Kraj Vujoševićeve ere mogao bi biti i kraj dominacije "polumafijaškog" Partizana

"SVI IGRAČI žele ostati u Partizanu", izjavio je sportski direktor najboljeg srpskog klupa jašući na valu euforije nakon što je završila jedna od najuspješnijih sezona u klupskoj povijesti. Na žalost poklonika "crno-belih", to je daleko od istine.

Partizanu slijedi još jedan remont. Gotovo sigurno odlaze Lawrence Roberts i Lester McCalebb koji "od inozemnih klubova imaju ponude sa šest nula". Upitni su Strahinja Milošević, Aleksandar Rašić, Petar Božić, Dušan Kecman i Slavko Vraneš. "Moguće je da će netko od njih napustiti klub ovog ljeta, ali osobno vjerujem da će većina ostati", govorio je nedavno Dragan Todorić.

Slijedi ljetni remont

Ali to je bilo još u danima kad je trener bio Duško Vujošević. U međuvremenu je Dule spakirao kofere i zapalio za Moskvu. CSKA je bio široke ruke, Vujošević će u Rusiji zaraditi gotovo pet milijuna eura. Jedan od najboljih europskih trenera to je zaslužio pa mu iz kluba nisu ni pokušavali (a nisu ni mogli) sabotirati odlazak iako je Partizan time puno izgubio.

Neke igrače koji pogledavaju prema izlaznim vratima Vujošević bi možda i nagovorio da ostanu. Hoće li to moći i njegov dugogodišnji pomoćnik, novi trener Partizana Vlada Jovanović? Tek se treba pokazati. "Nadam se da će većina igrača ostati jer dobro poznaju sistem", kaže Jovanović. Jedno je pojačanje ipak već dovedeno; 21-godišnji reprezentativac Dragan Milosavljević postao je prije par dana novi član Partizana.

Letvica je na najvišoj razini

"Nakon odlaska Vujoševića potrebni su nam upravo kvalitetni igrači, koji su vrlo važni kako bi sistem nastavio funkcionirati. Naravno da postoji opterećenje. Rezultati Duška Vujoševića podigli su letvicu na najvišu razinu", iskren je bio Jovanović u razgovoru za srpski Sportal.

Vujoševićeve godine u Partizanu, s minulom sezonom kao krunom njegovog trenerskog rada, nije bilo teško sumirati. Koriste se samo superlativi. "Dominirali smo u regionalnom natjecanju zadnjih godina, u Euroligi pravili jako dobre rezultate. Od finala nas je dijelila samo neka sekunda ili lopta. Takav je trenerski posao, o težini opterećenja ćemo tek pričati", rekao je Jovanović.

Može li Jovanović nastaviti stopama Obradovića i Vujoševića?

Vodstvo Partizana ima razloge da puno očekuje od mladog stručnjaka. U Humskoj je već postala svojevrsna tradicija da neafirmirana imena poput Jovanovića nasljeđuju klub i stvaraju velike rezultate. Počelo je to još sa Željkom Obradovićem, nastavilo se prije devet godina s Vujoševićem, sada je na redu Jovanović.

Njegovi prethodnici nisu pukli pod pritiskom, a i Jovanović je imao četiri godine da zanat nauči od Duleta, kojem je pomoćnik od 2006. Olakšavajuća okolnost svakako je što dolazi u sređen klub, s rezultatskom, ali i financijskom konstantom. Za razliku od Cibone, Partizan nema problema sa sponzorima. Čak ni Vujoševićev odlazak nije obeshrabrio glavne financijere pa će "crno-beli" i dogodine reklamirati Telekom, NIS i Dunav osiguranje.

"Partizan koristi polumafijaške metode"

No, ne može baš sve biti idilično. Za prošlom sezonom Partizana ipak se vuče jedan prilično velik rep s kojim se Jovanović mora obračunati. Naravno, radi se o kontroverznoj finalnoj seriji prvenstva koju su obilježili masovna tučnjava s igračima Hemofarma, optužbe za namještanje i krađu pa zatim i nepojavljivanje momčadi iz Vršca na odlučujućoj utakmici, čime su Partizanu uručili prvenstvo bez borbe na parketu.

"Nismo smjeli pobijediti Partizan", objašnjava Slovenac Goran Jagodnik. "Nije nam dopušteno da uzmemo titulu iako smo bili u boljoj formi. Partizan je dijelom u državnom vlasništvu i koriste polumafijaške metode. Nemoguće ih je dobiti. Bili smo jednaki, ako ne i bolji od Partizana. Ali, dok je u Španjolskoj normalno da Barcelona u finalu gubi 3:0, u Srbiji je to nemoguće. I mediji su uz Partizan", ogorčen je Jagodnik.

Pročitajte više