EURO 2020

Kako je Southgate metodama iz američkih sportova iznenadio Hrvatsku

Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth/Guliver

KAD JE Liverpool 2018. godine angažirao stručnjaka za ubacivanje iz auta Thomasa Gronnemarka, ta je odluka u nogometnim medijima naišla na podsmijeh. Inače, riječ je o istom onom Liverpoolu koji se smatra jednim od predvodnika u korištenju analitike podataka u nogometu. Glavni među onima koji su kritizirali zapošljavanje Gronnemarka bio je bivši komentator Sky Sportsa Andy Gray, piše The Analyst.

Komentirajući spomenutu vijest Gray je ponudio svoja dva jednostavna pravila o tome kako podučavati ubacivanje lopte sa strane.

Pravilo broj 1: dobaci loptu nekome od svojih suigrača.

Pravilo broj 2: zadrži loptu (pritom nismo sigurni je li Gray mislio doslovce na držanje lopte, ali s obzirom na to da je pri ubacivanju ključno ispustiti loptu, pretpostavimo da misli na posjed lopte).

Skoro 16% ubacivanja sa strane u Premier ligi završi gubitkom posjeda

Dakle, stvar je prilično jednostavna, zar ne? Dodaj svome suigraču i nemoj izgubiti loptu. Ali je li to zaista toliko jednostavno ako se zna da je gotovo 16 posto svih ubacivanja u Premier ligi prošle sezone dovelo do gubitka posjeda? Još u sezoni 2017./2018. ta brojka je iznosila 20 posto.

Ubacivanje je u suštini svojevrsna igra iz prekida. To je jedan od rijetkih slučajeva u nogometu kada lopta miruje, a momčad u posjedu ima potpunu kontrolu. Prepustiti posjed u gotovo petini svih ubacivanja kada imate monopol na gotovo sve varijable izgleda previsok postotak. I zato postoji potreba za trenerom za ubacivanja.

U premierligaškoj sezoni 2017./2018. Liverpool je u 15 posto slučajeva izgubio posjed nakon vlastitih ubacivanja, što je bio šesti najbolji postotak u ligi. U ljeto 2018. klub je angažirao Gronnemarka i zadržavanje posjeda lopte nakon ubacivanja progresivno se povećavalo svake sezone. U sezoni 2020./2021. Liverpool je izgubio loptu nakon samo 8.5 posto ubacivanja. To je bila četvrta najniža stopa, iza Manchester Cityja (6.9%), Chelseaja (7.8%) i Leeds Uniteda (također 7.8%). Činjenica je da će snažnije momčadi više dominirati posjedom i stoga napuhavati stopu uspješnih ubačaja tako što će loptu slati prema braničima. To ne znači da je Gronnemark doveden da bi jednostavno poboljšao Liverpoolovu stopu. No sve ovo još uvijek upućuje na potrebu razmišljanja o ubacivanjima kao igri iz prekida, a ne samo metodi ponovnog pokretanja igre.

Kad su u pitanju reprezentacije, stope zadržavanja lopte nakon ubacivanja prilično su slične klupskom nogometu. Tijekom Svjetskog prvenstva 2018. godine, primjerice, lopta je zadržana u posjedu nakon 83 posto svih ubacivanja, što je prilično u skladu s Premier ligom prošle godine. Ali u međunarodnom nogometu obično je manje golova nego u klupskom i ako obrambena kohezija nije najjača, prekidi mogu biti izuzetno vrijedni.

Engleska je pod vodstvom Garetha Southgatea to demonstrirala na Svjetskom prvenstvu 2018. u Rusiji, gdje je postigla više golova iz prekida od bilo koje druge momčadi na svjetskim prvenstvima od 1966. godine.

Poznato je da engleski izbornik analizira NBA i NFL kako bi spoznao može li iskoristiti njihove obrasce kretanja i rutina te ih prilagoditi nogometu. Postoje prvi znakovi da se na Euru događa upravo to. Ovaj put Southgate koristi obična ubacivanja kao svoje oružje.

Zbog ovoga je Trippier dobio prednost nad pravim lijevim bekovima

Kad je Kieran Trippier izabran za lijevog beka prije konvencionalnijih lijevih bekova Bena Chilwella i Lukea Shawa, mnogi su mislili da je bila presudna Trippierova snaga iz prekida. Ali čini se da su zasluge imala i njegova ubacivanja.

