SUPER BOWL

Kakve veze Super Bowl ima s Arsenalom i propalim transferom Perišića?

Foto: Getty Images/Guliver Image

NAVIJANJE u Super Bowlu uglavnom je vrlo lako. Ako ste neutralni promatrač i NFL početnik, vjerojatno ćete navijati protiv New England Patriotsa jer su vrlo često veliki favorit. Ako spadate u one koji redovito prate NFL, navijat ćete protiv Patriotsa jer se Patriotse, u pravilu - mrzi.

Puno je razloga. Varali su, gurali su ih suci, a omiljeni razlog je - predobri su. No, kad u nedjelju istrče u 53. Super Bowlu protiv Los Angeles Ramsa, neutralni gledatelji teško će odlučiti protiv koga navijati.

Iako su puno manje omraženi od Patriotsa, cijela priča oko Ramsa i njihove selidbe iz St. Louisa u Los Angeles navukla je animozitet prema franšizi, a kao neprijatelj broj 1 označen je vlasnik Stan Kroenke. Ne samo u St. Louisu i Missouriju, države odakle je rodom, nego i u ostatku Amerike koji suosjeća sa St. Louisom i njihovim gubitkom omiljene momčadi.

Ukrao je Ramse St. Louisu

Ramsi su od 1946. do 1995. godine bili u Los Angelesu, a Kroenke je bio u vlasničkoj strukturi kad su Ramsi preseljeni u St. Louis. Četiri godine kasnije osvojili su Super Bowl, 2001. su izgubili finale od Patriotsa i onda počeli nizati očajne sezone. Unatoč tome, navijači su uvijek bili uz momčad i Ramsi su bili omiljeni u gradu.

Zato ih je 2015. godine razbjesnila Kroenkeova najava da će franšizu vratiti u Los Angeles. U međuvremenu je potrošeno 16 milijuna dolara javnog novca na studiju izgradnje novog stadiona za Ramse u St. Louisu, koji je kasnije otkazan, a Kroenke je najavio gradnju pet milijardi dolara vrijednog kompleksa u Los Angelesu koji uključuje gradnju novog stadiona za 70.000 gledatelja.

Seljakanje franšiza u Americi je uobičajeno, ali način na koji je Kroenke oteo Ramse St. Louisu bio je baš ružan. Otvoreno je rekao da St. Louis nije dovoljno veliko tržište za njega i da će mnogo više novca zaraditi u regiji oko Los Angelesa. Prije toga nije ništa investirao u momčad koju je želio prikazati lošom i neodrživom u St. Louisu, što mu je bio jedan od argumenata za selidbu. Navijači su ga tužili i morat će im isplatiti 24 milijuna dolara na ime osobnih godišnjih karata koje su neki kupili na 30 godina. Tužio ga je i grad St. Louis za novac utrošen na gradnju novog stadiona tvrdeći da je Kroenke znao unaprijed da se na njemu football, barem ne s Ramsima kao domaćinima, nikad neće igrati.

Kakve to sve veze ima s Arsenalom? Velike.

Osim što je vlasnik Ramsa, Stan Kroenke je vlasnik Denver Nuggetsa i Colorado Avalanchea, iako je vlasništvo morao prebaciti na suprugu Ann Walton Kroenke nakon što je postao većinski vlasnik Ramsa zbog pravila lige. Kroenke ima i MLS momčad Colorado Rapids, esport momčad Los Angeles Gladiators, a nakon što je od 2011. imao većinski paket dionica, od prošle godine je jedini vlasnik Arsenala.

Iako ima sjajni nos za biznis, Kroenke nikad ne bi bio gdje je danas da na skijanju u Aspenu nije upoznao Ann Walton, kćer utemeljitelja lanca Walmart. Vjenčali su se 1974. godine i tako je Kroenke došao do golemog novca s kojim je kupovao što je želio.

