Esport

Kako je Perkz u godinu dana prošao put od bedaka do junaka?

Foto: Riot Games

LUKA "Perkz" Perković je početkom 2018. u pauzi između dvije sezone europskog LCS-a ostavio privatne želje i potrebe sa strane te se posvetio sastavljanju nove ekipe G2 Esportsa koja je trebala vladati Europom. Nova petorka predvođena mladim Hrvatom u Europi nije ostvarila željene rezultate, ali je zato na League of Legends World Championshipu ostvarila povijesni uspjeh plasiravši se među četiri najbolje ekipe na svijetu. Kako je Perkz u godinu dana prošao put ''od bedaka do junaka" i to sa samo 20 godina?

Perkz ostaje sam u G2 Esportsu

S tek navršenih 19 godina Perkz je već bio glavna zvijezda G2 Esportsa, moćne europske ekipe koja je vladala europskim League of Legends Championship Seriesom dvije godine, zbog čega su dobili nadimak Kraljevi Europe. Krajem 2017. četiri igrača odlaze, a Perkz ostaje zadužen za sastavljanje nove ekipe, one koju će voditi on sam. Sjećam se kako je trebao doći na Reboot InfoGamer 2017. na LAN završnicu tadašnje Vip Adria League te se podružiti s fanovima, ali umjesto toga poslao je videoporuku i ispričao se. Preuzeo je na sebe odgovornost sastavljanja novih Kraljeva Europe.  

Kako zamijeniti igrače poput Zvena i Mihyja? Dvojac prozvan "best in the west"? Dok League of Legends igrači mahom odlaze preko bare tražeći zvjezdani status, veće plaće i bolje uvjete? Činjenica je, američka inačica natjecanja privlači više gledatelja i sponzora, a timovi i kompanije svoje igrače profiliraju u zvijezde. Otišli su i Expect i Trick. Glavni trener Joey "YoungBuck" Steltenpool je prešao u Fnatic.

Perkz je ostao sam i u kratkom je periodu trebao pronaći četiri nova igrača s kojima će pokušati ponoviti nevjerojatne uspjehe u Europi, ali i napraviti veliki rezultat na međunarodnim pozornicama. Podsjetimo, 2017. Perkz je u Europi osvojio sve, a zatim i drugo mjesto na Mid-Season Invitationalu na kojem ih je u finalu porazio tada svemoćni SK Telecom T1, samo da bi razočaravajuće ispali već u grupnoj fazi na World Championshipu.

Tada sam napisao: "Kako je suzama završila sezona iz snova Luke 'Perkza' Perkovića" ne znajući zašto su zapravo suze potekle. Priznao mi je on sam u lipnju. Kada su ispali s Worldsa nije plakao zbog toga nego zato što je znao da je to kraj ekipe. Sjajne ekipa koja nije dosegla svoj maksimum. 

>Životna priča jednog od najboljih gejmera u Europi: 19-godišnji Luka Perkz otkriva što je sve prošao u karijeri

Foto: Riot Games

Nova ekipa

Ubrzo je G2 Esports predstavio novu ekipu. Najzvučnije novo ime bio je Poljak Marcin "Jankos" Jankowski, ali to fanovima nije bilo dovoljno. Krenule su kritike, svi su željeli zvučnija imena od Wundera, Hjarnana i Wadida, kojima je nedostajalo iskustva u velikim mečevima.

U proljetnom LCS-u G2 Esports se dobro držao, završili su na drugom mjestu i došli do finala doigravanja samo da bi teško stradali od ljutih rivala Fnatica 3-0. "Ne mogu biti zadovoljan drugim mjestom", rekao mi je Perkz na razgovoru u Zagrebu komentiravši poraz od Fnatica.

Iako mlad, uvijek je imao visoka očekivanja, a s razočaranjima i kritikama se nosio na različite načine. Nimalo jednostavno, nimalo lako. Već s 19 godina je bez problema nabrajao pogreške koje je činio prijašnjih godina i kako je odlučio raditi na sebi. 

Na Rift Rivalsima G2 Esports je nadigrao sve američke timove, iako se više radi o showu nego natjecanju. Amerikanci nisu bili spremni. Tada slijedi pad. Protivnici su pročitali Perkzovu ekipu i taktike koje su koristili i uslijedili su loši rezultati. Tek četvrto mjesto u regularnom dijelu ljetnog LCS-a i još gore šesto mjesto nakon doigravanja. G2 Esports je bio na rubu neodlaska na World Championship. To je ujedno najlošiji rezultat League of Legends ekipe G2 Esportsa u europskom LCS-u.

