davisov kup

Krajan: Ovo više nije Davis Cup

Foto: EPA

"DAVIS Cup više nije Davis Cup", smatra hrvatski izbornik teniske muške reprezentacije Željko Krajan.

Donedavni format svjetskog teniskog prvenstva službeno je ukinut 2018. godine. Na snazi je novi natjecateljski model.

"Teško je reći je li ovo dobro ili nije, ali nije usporedivo s Davis Cupom na koji smo se naviknuli. Sve je potpuno drugačije. Znamo što je Davis Cup i kakav je sustav natjecanja imao. Danas imamo nešto sasvim drugačije", konstatirao je Željko Krajan za Omnisport.

"Davis Cup bio je nešto posebno. Nedostajat će mi epski mečevi koji su trajali po pet, šest sati ili mečevi parova koji su oduševljavali", nostalgično je zaključio hrvatski izbornik.

Inauguracijsko izdanje renoviranog Davis Cupa, koji je osnovan 1900., na rasporedu je u španjolskoj prijestolnici Madridu između 18. i 24. studenoga 2019. godine.

Prema novom natjecateljskom formatu, plasirane reprezentacije bit će podijeljene u šest grupa po tri selekcije. Pobjednici grupne faze i dvije najbolje drugoplasirane reprezentacije, po kriteriju boljeg omjera osvojenih setova i gemova, kvalificirat će se u četvrtfinale. Svi mečevi bit će igrani u formatu s dva pojedinačna meča i jednim dvobojem parova.

Reprezentacije koje se na finalnom turniru plasiraju između 5. i 16. mjesta sljedeće će godine igrati kvalifikacije za nastup na finalnom turniru, a 17. i 18. reprezentacija bit će delegirane u zonsko natjecanje.

Na finalni turnir izravno će se plasirati polufinalisti iz prijašnje godine, a 12 reprezentacija bit će definirano kroz kvalifikacijske mečeve u kojima će početkom veljače sudjelovati 24 reprezentacije (format domaćin - gost).

Dvije reprezentacije od 12 poraženih u kvalifikacijama ipak će završiti na finalnom turniru jer će dobiti pozivnicu krovne teniske organizacije, čime je osigurano da nijedna velika teniska nacija ne izostane s natjecanja. 

Prvo izdanje već bivšeg formata Davisova kupa osvojile su Sjedinjene Američke Države, inače rekorder s 32 titule svjetskog prvaka. Posljednju šampionsku titulu osvojila je Hrvatska drugi put u povijesti (2005., 2018.).
 

Pročitajte više