Sve je to u redu kad je riječ o američkim sportskim franšizama koje su potpuno drukčije od europskih nogometnih klubova, a osobito klubova kao što je Arsenal. Njegovi navijači nisu bili presretni dok je Kroenke polako povećavao udio u vlasništvu slavnog engleskog kluba, a njihovi strahovi obistinili su se kad je Kroenke preuzeo većinski paket dionica.

Amerikanac je jedini privatni vlasnik u Premiershipu koji nije uložio ni centa svojeg novca u momčad koja je postala samoodrživa, odnosno nije trošila ništa više od onoga što joj je trebalo da opstane u Ligi prvaka i proizvodi veću zaradu na dan utakmice od bilo kojeg drugog nogometnog kluba na svijetu.

Iako se ne čini tako, Arsenal je na pojačanja u zadnje tri sezone potrošio 340 milijuna eura. No, prodao je igrača pa je u momčad zapravo investirao oko 160 milijuna eura što je zanemarivo u usporedbi sa Cityjem, Liverpoolom ili Manchester Unitedom. Arsenal već drugu godinu zaredom ne igra u Ligi prvaka, a morat će se dobro namučiti da se sljedeće sezone nađe u eliti. Londonski klub je već postao predmet sprdnje u Engleskoj kao “vječni šesti”, ali sve to Kroenkea previše ne zanima. Godišnje ulaznice, koje su najskuplje u Engleskoj, i dalje se odlično prodaju, suveniri također, a Emirates radi profit od kojeg boli glava.

Iz svih tih razloga Kroenke Arsenal doživljava kao bankomat, do te mjere da ove sezone nije bio ni na jednoj Arsenalovoj utakmici. I dok se ostali engleski klubovi pojačavaju iz sezone u sezonu, iako je Emery unio novi život u Arsenal, klub nema jasnu viziju i neki dugoročni cilj. Osnovna Arsenalova zadaća je egzistiranje u vrhu engleskog nogometa, ali za nešto više škrti Kroenke ne želi ni čuti.

Samo posudbe

To se najbolje vidi ove sezone kad Arsenalu očajnički trebaju stoperi, bekovi i svi ostali koji mogu pokrpati goleme rupe u obrani. Iako je Emery zatražio od kluba da mu omoguće kupnju ozbiljnih braniča, uprava mu je poručila da do daljnjega može samo posuđivati igrače. U posljednjim danima prijelaznog roka propao je tako i transfer Ivana Perišića, koji je u Interu zatražio odlazak - Arsenal je na kraju posudio Suareza do kraja sezone, dok su Talijani tražili 40 milijuna eura u gotovini za hrvatskog reprezentativca. 

Arsene Wenger bio je idealan čovjek za Kroenkea jer je sva krivnja za neuspjehe bila svaljena na njega. Nema sumnje da je Francuza vrijeme u nogometnom smislu odavno pregazilo, ali većina navijača je prst krivnje upirala isključivo u njega. Tek je mala skupina Arsenalovih navijača upozoravala na “tihog Stana” kao jednakog krivca za stanje u kojem se Arsenal našao. Nakon što je Wenger otišao, a Arsenal pod Emeryjem nizom pobjeda nakratko prodisao, pravi problem polako izlazi na površinu.

Kroenkeova glavna igračka su Ramsi zbog kojih je potpuno zapostavio Arsenal. Bavi se samo velebnim stadionom koji gradi u Los Angelesu i povećanjem popularnosti Ramsima u tom gradu kako bi u džep strpao što više love i ne izgleda da će se njegova politika uskoro promijeniti. Arsenal u rezervama ima više od 300 milijuna eura koji će se trošiti na tekuće troškove, plaće igrača te poneko pojačanje čisto da se popuni momčad. Arsenalovi navijači strahuju da će Kroenke nastaviti koristiti klub kao dodatni izvor zarade, da trofeja neće biti, a kad se odluči prodati Arsenal, klub će utonuti u prosjek.

Pročitajte više