Kolona tužnih navijača uzrokovala gužve na ulazu u zemlju

STOTINU tisuća tužnih hrvatskih navijača tijekom današnjeg dana se vraćalo u Hrvatsku. Gol u posljednjim trenucima produžetka produžetka i lutrija penala sve navijače je natjerala da iz Beča krenu kućama umjesto u suprotnom smjeru prema švicarskom Baselu, gdje se igra polufinalna utakmica s Njemačkom. Po procjenama uoči utakmice u Beču je trebalo biti čak i 200 tisuća Hrvata. Službenih podataka nema, ali se svi koji su bili u Beču slažu da je bilo barem 100 tisuća hrvatskih navijača.

Na Trgu i Bundeku Hrvate bodrilo 20 tisuća navijača, dvoje privedenih

Na svim graničnim prijelazima sa Slovenijom danas je tako pojačan promet osobnih vozila na ulazu u zemlju, a takva je situacija i u popodnevnim satima. Na zagrebačkom izlazu s autoceste Lučko kolona je od 1 km, s tim da je tokom dana kolona bila i veća. Promet je bio pojačan i prema moru, jer su navijači koji su reprezentaciju bodrili kod kuće očito lijek od stresa odlučili potražiti na Jadranu.

Navijači osvjetlali obraz Hrvatskoj

Hrvatski navijači nisu ni jučer u Beču radili neke veće probleme, te je austrijska policija zadovoljna ponašanjem hrvatskih navijača tijekom cijelog prvenstva. Do jedinog većeg sukoba turskih i hrvatskih navijača došlo je jučer u glavnoj navijačkoj zoni koji su izazvali turski navijači. Prema izjavama policije i liječnika Turci su napali hrvatske navijače, no nitko nije teže ozlijeđen, već se radi o površinskim ozljedama, a nekoliko je navijača dobilo udarac u nos.

Do nereda je došlo i u bečkoj četvrti Ottakring te kod Burgtheatera, najvećeg bečkog kazališta. U Ottakringu živi veliki broj Turaka, i policija je morala isprazniti nekoliko ulica kako bi razdvojila hrvatske i turske navijače, koji su policajce na kraju gađali bocama.

Austrijska policija je sinoć uz pomoć samih navijača smirila strasti na bečkim ulicama, te da se nastavilo slaviti i tugovati u miru. Dogodilo se još nekoliko manjih izoliranih incidenata, među kojima i bacanje boca na automobila od strane hrvatskih navijača, no policija je brzom intervencijom spriječila daljnje uništavanje. Za održavanje reda i mira na bečkim ulicama jučer je bilo angažirano 4600 policajaca.

D.M.
Foto: K.H.

Pročitajte više