Foto: Riot Games

Međutim, manje od mjesec dana kasnije, u regionalnim kvalifikacijama Perkz i G2 Esports pobjedama nad Splyceom i Schalkeom 04 hvataju zadnji vlak za Worlds. Odnosno, play-in fazu tog natjecanja, svojevrsne dodatne kvalifikacije. Ukupnim rezultatom 3:1 osvojit će prvo mjesto u skupini i ipak i treću godinu zaredom biti dio najvećeg League of Legends natjecanja na svijetu. 

>Luka "Perkz" Perković treću godinu zaredom na najvećem League of Legends turniru

Realno, nitko nije imao prevelika očekivanja od G2 Esportsa ili Perkza. Oči Zapada bile su uprte u Fnatic i 100 Thieves, najbolje ekipe Europe i Amerike. 

Foto: Riot Games

World Championship

G2 Esports je na World Championshipu upao u tešku grupu s korejskim Afreeca Freecs i tajvanskim Flash Wolvesima. Već prvi dan će pokazati da nisu bez veze došli u Južnu Koreju te poraziti Afreeca Freecs pred domaćom publikom. To je bilo uvjerljivo najveće iznenađenje prvog dana natjecanja. Nažalost, već sljedećeg su izgubili od potpunih autsajdera, ekipe Phong Vu Buffala. Dodatno su si zakomplicirali situaciju u skupini s dva poraza u ključnom danu natjecanja, ali tada se osmjehnula sreća.

Flash Wolves je izgubio od matematički otpisanog Phong Vu Buffala te napravio pogrešku u draftu prepustivši Heimerdingera G2 Esportsu. U repasažu G2 Esports pobjeđuje Flash Wolves i odlazi u četvrtinu finala World Championshipa. Najbolji rezultat G2 Esportsa na Worldsu ikad i to onda kada se to od njih najmanje očekivalo, a to je bio tek početak. 

>Novi povijesni uspjeh Perkza, odveo svoj tim među osam najboljih na svijetu

Foto: Riot Games

Rušenje glavnih favorita

U četvrtfinalu G2 Esports je dočekao kineski Royal Never Give Up, tim koji je dotad u 2018. osvojio svaki turnir na kojem je nastupao. Predvođeni Uzijem, u tom trenutku vjerojatno najboljim igračem na svijetu, Kinezi su bili glavni favoriti za osvajanje Worldsa. U iznimno napetoj seriji G2 Esports je u dva meča bio na korak do ispadanja, ali tada je odgovornost preuzeo Perkz. Igrao je individualno jake heroje i oslanjao se na vlastito znanje, Wunder je na topu na sličan način shvatio svoju ulogu i zajedničkim su snagama s 3:2 poslali Kineze kući i šokirali svijet.

Plasirali su se u polufinale League of Legends World Championshipa, među četiri najbolje ekipe na svijetu. Ova sezona Perkza sigurno neće završiti u suzama. Fnatic je poslao kući i drugu kinesku ekipu EDward Gaming, a američki Cloud9 deklasirao najbolju korejsku ekipu Afreeca Freecs. Tri ekipe sa Zapada u polufinalu Worldsa, činilo se nemogućim. Većina se nadala da će, kao i dosad, proći barem jedna. Jedina azijska ekipa preostala na turniru je bio kineski Invictus Gaming, sjajna ekipa koja je igrala sve bolje što je turnir više odmicao.

>Perkz napravio nemoguće, odveo svoju ekipu među četiri najbolje na svijetu

Nastavak azijske dominacije

Upravo će Invictus Gaming presuditi Perkzu i G2 Esportsu u polufinalu. Poraz 3:0 značio je kraj nevjerojatnog sna. Ista će ekipa u finalu pregaziti i drugu europsku ekipu Fnatic, istim rezultatom, te tako spustiti Zapad na zemlju. Azijska dominacija nije gotova. Možda su zakazale korejske ekipe, ali zato je jedna kineska završila turnir u velikom stilu.

