Karoglan ima nekoliko dilema prije Dinama. Ovo mu je najteža

Foto: HINA/ Mario STRMOTIĆ

HAJDUK u subotu dočekuje Dinamo u sklopu 28. kola SuperSport HNL-a. Veliki derbi hrvatskog nogometa igra se na Poljudu s početkom u 19:30, a očekuje se da će stadion biti popunjen do posljednjeg mjesta. Ulog je iznimno velik jer obje momčadi moraju ići na pobjedu ako misle zadržati realne šanse da do kraja sezone uhvate Rijeku i postanu prvaci Hrvatske.

Bijeli u ovom susretu ne mogu računati na dugoročno ozlijeđene Darija Melnjaka i Mihaela Žapera. Ivan Perišić se približava povratku na terene, ali šansa da može pomoći Hajduku u derbiju praktički je nepostojeća. Zbog crvenog kartona u prošlom kolu protiv Lokomotive trener Mislav Karoglan neće imati na raspolaganju Dinu Mikanovića. Treningu s ekipom vratili su se portugalski stoper Ferro i desni bek Fahd Moufi, koji su nastupili u prijateljskoj utakmici protiv Zrinjskog, a Filip Uremović vjerojatno neće biti spreman za utakmicu.

Karoglan ima nekoliko dilema, ali najtežu na poziciji lijevog beka

Za početni sastav protiv Dinama su vjerojatno neupitni Ivan Lučić (iako se potiho špekulira da bi se na gol mogao vratiti Lovre Kalinić), Zvonimir Šarlija, Niko Sigur, Filip Krovinović, Josip Brekalo i Marko Livaja. Vrlo je vjerojatno da će na desnom beku startati Fahd Moufi jer bi to omogućilo da Sigur igra u veznom redu.

Upitnik je na stoperskoj poziciji između Josipa Eleza i Dominika Prpića. Upitno je hoće li u veznom redu startati dosad stalni član postave Rokas Pukštas ili će se Karoglan prikloniti nekome od dvojca Anthony Kalik i Laszlo Kleinheisler. Bit će također zanimljivo vidjeti hoće li Karoglan nagraditi Leona Dajakua startom na krilnoj poziciji ili se osloniti na Emira Sahitija koji je u lošoj formi, ali je već pokazao da zna rješavati derbije i nominalno ima prednost.

Sve su to normalne dvojbe i za to je trener u krajnjoj liniji i plaćen, ali jedna dilema se više nameće i najteža je od svih jer ne predstavlja samo izbor između dva igrača nego i izbor između velikog rizika i onoga što je poznato. Hoće li na poziciji lijevog beka startati Ismael Diallo ili mladi Šimun Hrgović? Do nedavno se činilo da ova dilema uopće ne bi smjela postojati.

Diallo igra jako loše od kada se vratio s Afričkog kupa nacija

Reprezentativac Obale Bjelokosti je odigrao 22 utakmice za Hajduk ove sezone u svim natjecanjima. Na početku sezone je većinom ulazio na poziciju stopera, a nakon ozljede Melnjaka se pretvorio u prvu i praktično jedinu opciju na lijevom beku. Čak je Karoglan u prvoj utakmici u novom mandatu stavio Melnjaka na krilo, a Dialla iza njega na bočnu poziciju. Diallo je prvi dio sezone odradio vrlo korektno, posebno u obrambenoj fazi igre.

Njegov poziv na Afrički kup nacija je sam po sebi pozitivan i za njega i za klub, ali u situaciji kada je jedini lijevi bek u klubu, to je veliki udarac za Hajduk. S nestrpljenjem se pratilo prvenstvo u Africi i čekalo se kada će Obala Bjelokosti ispasti, a oni su čudesno prolazili sve prepreke i na kraju osvojili naslov. Diallo na prvenstvu nije dobio ni minutu, a Hajduk je krpao poziciju lijevog beka s dešnjakom Moufijem.

Grafika: Sofascore

Njegov povratak je dočekan s olakšanjem, a prvi put u ovoj polusezoni nastupio je u Varaždinu (1:1) kada je odigrao 73 minute. Potom je po 90 minuta odradio protiv Varaždina u Kupu (5:0), protiv Istre (1:0) i na gostovanju u Velikoj Gorici (0:3). Međutim, bilo je jasno vidljivo da je velika pauza na njemu ostavila traga te, osim nedostataka u napadačkoj fazi za koje se već znalo, nije baš bio faktor stabilnosti ni u obrani.

Loše igre su doživjele kulminaciju u zadnjem kolu protiv Lokomotive na Poljudu (1:2) kada ga je Karoglan izvadio na poluvremenu i jasno dao do znanja što misli o njegovom nastupu, a eksplicitno ga je spomenuo i na presici nakon utakmice. Diallo se nije proslavio ni u zadnjem derbiju na Maksimiru kada ga je Takuro Kaneko izludio. S obzirom na pad forme i da napadački ne postoji na terenu, moguće je da Karoglan odluči više riskirati na toj poziciji.

Šimun Hrgović je zelen, ali svi su dok im se ne da prava prilika

Mladi bek je prije tjedan dana napunio 20 godina što ipak znači da nije baš ni toliko mlad kada se usporedi s nekim igračima koji su dobivali priliku u Hajduku. Prije zimske pauze u studenom je nastupio ukupno 14 minuta protiv Varaždina na Poljudu (3:1), a ostatak vremena je igrao na dvostrukoj registraciji u Solinu gdje je skupio ukupno 16 nastupa. Na njega se počelo računati gotovo prisilno nakon ozljede Melnjaka, ali je više služio da popuni broj u zapisniku nego što je mogao računati na minute.

Kada Hajduk nije doveo lijevog beka u zimskom prijelaznom roku, postalo je očito da će se u jednom trenutku morati osloniti na Hrgovića. Međutim, unatoč izostanku Dialla, on je svoj prvi start upisao tek protiv Rudeša, što je bila četvrta utakmica bez Obalobjelokošćanina, prije toga je njegovu poziciju većinom krpao Moufi.

Grafika: Sofascore

I tada i sada je s vremenskim odmakom nejasno zašto Hrgović kao jedini lijevi bek u momčadi nije dobio priliku na svojoj poziciji. Ne radi se o kadetu nego o punokrvnom senioru te ako Hajduk na njega nije istinski računao, nejasno je što je uopće radio s prvom momčadi i zašto onda nije u klub doveden drugi lijevi bek.

Nakon povratka Dialla je skupio oko 180 minuta nogometa i pokazao da uopće nije loš igrač kako ga se percipiralo jer nije uopće igrao. Defenzivne slabosti su kod njega očite, ali u napadačkoj fazi je korisniji igrač od Dialla i daje Hajduku potreban balans, tj. širi prostor kad je na terenu Brekalo koji se voli zabijati u sredinu. S obzirom na to da Hajduku treba pobjeda i nema luksuz čekanja, moguće je da se Karoglan odluči na rizik i gurne Hrgovića u prvi sastav protiv Dinama.

Pročitajte više