Katanec prvi favorit

GLEDAJUĆI kriterije koje nameće Stručna komisija HNS-a, jedino Srečko Katanec zadovoljava sve. Joško Skoblar ima jedan "minus", a ostali najmanje dva. Sve špekulacije trebale bi biti otklonjene sutra.

Ponovimo uvjete koje mora zadovoljavati novi izbornik:
1. Najmanje zvanje višeg sportskog trenera, smjer nogomet

2. Pet godina uspješnog radnog iskustva sa seniorskim momčadima u zemlji i inozemstvu, odnosno u državnim selekcijama
3. Znanje najmanje jednog od službenih jezika FIFA-e
4. Životopis sa svim relevantnim podacima
5. Program rada s A reprezentacijom
Također, izbornik ne može biti trener ni jednog kluba, a ugovor se potpisuje do kraja SP-a 2006. godine.

Gore navedeni uvjeti su oni u pravnom smislu, bolje reći, uvjeti natječaja. Njih i nije toliko teško ispuniti. Do problema dolazi kod kriterija kojima će Stručna komisija pri izboru davati veću važnost:
1. Vrhunska nogometna karijera
2. Odlični trenerski rezultati
3. Čvrsta ruka, autoritet
4. Neovisnost u radu
5. Znanje stranih jezika

Kada uzmemo u obzir sve kandidate, samo Katanec zadovoljava svih pet kriterija. Jošku Skoblaru u prilog ne idu trenerski rezultati, Blažević nema igračku karijeru i totalnu neovisnost, Kranjčar nema čvrstu ruku, Šušak i Ivanković također nisu ostvarili zapaženije rezultate kao nogometaši, itd. Uglavnom, svatko ima neku "manu", pa ispada da je glavni i jedini favorit Katanec.

Evo njegove kratke biografije:
Srečko Katanec, rođen 1963. godine u Ljubljani, izjašnjava se kao Slovenac, iako je po ocu i majci Hrvat. Bivši je nogometaš Olimpije, Dinama, Partizana, Stuttgarta i Sampdorije, a tijekom 80-tih godina bio je jedan od boljih igrača u jugoslavenskoj reprezentaciji, i miljenik tada najmoćnijeg "funkcionera fudbalskog saveza" Miljana Miljanića.

Sa slovenskom reprezentacijom izborio je plasman na Europsko prvenstvo 2000. godine, te Svjetsko 2002. godine. Kao kandidat za mjesto izbornika hrvatske reprezentacije spominjao se i kada je reprezentaciju napustio Mirko Jozić, no Stručna se komisija ipak odlučila za Otta Barića.

Marković još uvijek skriva karte. Njegov komentar Sportskim novostima: "Letvica je podignuta visoko, zato što su visoki i ciljevi. Nema zapreka glede starosne dobi, iako Stručna komisija zagovara što mlađe."

Nije još potpuno sigurno da ćemo sutra dobiti novog izbornika. To je rekao i sam Marković: "Najvjerojatnije 8. srpnja, no nećemo to prelamati preko koljena."

Procedura je sljedeća: glasuje se o kandidatima koje predloži Stručna komisija. Špekulira se da će biti predložena dva do tri imena.

Zaključno, Katanec je daleko ispred svih. Na drugom mjestu je, čini se, Blažević, ali njega jedino mogu spasiti komplikacije na relaciji HNS - Katanec.

Matko Rak

Pročitajte više