Kome trebaju strani suci?

CHELSEA je sinoć bio teško oštećen u susretu nogometne LIge prvaka s Barcelonom, no svojedobno su uloge bile zamijenjene, a pogotovo se ne smije žaliti Guus Hiddink.

Još je prošli tjedan Barcelona ostala zakinuta za jedanaesterac na Thierryju Henryju, u prvoj utakmici polufinala Lige prvaka, a i crveni karton Ericu Abidalu ulazi u red spornih sudačkih poteza.

No, prava je sportska katastrofa zadesila Barcu u osmini finala Lige prvaka 2004/05 protiv istog sportskog rivala. U 76. minuti John Terry je postigao odlučujući gol za prolaz Engleza (4:2) nakon očiglednog prekršaja Ricarda Carvalha na vrataru Victoru Valdesu.

Pomoćni je sudac lagano zatitrao zastavicom, ali i odustao od signaliziranja prekršaja.

Kasnije će u polufinalu Chelsea ispasti od Liverpoola zbog krajnje sumnjivog pogotka Luisa Garcije - takvo je suđenje u nogometnoj Europi.

Egipćanin je Hiddinka progurao u polufinale SP-a

Nema dvojbe da je Chelsea sinoć bio žrtva rijetko viđene serije pogrešaka norveškog suca, koji nije dosudio više jedanaesteraca u korist "plavih".

Međutim, trener Engleza Guus Hiddink sigurno će se prisjetiti epizode sa Svjetskog prvenstva 2002. u Koreji i Japanu. U četvrtfinalu tog prvenstva u korejskom Gwangjuu susreli su se domaćin i nitko drugi nego Španjolska. Sudio je izvjesni Egipćanin Gamal al Ghandour, kao što će se pokazati, apsolutna zvijezda dana.

Poništio je regularne golove Rubenu Baraji u 50. i Fernandu Morientesu u 95. minuti. Ovaj potonji bi bio zlatni gol, kojim bi Španjolska odmah otišla u polufinale. Bilo je još grešaka na štetu gostiju, a kraj produžetaka je odsviran baš kad je Španjolska izvodila korner. Potom je Koreja pobijedila na jedanaesterce 5:3.

Nakon Mundiala, stadion u Gwangjuu preimenovan je u Stadion Guus Hiddink (!), iako je jednako logično bilo da se nazove po Gamalu al Ghandouru.

I ranije, u osmini finala, domaći su prošli kolo jer je ekvadorski sudac Byron Moreno nasamario Talijane, također im poništivši dva gola i nepravedno isključivši Francesca Tottija. Neki su talijanski parlamentarci pozivali svoj Nogometni savez da istupi iz FIFA-e zbog ovakve sramote.

Sve navedeno nimalo ne može utješiti Chelsea, koji je zaslužio prolaz u finale, niti može poslužiti kao opravdanje za sudački skandal koji je spriječio reprizu engleskog finala Lige prvaka. No, pokazuje koliko je hirovita nogometna nepravda.

D.R./Totalsport
Foto: AFP

Pročitajte više