnogi spočitavaju francuskom dnevnom listu da je "bez veze potrošio" desetke na ta dva nogometaša, ali malo tko može i znati jesu li to bile izvedbe za takve ocjene jer su se dogodile davno i snimki više nema.

Rus koji je anomalija u nogometnoj povijesti

Oleg Salenko jedini je čovjek u povijesti koji je osvojio Zlatnu loptu na Svjetskom prvenstvu u istoj godini kad je njegova reprezentacija eliminirana u grupnoj fazi natjecanja. Salenko je zabio pet golova u visokoj pobjedi Rusije protiv Kameruna 6:1 na SP-u 1994. godine, a L'Equipe nije imao izbora nego je morao Rusu dati desetku.

Čovjek je zabio pet golova u jednoj utakmici Svjetskog prvenstva, što nije mala stvar. Tako je postao anomalija u nogometnoj povijesti i bizarno je što je dobio desetku dok, recimo, Zinedine Zidane za fantastičan nastup na SP-u 2006. godine nije dobio najbolju ocjenu.

Veliki Danac i drugi golman koji je dobio najbolju ocjenu

Još jedan u nizu široj javnosti nepoznatih nogometaša na ovom popisu je i Lars Windfeld. Veliki Danac preživio je brojne nalete Nantesa prema vratima svog Aarhausa u Europa ligi 1997. godine i nevjerojatnim je obranama priredio senzaciju.

Dvije su bile iznimno velike, Aarhaus je na kraju izdržao svih 90 minuta zahvaljujući Windfeldu i izbacio je Francuze iz natjecanja, što je L'Equipeu bilo dovoljno da mu podari desetku koju je držao 13 godina dok nismo dočekali novu.

Dolazak Messija i odmah rekordni učinci

A onda je na pozornicu stupio Lionel Messi i okončao 13-godišnje čekanje. Mnogi su preispitivali L'Equipeov standard kod ocjenjivanja igrača, prozivali ga prestrogim i pitali se hoćemo li opet ikada vidjeti savršenu ocjenu.

Dogodio se Lionel Messi i pobrinuo se da se to ponovno dogodi. Barcina zvijezda razbila je Arsenal na Nou Campu 2010. godine zabivši mu četiri gola. Katalonci su prošli u polufinale Lige prvaka, a Messi je pokazao da je jedan od najboljih na svijetu.

A onda je čarobni Argentinac uspio što dosad nitko nije - dobiti još jednu desetku od L'Equipea. Dvije godine nakon što je posramio Arsenal, Messi je postao prvi čovjek u povijesti Lige prvaka koji je postigao pet golova u jednoj utakmici. Žrtva mu je bio Bayer iz Leverkusena.

Počeci Roberta Lewandowskog

Živuća legenda Bayerna iz Münchena Robert Lewandowski procvjetao je u sezoni 2011./12., ali je tek sezonu nakon ušao u L'Equipeovo probrano društvo. Poljski golgeter natrpao je mrežu madridskog Reala s četiri pogotka i odveo ekipu u finale Lige prvaka.

Francuzi su prepoznali da se radi o nadolazećem superstaru i dali mu desetku. Lewa ih nije razočarao ni u narednim sezonama pa je sve do danas nastavio rešetati protivničke obrane u velikom stilu i profilirao se u jednog od najboljih napadača u posljednjoj dekadi.

Brazilac koji je ispisao povijest francuske Ligue 1

Metodologija L'Equipeovog ocjenjivanja polako se prepoznala. Bilo je potrebno postići četiri ili više pogodaka u jednoj važnoj utakmici i desetka je bila zagarantirana. To je učinio Carlos Eduardo 2014. godine. Brazilski veznjak bio je na posudbi u Nici iz Porta i u razbijanju Guingampa 7:2 postigao je pet golova.

Bila je to prvenstvena utakmica u francuskoj Ligue 1, ali dovoljno uvjerljiva predstava brazilskog nogometaša da postane prvi u povijesti njihovog prvenstva koji je dobio savršenu ocjenu.

Neymarova izvanserijska partija nakon koje su mu navijači zviždali

Sasvim je normalno i očekivano da Paris Saint-Germain tu i tamo demonstrira silu i pobijedi manji francuski klub s velikom gol-razlikom, ali nije da to napravi individualno neki igrač, pogotovo ne tako superiorno.

To je uspio Neymar 2018. godine kad se poigrao s braničima Dijona u pobjedi 8:0 na Praku prinčeva. Brazilski superstar postigao je četiri gola i dodao dvije asistencije.

Bila je to ona utakmica u kojoj je Neymar propustio dati Edinsonu Cavaniju da puca penal i postane najbolji strijelac u povijesti kluba pa su neki navijači Brazilca unatoč savršenoj predstavi sa stadiona ispratili zvižducima.

L'Equipe za to nije mario i Neymara je nagradio čistom desetkom.

Tadićevo poigravanje s braničima Reala na Bernabeuu

Nikad nećemo saznati bi li Dušan Tadić odigrao partiju života na Santiago Bernabeuu protiv Real Madrida da je Sergio Ramos bio pametniji i nije zaradio suspenziju u prvoj utakmici u Amsterdamu, ali to na kraju dana nije ni bitno.

Srpski napadač poigravao se s braničima Reala u Madridu i bio je jedan od glavnih aduta u velikoj pobjedi Ajaxa kojom se plasirao u polufinale Lige prvaka.

Tadić je tad upisao dvije fantastične asistencije i dodao pogodak, a L'Equipe je prosudio da je to bila partija za najbolju ocjenu.

Čarolija Lucasa Moure i jedan od najvećih preokreta u povijesti Lige prvaka

Bio je to najkasniji gol u povijesti Lige prvaka i jednom klubu je u sekundi promijenio sudbinu od plasmana u finale do bolnog ispadanja.

Jedan od najvećih preokreta u povijesti elitnog natjecanja inspirirao je i orkestrirao Lucas Moura pod palicom Mauricija Pochettina. Brazilac je zabio tri gola Ajaxu u ludih 45 minuta drugog poluvremena i odveo je Tottenham u povijesno premijerno finale Lige prvaka.

Sva tri zabio je ljevicom, a hat-trick u takvim okolnostima jednostavno ne zaslužuje manje od savršene ocjene, što je L'Equipe ispoštovao i uvrstio ga u elitno društvo.

Pročitajte više