Roko Ukić i Dino Rađa za Index

"Kakva košarka, kakve Olimpijske igre? Koga briga za to? Strah me onog što nas čeka"

Foto: Pixell

VJEROJATNO još nismo ni svjesni u kakvom trenutku živimo i što nam se događa. Svijet potresa globalna katastrofa od koje nitko nije pošteđen. Ni bogati, ni siromašni. Virus ne štedi nikoga. Iz dana u dan rastu brojke zaraženih i umrlih, a nitko ne zna kad će drami doći kraj. Život danas podsjeća na scenarije filmova katastrofe, horora.

Sport je ugašen. Paraliziran. Natjecanja širom svijeta se otkazuju, sve je više zaraženih sportaša, a svi ostali kriju se u samoizolaciji. Realno, sport je sad nebitan, važno je samo kako preživjeti i koliko-toliko kvalitetno živjeti. Danas se pojavila informacija da bi hrvatski košarkaši mogli ostati bez prilike da kroz kvalifikacijski turnir u Splitu dođu do Olimpijskih igara. Bio je to povod kojim smo nazvali Roka Ukića i Dinu Rađu.

Kakva košarka, ništa to više nije važno

Kapetan hrvatske košarkaške reprezentacije javio nam se iz Francuske, iz Antibesa. Ukić, supruga mu i dvoje djece nalaze se u samoizolaciji u tom pitoresknom gradiću na Azurnoj obali gdje čekaju rasplet katastrofe. Premda je mogao dobiti i gore mjesto na svijetu za biti zatočen od Azurne obale, Ukić bez treninga i košarke nema mira. Kakav-takav spas za živce je pronašao u muzici. Otvorio je profil na Instagramu i u naslovu napisao: "Izolacija Instagram, samo bubanj, samo coveri."

''A što da radim? Moram nekako ubiti dosadu. Samo muzika. Kakva košarka, ništa to više nije važno. Obitelj i ja smo dobro, koliko možemo biti u ovim okolnostima. No već polako pucam'', kazao nam je najbolji bubnjar među košarkašima i obratno.

Onda smo prešli na mračnije stvari. Euro u nogometu je otkazan, a konačna odluka o Igrama u Tokiju još nije donesena. Japanci uvjeravaju svijet kako će Igre biti održane, kako ne postoje razlozi za otkazivanje i tvrde da će do kolovoza sve biti kako treba biti. Hrvatski košarkaši bi trebali vizu za Tokio tražiti na kvalifikacijskom turniru u Splitu u lipnju. No moguće je da do tog turnira neće doći.

Talijani pišu da hrvatski košarkaši neće ni dobiti šansu za Igre

Talijanski Tuttosport danas piše, a košarkaški portal Sportando potvrđuje, da umjesto eventualnog odgađanja tih turnira FIBA razmatra druga rješenja kojima bi popunila preostala četiri mjesta na olimpijskom turniru koja su ranije osigurale Španjolska, Argentina, Francuska, Australija, SAD, Iran, Nigerija i domaćin Japan.

Jedno od tih rješenja je određivanje preostalih sudionika na temelju plasmana na lanjskom Svjetskom prvenstvu u Kini, na kojem Hrvatska nije ni nastupila, što bi značilo da ne bi imala nikakve šanse za plasman u Tokio.

U tom bi slučaju na Olimpijske igre išle Srbija, Češka, Poljska i Litva.

Postoji i varijanta prema kojoj bi se gledao trenutačni renking na FIBA-inoj ljestvici. U tom bi slučaju popis putnika bio sličan, samo što bi Poljake zamijenili Grci, koji su na sedmome mjestu.

Hrvatska je na FIBA-inoj ljestvici 14., a kad bi ta lista bila presudna, ispred naše reprezentacije bili bi još Brazilci, Rusi i Talijani.

''Istina je da bi u slučaju primjene pravila renkinga kod momčadskih sportova naši vaterpolisti i rukometaši po renkingu prošli na OI, a košarkaši ne. Međutim, ja vjerujem da su olimpijske kvalifikacije u košarci, predviđene za drugu polovicu lipnja, iz ove perspektive dovoljno daleko. Dosta je vremena do tada, ne isključujem njihovo održavanje i jednostavno bih prepustio da vidimo kako će se stvari razvijati'', komentirao je te napise prvi čovjek Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša.

Ovo što se događa veće je od svakog od nas. Koji će biti smisao ovih Olimpijskih igara ako se i održe?

Ukić s tim nema problema. Štoviše. Smatra da je u ovom trenutku pitanje plasmana na Igre totalno nevažno.

''Ne znam, vidio sam isto što i ti. Čitao sam Sportando i vidio što pišu. Prijatelj iz Splita mi je pročitao i izjavu Mateše. Iskreno, koga briga hoćemo li na Igre ili ne? Trenutno u životu ništa nema smisla osim kako preživjeti. Mislim da nikoga nije briga što ja imam reći. Nevažno je što kažu Pero Perić ili Roko Ukić. Ničije individualno mišljenje više nije važno. Ovo što se događa veće je od svih nas i moramo se pokoriti odlukama odozdo, ma kakve one bile. Ne mogu ni zamisliti što nas tek čeka. Katastrofa'', kazao nam je Ukić pa je nastavio:

''Olimpijske igre? Ako se i održe, pa na što će to ličiti, kako će izgledati? Najprije, pola sportaša neće doći. Prvi neće doći igrači iz NBA lige. Drugo, Igre bi trebale biti praznik sporta, najveća manifestacija koja slavi sport. Koji je smisao svega toga ako će sportaši doći tamo bez treninga, nespremni, nepripremljeni. Kakvi će biti rezultati ako se Igre održe u ovakvim uvjetima? No, kako sam već rekao, moje mišljenje je najmanje važno'', rekao je hrvatski kapetan.

Što ima biti, bit će

Dino Rađa, prvi čovjek struke u Hrvatskom košarkaškom savezu, razmišlja slično kao i Ukić. Priznaje da bi bila velika šteta da hrvatski košarkaši ne odu na Igre, ali dodaje da je u trenutku kad ljudi širom svijeta umiru to pitanje totalno irelevantno.

''Što ima biti, bit će. Što god bilo, što god se odlučilo, svima je isto. Svi smo u istoj situaciji. Nitko nije pošteđen. Ni mi, ni Rusi ni Brazilci. Ako se stanje popravi i ako se Igre budu održale, super, ako ne, a ništa. Ovo je samo sport. Najvažnije je zdravlje i kako što bezbolnije zaustaviti posljedice ove pošasti. Možda bi zaista bilo bolje da se sad sve otkaže i da se prebaci na iduću godinu. Žao mi je jer smo taman napravili nešto dobro, u pozitivnom smo momentu nakon dugo vremena i bio bi to velik udarac za nas. Međutim, ponavljam, ne može sport biti važniji od zdravlja.''

Pročitajte više