Klanje pijetla, suzavac, hukanje i "ubijanje": Zašto se praznio Poljud i Hajduk izbacivao iz kuće

Screenshot: Youtube

HAJDUK su kroz povijest zbog navijačkih ispada kažnjavali Fudbalski savez Jugoslavije, UEFA i Hrvatski nogometni savez.

Navijač i baklje u terenu, "Ubij Srbina" ori se s tribina

Disciplinski sudac Prve HNL Saša Pavličić zatvorio je Poljud za dvije naredne domaće utakmice Hajduka, nakon ispada na derbiju s Rijekom u proteklom prvenstvenom kolu (1:1). Hajduk je kažnjen i iznosom od 80 tisuća kuna. Dobio je kaznu od dvije utakmice pred praznim tribinama zbog loše organizacije te jednu utakmicu kazne pred praznim tribinama zbog učestalih povika "Ubij Srbina" i pjevanja "Rijeko, puna si Srba, ne brini Rijeko, ima još vrba". Ujedinjene u jednu, kazna je dvije utakmice bez publike.
 
Tim povodom, podsjećamo na rigorozne kazne koje je Hajduk posljednjih desetljeća dobio zbog navijača.
 
Klanje "pivca" oduševilo Poljud, UEFA-u baš i ne

Prva rigorozna kazna Hajduku bila je zbog navijača koji je prije prve polufinalne utakmice Kupa UEFA protiv Tottenhama 1984., na centru travnjaka Poljuda ritualno zaklao pijetla, životinju koja se nalazi u grbu Spursa. Publika na stadionu oduševljeno je prihvatila ovaj "performans", dok UEFA nije pokazala nimalo razumijevanja za ritualno žrtvovanje i Hajduku odrezala da prvu iduću domaću utakmicu u europskim kupovima mora igrati najmanje 200 kilometara od Splita. Hajduk je kaznu odradio u prvom kolu Kupa pobjednika kupova iduće sezone, kada je za grad u kojem će ugostiti Dinamo Moskva odabrao Osijek, tamo teško stradao 2:5 i tako ispao iz Europe.

Protiv Marseillea baklje nisu bile dovoljne, pa je bačen i suzavac

Tri godine kasnije, u drugom kolu Kupa pobjednika kupova 1987, Hajduk je u uzvratu dočekao Olympique Marseille, nakon što je prvu utakmicu izgubio 0:4. U Splitu je danima poticana euforija da Hajduk uz pomoć navijača može nadoknaditi ogroman zaostatak, ali umjesto uobičajenog pirotehničkog arsenala, ovaj put je aktiviran i suzavac. Hajduk je u revanšu pobijedio 2:0, ali je UEFA registrirala utakmicu 3:0 za Marseille, a Hajduk je dodatno kažnjen izbacivanjem iz Europe na dvije godine, ali ne kalendarske, nego za dvije sezone u kojima izbori to u nacionalnom prvenstvu i kupu. 

Zviždanje tijekom minute šutnje za 90 poginulih srpskih rudara
 
Tamo također nije nedostajalo navijačkih ispada zbog kojih je Hajduk kažnjen, sada igranjem bez gledatelja. U jesen 1989. u nesreći u rudniku Aleksinac u Srbiji poginulo je 90 rudara, a komemoraciju za tragediju koja je potresla cijelu tadašnju državu, odnosno minutu šutnje prije utakmice Hajduk - Partizan, navijači Bilih upropastili su zviždanjem i formiranjem slova "U" tijelima na tribini. Hajduk je kažnjen jednom utakmicom pred praznim tribinama koju je na praznom Poljudu igrao protiv Sarajeva. Bilo je bez navijača, ali i bez golova. U zadnjim sezonama Jugolige nakon neodlučenih rezultata izvodili su se penali, nakon kojih bi samo pobjednik dobio bod, u ovom slučaju Hajduk 4:3.

U HNL-u je Hajduk prvi put kažnjen igranjem bez gledatelja u proljeće 2000. zbog upada navijača na utakmici Hajduk - Šibenik i prekida susreta. Kaznu je odradio na pustom Poljudu protiv Zagreba.
 
Juriš na ograde na finalu Kupa protiv Dinama
 
Nakon toga je zbog navijačkog prekida finala Kupa protiv Dinama, također na Poljudu, Hajduk kažnjen s čak tri utakmice bez publike. Odgulio ih je na susretima s Osijekom, Marsonijom i Varteksom.

Sljedeći put kada je Hajduk igrao bez gledatelja bilo je 2006., nakon što se s tribina majmunski hukalo tamnoputim igračima Dinama i isticanja transparenta "Maximirski ZOO. Chago, Etto, Da Silva". Zato je Inker gostovao na praznom Poljudu.
 
"Maximirski ZOO"
 
Tri godine kasnije, Hajduk je u ljeto 2009. u tišini igrao protiv Zadra, također zbog rasističkog vrijeđanja igrača Dinama.
 
Jesen 2010. obilježava pobjeda protiv Anderlechta u Europa Ligi, ali Hajduk je istom prilikom zbog bakljade kažnjen sa 60 tisuća eura i jednom europskom utakmicom bez publike uvjetno. Hajdukovi navijači "uvjetnu" su prekršili pirotehnikom na utakmicama sa Skontom i Interom, pa se kazna igranja pred praznim tribinama aktivirala u ljeto 2013. protiv Turnova, na prvoj utakmici drugog pretkola Europa Lige.

Kaos u Dugopolju
 
U listopadu 2014. Hajduk i Rijeka su zbog obnove travnjaka na Poljudu igrali u Dugopolju, a navijači domaćina su uzrokovali nekoliko prekida utakmice razbijanjem stolica, gađanjem igrača gostiju i trenera Keka, zbog čega je kažnjen s dvije utakmice bez gledatelja i to protiv Lokomotive i Osijeka. Kazna je narasla na tri utakmice bez publike na Poljudu jer su navijači Hajduka u Zadru suce gađali kovanicama i pirotehnikom. Klub je dodatnu utakmicu kazne odradio na praznom Poljudu protiv Zagreba, 29. studenog 2014., dok je cijelo vrijeme na punoj splitskoj Rivi bio prosvjed Torcide za čišćenje nagomilanog smeća u hrvatskom nogometu. 

Pročitajte više