Kaliničenkovo protupitanje ukrajinskim novinarima: Zar doista mislite da je Hrvatska svjetska klasa?

UKRAJINSKA nacionalna vrsta danas je odradila završne pripreme u kampu kijevskog Dinama i sutra putuje u Harkiv gdje ih čeka smještaj u hotelu Čičikov. Sutra u Harkiv dolaze i Hrvati, praćeni malobrojnim navijačima; klub navijača "Uvijek vjerni" čarterom ih vodi 166, a još nekolicina se odvažila na gostovanje udaljeno 2800 kilometara zaputiti u privatnom aranžmanu.

Povratak u rodni grad nakon dužeg izbivanja posebno raduje iskusnog veznjaka Maksima Kaliničenka, kojemu je najveća želja pred svojim sugrađanima istrčati na teren u ukrajinskom dresu. Kaliničenko je ovih dana čak obavio "informativni razgovor" s izbornikom Mihailičenkom kako bi bio sto posto siguran da će biti uvršten u početnih jedanaest. Iako sadržaj svog razgovora s izbornikom nije želio prepričati novinarima, ali već sama činjenica da se nije razbacivao standardnom frazom "kako će izbornik odlučiti tko zaslužuje igrati", ukazuje da se Kaliničenko vidi u udarnoj momčadi. "Niti jednom igraču nije ugodno kad shvati da je letio pet sati i proveo tjedan dana s ekipom naporno trenirajući pa ostao 'suh'. Ali, što god bilo, nećete me čuti da se žalim", kaže Kaliničenko.

"Nisam gledao utakmicu Hrvatska - Engleska niti me to zanima"

Ukrajinske novinare zanimalo je i kako je Kaliničenko doživio utakmicu Hrvatske i Engleske na Maksimiru u kojoj je Walcott napunio Pletikosinu mrežu, ali dobili su odgovor koji nisu očekivali. "Nisam gledao tu utakmicu. Nisam vidio čak ni isječke", kaže Kaliničenko te u šali dodaje kako će se sad vjerojatno početi pričati da njega uopće ne zanima nogomet.

"Engleska je uvijek Engleska", poslužio se ukrajinski veznjak popularnom maksimom. "Sanjali su da se osvete Hrvatima za poraze u prijašnjim kvalifikacijama pa su to i napravili. Jako uvjerljivo. Ali ne volim se time zamarati kad vrijeme puno bolje mogu potrošiti razmišljajući kako ćemo mi igrati protiv Bilićeve ekipe", kaže Kaliničenko kojeg Ukrajinci očekuju na lijevoj strani veznog reda gdje ga čeka Darijo Srna. "Imate li kompleks Super Darija", pitanje je ukrajinskih novinara.

Kompleks "Super Darija"

"Odličan igrač, igra u jakom klubu, iako se trenutno ne predstavljaju kako bi trebali. Ali ne igram protiv jednog igrača nego protiv cijele hrvatske reprezentacije pa se ne zabrinjavam zbog Srne. Nikad nisam imao nikakve komplekse i mislim da nikad ni neću. Kako je moguće bojati se bilo kojeg igrača?"

Ukrajince najviše brine podatak da njihova reprezentacija nikad nije pred svojom publikom pobijedila neku od jačih svjetskih momčadi. Sve ekipe iz Fifinih prvih deset Ukrajinu su redovito napuštale s osvojenim bodovima. Može li se taj niz prekinuti protiv Hrvatske, ekipe koju ukrajinski novinari opisuju kao momčad svjetske klase?

"Kakve su to priče? Svaka utakmica je drugačija i nemamo se razloga opterećivati prošlošću. Naravno da možemo pobijediti. Ali, zar doista smatrate Hrvatsku svjetskom klasom?", odgovara Kaliničenko još jednom otrovnom strelicom prema Slavenu Biliću i njegovim dečkima.

P.V.
Foto: AFP

Pročitajte više