Foto: Riot Games

U godini potpuno drugačijoj od prethodne, Perkz se nakon loših rezultata uspio izdići, a rad se isplatio. Godinu su počeli kao potpuni autsajderi od kojih nitko nije znao što očekivati, a završili je kao jedna od četiri najbolje ekipe na svijetu i to pod vodstvom mladog Perkza, koji je i igrački briljirao kada je to njegovoj ekipi najviše trebalo. 

Bilo da se radi o odabiru igrača koje će dovesti u tim, načinu na koji će voditi ekipu i ponuditi im svoje znanje i iskustvo kako bi zajedno rasli ili igrama na Akali i Ireliji, Perkz je u svakom pogledu bio vođa. Naravno, bilo je tu i malo sreće, ali uspjeha i velikih rezultata nikad nema bez tog faktora. Treba je znati iskoristiti na pravi način.

Neki igrači se nikad ne oporave od loše sezone. Neki izgube samopouzdanje, a rijetki poput Perkza samo dva mjeseca poslije najlošijeg rezultata u Europi izbace glavne favorite s World Championshipa. 

Perkz vjeran sebi

2018. je bila burna godina za Perkza i to ne samo u rezultatskom smislu. Dobio je službeno upozorenje od Riot Gamesa zbog neprimjerenog ponašanja u igri. Krajem godine stigle su i ozbiljne optužbe kako je na nedozvoljeni način vrebao igrače drugih timova, ali Riot Games se po tom pitanju još nije oglasio. Kod dovođenja Rasmusa "Capsa" Winthera također je bilo različitih komentara zbog Perkzovog ponašanja na društvenim mrežama. Uvijek je bio (pre)direktan i pomalo provokativan. Vjeran sebi. Mnogi se slažu kako toga u esportu danas nedostaje. Umjesto toga igrači i timovi si uglavnom generički čestitaju i plješću preko službenih profila, ali ne i Perkz. 

Promjena uloge u timu

Caps je prešao iz Fnatica u G2 Esports, a Perkz promijenio ulogu. Njegovo kraljevstvo više neće biti mid, nego bot lane u paru sa Slovencem Mihaelom "Mikyxem" Mehleom. Prepustio je svoju poziciju jer to vođe rade. Nekad su radikalne promjene nužne za uspjeh, a rizik neophodan. Nakon tri godine u samom vrhu profesionalnog League of Legendsa Perkz će prvi put u životu profesionalno zaigrati u drugoj ulozi u timu.

>Tim najboljeg hrvatskog gamera mijenja postavu: Gdje će igrati Perkz?

Razloga za strah nema, Perkz je vrlo mlad naučio neke od ključnih životnih lekcija. Rad, rad i samo rad. Rad na sebi, rad sa suigračima, rad sa sportskim psihologom. "Praktički jedino što nam ostaje je tim i odnosi sa suigračima. S njima provodim cijelu godinu i moraš na tome raditi. Tko god ti kaže da ne moraš biti dobar s nekim izvan igre, u našem slučaju moraš. To je laž. Jako je bitno i vidi se u igri." Uostalom, Perkz očito zna što je potrebno za uspjeh.

Foto: Index.hr/Luka Šangulin

S tek 20 godina iza sebe ima četiri titule europskog prvaka, drugo mjesto na MSI 2017. te plasman među najbolje četiri ekipe na svijetu. Zaštitno je lice jedne od najjačih i najvrednijih europskih esport kompanija i vođa ekipe od koje se uvijek očekuju pobjede. Zašto? Jer ni on sam ne očekuje ništa manje. Sve je podredio tome, obitelj, prijatelje, školovanje. To je cijena i on ju je spreman plaćati i dalje.

U karijeri je samo od nagradnih fondova zaradio 280 tisuća dolara, od čega 100 tisuća u 2018. U tu cifru nije uračunata plaća za koju se šuška da je viša od 20 tisuća dolara mjesečno otkako je prije godinu dana potpisao novi trogodišnji ugovor.

League of Legends European Championship 2019.

League of Legends European Championship počinje 18. siječnja. Ove godine dvije najveće zvijezde europskog League of Legendsa, Maritn "Rekkles" Larsson iz Fnatica i Luka "Perkz" Perković iz G2 Esportsa, igrat će na istim pozicijama, u direktnom ogledu, jedan protiv drugoga. Ima li bolje pozivnice za gledatelje?
 

Pročitajte više