ANDREJ KRAMARIĆ

Kramarić je poslao jasnu poruku Daliću i navijačima. Što izbornik može napraviti?

Foto: Getty Images/Gulilver Image

ANDREJ Kramarić je u golgeterskoj formi života. Zabio je dvanaest golova u posljednjih pet utakmica za Hoffenheim, ali u reprezentaciji ne pokazuje najbolje što može.

Podsjetimo, nakon poraza of Portugala i Francuske, čitatelji Indexa su u anketi Kramarića ocijenili kao jednog od najgorih igrača tog mini ciklusa. 

Kramarić je u velikom intervjuu za Index otkrio zašto u reprezentaciji ne pruža partije kao u klubu i ukazao baš na analizu koju smo objavili na Indexu.

Zašto Kramarić nije jednako dobar u reprezentaciji i u klubu?

"To je članak koji je pogodio skroz u srž, tko god to pročita, sve će mu biti jasno", rekao nam je Kramarić o tekstu u kojem novinar Indexa Vice Karin analizira razliku između Kramarića u Hoffenheimu i onog kojeg gledamo u reprezentaciji, na dvije sasvim drugačije pozicije.

U Hoffenheimu ima slobodu kretanja i najčešće igra iza središnjeg napadača na poziciji desetke. Na taj način može koristiti fokus suparničke obrane na suigrača i napadati gol iz drugog plana, a uz to i povezivati redove svoje momčadi.

U reprezentaciji ima sasvim drugačiju ulogu i Dalić ga često gura na poziciju središnjeg napadača. Kramarić s te pozicije ne sudjeluje u igri dovoljno i zbog toga u reprezentaciji pruža slabije partije nego u klubu.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Što Dalić može napraviti?

Pitanje koje se postavlja iduće glasi: koje su opcije Zlatka Dalića? Što hrvatski izbornik može napraviti? Dva su rješenja ovog problema pred Euro koje nam slijedi idućeg ljeta. Vremena za pripremu je sve manje i u tom kontekstu Dalić pristupa utakmicama u Ligi nacija. 

Brozović i Modrić imaju garantiranu poziciju u sredini terena. U proteklom kvalifikacijskom ciklusu Dalić je Vlašića gurao na poziciju desetke ispred njih, ali je vrijeme da konačno i Kramariću pruži šansu na toj poziciji. U takvom rasporedu Rebić i Perišić bi igrali na krilima, Petković u vrhu napada, a Kramarić na poziciji povučenog napadača.

"Polušpica, desetka, ofenzivni vezni ili ofenzivna osmica - to su moje pozicije. Mogu igrati i u paru s jednom špicom. Nisam ta špica koja je naprijed solo, nisam nikad bio niti ću ikada biti", rekao je Kramarić u intervjuu za Index.

Najveći problem ovog rješenja je činjenica da u momčadi ne bi bilo mjesta za Vlašića koji se dokazao kao odličan fit za reprezentaciju i koji također igra u sjajnoj formi za CSKA.

Druga opcija je ona u kojoj bi Kramarić zaigrao na jednom od krila, umjesto Rebića ili Perišića. To bi omogućilo da on i Vlašić igraju skupa. Kramarić bi s pozicije krila mogao ulaziti u sredinu terena i tamo tražiti loptu. Najveći problem ovog rješenja je što bi na krilu ostajao prazan prostor.

Njega bi idealno iskorištavao ofenzivni bek koji stalno dolazi u završnicu napada, ali to nisu ni Vrsaljko, ni Barišić, ni Uremović, ni Sosa. Jedini hrvatski bek koji profilom može odraditi tu ulogu je Domagoj Bradarić, ali on je još uvijek nedokazana opcija.

Dalić nema zahvalan posao, ali ima Ligu nacija. Mora ju iskoristiti

Dalić pred sobom nema jednostavan zadatak. Da je sam svjestan problema s Kramarićem, izjavio je nakon susreta protiv Engleske u Ligi nacija: "Znamo da pozicija centarfora nije najbolja za Kramarića, on najviše daje iza leđa prve špice. Puno puta nas je spasio, zabijao je ključne golove."

Hrvatski izbornik pred sobom nema lagan posao jer guranje Kramarića na poziciju na kojoj može najviše dati znači da će netko od standardnih igrača morati ispasti iz prve momčadi. Ali to je normalna cijena odluka u sportu, a Dalić u razdoblju do Europskog prvenstva mora zaključiti je li to dobra odluka.

Liga nacija je u tom pogledu idealno natjecanje. Hrvatska će odigrati još četiri susreta protiv odličnih reprezentacija (Švedska x2, Portugal, Francuska) i to je idealan poligon za isprobavanje novih ideja i uigravanje novih postava. Porazi u Ligi nacija nisu presudni i Dalić ju mora iskoristiti kao turnir za selekciju kadra i ideja.

U slučaju da se Vlašić ili neki od krilnih igrača ozlijedi prije Europskog prvenstva, Kramarić bi postao jedan od najbitnijih igrača reprezentacije. Imati njega u prvih 11 na poziciji koja mu leži idealno je barem kao druga opcija. Hrvatska nema fond igrača koji je velik kao francuski ili španjolski i zbog toga nema luksuz koristiti bitne igrače izvan idealnih uloga. Vrijeme je da Kramarić dobije šansu na poziciji koja mu najviše odgovara. Svojim igrama ove godine je to definitivno zaslužio.

Pročitajte više