Kek: Tko sam ja da dijelim savjete izborniku koji je bio drugi i treći na svijetu?

Foto: EPA

MATJAŽ KEK odveo je Sloveniju na Europsko prvenstvo 2024. i tako joj donio prvi nastup na Euru nakon 24 godine. Bivši trener Rijeke gostovao je na Hrvatskom radiju i govorio o nadolazećem Euru te o šansama Slovenije i Hrvatske na tom natjecanju.

Kek: Volim kad mi momčad nije favorit

"Sretan sam i ponosan što se Slovenija plasirala na veliko natjecanje. Grupa je teška, no možda je to dobro za nas jer će pritisak biti manji. Svi su nas proglasili autsajderom, a ja volim kad mi momčad nije favorit. Neka to bude početak jedne lijepe priče i vjerujem da se može dobro završiti za Sloveniju", izjavio je pa se osvrnuo na svoju momčad:

"Cilj nam je napraviti pozitivan rezultat. Mlada smo ekipa, ali igrači imaju vjere u sebe, hrabri su, odlučni i zato su ostvarili 22 boda u kvalifikacijama. Skupinu kvalifikacija smo prilično suvereno prošli, iako nije bila najteža, ali zato jest ova na Euru (Engleska, Danska, Srbija). Veliki je izazov ispred nas."

"Možda bi druge reprezentacije trebale razmišljati kako će im biti protiv Hrvatske"

"Hrvatska? Sigurno da je grupa izuzetno teška, ali Hrvatska je bila druga pa treća na svijetu, igrala je i finale Lige nacija i možda bi druge reprezentacije trebale razmišljati kako će im biti teško protiv Hrvatske. Ipak, treba reći kako ne bi bilo dobro podcijeniti Albaniju. Ta utakmica je po mom mišljenju ključna. No, tko sam ja da dijelim savjete izborniku koji je bio drugi i treći na svijetu", rekao je Kek pa nastavio o protivnicima Hrvatske:

"To su reprezentacije koje imaju rejting, no koga je sve Hrvatska pobjeđivala i kako je prolazila... Naravno, navijat ću za Hrvatsku. Ne bih volio da opet idete na jedanaesterce jer je to strašno gledati, ali zato je poslije toliko veselje."

"Reprezentacija je formirana, iako je zadnjih godina došlo do tihe smjene generacija. Neki senatori su otišli, dok su se bitni igrači ozlijedili i zato je teško objašnjiv taj pesimizam koji se u kvalifikacijama u jednom momentu pojavio, a na kraju je sve suvereno izgledalo. Velike reprezentacije tako odlaze na velika natjecanja", dodao je.

"Vjerujem da će Hrvatska opet sve iznenaditi"

Kek je komentirao i uspjehe Hrvatske na zadnja dva SP-a. "Grandiozno. Doživio sam Rusiju i Katar prateći utakmice u Hrvatskoj. Taj nacionalni naboj i ponos je ono što daje nevjerojatnu energiju igračima koji su toga svjesni. Kad imaš uvjerenje da možeš, da si sposoban i da se ne bojiš nikoga, onda padaju i veće reprezentacije nego što će biti protivnici sada na EP-u", poručio je pa nastavio:.

"Znamo mi s ovih prostora puno puta nekog i podcijeniti, zato sam upozorio na Albaniju. Vjerujem kako će Hrvatska napraviti dobar posao i da će biti opet ona reprezentacija koja će sve iznenaditi, iako su toliko puta otišli skoro do samog kraja."

"Sigurno ću se vratiti u hrvatski nogomet"

Keka se i dalje vrlo često povezuje s povratkom u hrvatski nogomet. "S jedne strane godi da se najveći klubovi u HNL-u zanimaju za mene, no u ovom trenutku sam fokusiran samo na Sloveniju i kako što bolje pripremiti ekipu za EP. Jednog dana ću se sigurno vratiti u hrvatski nogomet, ne znam u kojem obliku, makar kao navijač klubova i reprezentacije. Ne razmišljam toliko daleko", rekao je pa zaključio:

"Zadovoljan sam tu gdje jesam kao izbornik svoje države, što me čini vrlo ponosnim, isto kao što me činilo kad sam vodio Rijeku, koja je sa sjajnim ljudima napravila odličan uspjeh, dok sam ja samo bio dio tog mozaika. Poštujem sve konkurente koje sam imao, ali vezan sam za Kvarner, ljudi su me zadužili, ostalo je veliko poštovanje i prijateljstvo."

Pročitajte više