Nije trebalo čekati dugo da se to i pokaže. Nakon samo pet minuta igre Trippier izvodi aut otprilike na sredini engleske polovice terena. Početna pozicija petorice engleskih nogometaša privlači šest hrvatskih veznjaka prema bočnoj liniji.

Ključno je pratiti hrvatskog defenzivnog veznjaka Marcela Brozovića, koji pazi na Masona Mounta. Pritom slobodnim ostavlja ogroman prostor iza sebe. Hrvatski desni bek Šime Vrsaljko ima nezavidan i gotovo nemoguć zadatak pokrivanja Raheema Sterlinga.

Brozović za Mountom, Vrsaljko u problemima

Umjesto da pošalje loptu niz aut-liniju, Trippier baca loptu unutar ogromnog prostora koji je Brozović ostavio povučen Mountovim kretanjem. Sterling ulazi s Vrsaljkove pogrešne strane i juri u prostor, prihvaćajući Trippierovu prolaznu loptu. Odjednom, Sterling ulazi u hrvatsku obranu. Dodaje do Phila Fodena, koji prodire u kazneni prostor i pogađa stativu.

I sve to nakon Trippierovog ubacivanja sa strane sa svoje polovice terena.

Hrvatska nije shvatila ovo upozorenje. Nakon 25 minuta igre Trippier i Sterling ponovo kombiniraju. Ovaj put ubacivanje dolazi s pozicije na hrvatskoj polovici, a Harry Kane i Mount glavni su arhitekti stvaranja prostora za Sterlinga. Kane dolazi blizu Trippiera, povlačeći Brozovića sa sobom. Mount kreće prema kaznenom prostoru, prisiljavajući centralnog braniča Domagoja Vidu da ga slijedi. Sterling trči iza Andreja Kramarića u prostor i ponovo ga ne prati nitko. Na kraju je pucao volej i promašio, ali to je pokazalo sposobnost Engleske da pametno stvara prilike za šut iz naizgled bezazlenih situacija.

Brzina izvođenja auta je često zanemarena

Sve se ponovilo nešto prije kraja prvog poluvremena. Mount je izveo slobodan udarac za Englesku iz izgledne pozicije. Njegov udarac zaustavlja živi zid i lopta odlazi u aut s lijeve strane. Brzina je često zanemaren, a važan element u učinkovitom ubacivanju pa Trippier trči izvesti aut. Sterling reagira i utrčava u prostor kod bliže stative. Trippier mu brzo dodaje i premda su Sterlinga brzo okružili hrvatski nogometaši, opet su se dokazale povezanost dvojice igrača i Sterlingova želja da dobije loptu u izglednoj poziciji.

Trippier i Sterling nastojali su se neprestano povezivati tijekom utakmice protiv Hrvatske i ukupno su razmjenjivali loptu 21 put, što je četvrto najčešće međusobno dodavanje u engleskoj reprezentaciji. Od Trippierovih dodavanja prema Sterlingu, tri ubacivanja iz auta bila su daleko najupečatljivija.

Sve u svemu, Trippier je bio prilično zaposlen u ovoj utakmici. Imao je više dodira s loptom (84) od bilo kojeg igrača na terenu i pokušao više dodavanja od bilo kojeg igrača Engleske. Bio je jako uključen kada je Engleska bila na lopti.

Činjenica da je sudjelovao u pet sekvenci koje su rezultirale šutevima prema vratima i da su te sekvence iznosile 1.34 xG - najviše u obje momčadi - pokazala je njegovu važnost u izgradnji engleske igre.

Walker je na drugoj strani ubacivao tradicionalnijim pristupom

Međutim, engleska inovativnost u ubačajima nije se ponovila na strani Kylea Walkera, nego je desni bek Engleske radije slijedio tradicionalniji pristup "baci loptu niz aut-liniju" u pokušaju da osvoji prostor uz minimalni rizik.

Kao što Southgate dobro zna, u NFL-u nisu rijetki slučajevi da snažnije momčadi s ambicijama za Super Bowl izostave neke svoje najbolje akcije tijekom regularne sezone, kad se igraju manje važne utakmice, čuvajući ih za doigravanje. S obzirom na njegovu sklonost američkom nogometu, možda Southgate poneku akciju čuva za kasnije faze turnira.

Dok Engleska u petak u skupini D bude igrala protiv Škotske, pripazite na obrasce ubacivanja Southgateovih izabranika jer će težiti stvaranju izglednih prilika za svoje playmakere, zaključuje The Analyst.

Pročitajte više