Kregar: Mamić i njegov sin Mario su u sukobu interesa

ZDRAVKO MAMIĆ nedavno je na ružan način optužio Josipa Kregara da stoji iza prosvjeda BBB-a čime ruši Dinamo i tako želi skupiti političke bodove. Kregar je prokomentirao Mamićev istup.

"Ne znam treba li to komentirati. Mamić je na toj presici bio šokiran pa mu je možda moje ime prvo palo na pamet. Žalosno i smiješno. Kao svaki građanin sam vrlo malo znao o tome kako funkcionira klub. Apsurdno mi je bilo kad sam saznao da članovi udruge ne mogu dobiti statut udruge. S druge strane napravili su sve da izbjegnu kontrolu zakonitosti i poslovanja", rekao je Kregar u emisiji Radio studenta pa dodao:

"Nikad nije izvršena revizija poslovanja NK Dinamo. Napravili su izmjenu statusa da pokriju i sakriju probleme koji postoje. U tome im je ministarstvo bilo od velike pomoći i donijelo sramotno rješenje da nije njihova dužnost provjeravati statut."

Kregar, koji je radio na Zakonu o sukobu interesa, tvrdi da nema sumnje da Mamić i njegov sin Mario krše zakon.

"To je čisti slučaj sukoba interesa. Podjednako je zabranjeno sklapa li netko posao sa sobom ili sa svojim sinom. O tome se znalo jako dugo, ali ministarstvo nije znalo ništa. Mamić i njegov sin ili oba zajedno su poslovali s Dinamom. To je ili glupost ili kriminal, a možda i oboje."

U emisiji se osim o Dinamu raspravljalo i o stanju u HNS-u i uhićenjima visokih dužnosnika. Novi ministar sporta Željko Jovanovića najavio je da će "isušiti močvaru".

"Mislim da se radi o prigodnoj i dobroj izjavi. Jovanović dolazi u vruću stolicu koja se ne tiče samo sporta nego i obrazovanja. Nitko više iz sporta neće moći računati da je iznad zakona. Jovanović je čovjek koji nema dlaku na jeziku i radi ono što obeća. Potrebno je sanirati štetu u HNS-u koju trpi. Čini mi se strašno zabrinjavajućim da izjave koje relativiziraju odgovornost upozoravaju na oportunističko ponašanje i želju da se sve zataška. Ne mogu govoriti tko je kriv, ali je jasno da je ovo bitka za spas nogometa. Dijelim mišljenje Jovanovića i smatram da tako misle svi koji prate sport."

Kregar je komentirao izjave Vlatka Markovića i Zdravka Mamića koji su kritizirali Hrvoja Maleša zbog suradnje s Uskokom.

"Građanska dužnost je pomagati u istrazi o kriminalu. Ovim se oni diskriminiraju u čišćenju i stavljaju se u obranu onih koji su napravili kaznena djela. To je ne samo loše po njih, nego i po drugim građanima, a loše zvuči u ušima svih onih koji su počeli otkivati kriminal."

Brleković: Treba nam nogometni Bajić

Svoje mišljenje je dao odvjetnik Ivan Brleković.

"Bio sam dio HNS-a desetak godina, ali sam puk'o na onoj sjednici prije godinu dana. Mislim da se ovo moralo dogoditi, možda se nije dogodilo prije zato što uvjeti za to nisu bili spremni. Došlo je do antikorupcijske razine u društvu i nadam se da će se sve raščistiti i da je ovo početak bolje budućnosti za hrvatski sport. Sramno je od vrha HNS-a da će održati sjednicu dan prije prije nego što nova hrvatska vlada sjedne na čelo, vjerojatno se bojeći Jovanovića i Milanovića. Dati će se podrška vodstvu, reći da je sve u redu i da su ovo pojedinačni slučajevi, da je sve bajno i sve cvjeta", kaže bivši dopredsjednik HNS-a.


Brleković je komentirao želju Darija Šimića da preuzme HNS.

"Ako smo legalisti, trebamo poštivati statut. Ne može netko banuti i reći želim zamijeniti Markovića. Mora skupiti podršku pa tek onda može. Tako da mi to izgleda tragikomično po medijima. Kad su meni rekli da sam kandidat, rekao sam da je to kao kod biranja pape. Nikad za papu nije izabran onaj o kome se najviše priča. Nogometna organizacija nije sama sposobna očistiti kaljužu. HNS-u je potrebna prijelazna vlada, sa stručnim ljudima, a na čelu nje treba biti nogometni Bajić."

"Do sada nije bilo sile u organizaciji da napravi promjene. Dosadašnja politika je na neki način bila sudionik u ovim događajima. Podnio sam zahtjev za poništenjem skupštine, ali to je još uvijek u ladici ministra Mlakara. Prema tome, nitko ne može reći da vlast nije blagoslovila ovako stanje. Skupština HNS-a ima 49 zastupnica, a 27 nas doživotno kažnjeno samo zato što smo drugačije mislili. Radi li se tu o diskriminaciji i nepoštivanju ljudskih prava?"

Lekić: Ustrajemo u daljnjoj borbi

Stipe Lekić, tajnik KN Torcida dao je podršku Malešu i svima koji žele raščistiti situaciju u našem nogometu.


"Mi smo prije koji dan izdali proglas u kojem dajem priznanje Hrvoju Malešu jer je za takav čin trebalo hrabrosti. Predstavio je javnosti kakav je HNS i što su sve radili. Nadamo se da neće stati na tome jer smo upozoravali na sve što se događalo. Uhićenja su za nas bila potpuno očekivana, ali nadam se da neće stati jer tu ima puno širi krug ljudi. Ne znamo tko je idući, ali svi će doći na red. Sve se vraća", smatra Lekić.

"Ustrajat ćemo u daljnjoj borbi, bez obzira na klupsku pripadnost. Ovome mora doći kraj. Svi ljudi koji su se pokušali okoristi HNS-om moraju biti kažnjeni. Postoji organizacija na razini svih navijački skupina i bit ćete obaviješteni o našim potezima."

Kardum: Statut i Izvršni odbor Dinama su nelegalni

I navijači Dinama žele da istrage odu do kraja. Evo što kaže Marko Kardum, predstavnik Građanske inicijative Zajedno za Dinamo.

"Stanje u HNS-u ne treba komentirati, dovoljno je sve ono što su rekli o sebi i sve afere koje su ih pogodile. Podržavao izjavu Jovanovića i nadamo se da neće stati na ovome. Imamo razloga vjerovati da je bivša vlast podupirala brojne nezakonitosti u HNS-u i Dinamu. Ministarstvo znanosti prebacuje odgovornost na HNS-a, a on nema jurisdikciju na time. HNS nikoga ne može natjerati da poštuje zakon", rekao je Kardum.


"I dalje je nelegalan statut i Izvršni odbor Dinama. Proces biranje ide po cirkularnom principu, Izvršni odbor bira Skupštinu koja bira Izvršni odbor. Oni tvrde da su najlegalniji klub na svijetu, ali od njih se ne može dobiti nikakav dokument."

"Prema svakom zakonu o udrugama imate pravo vidjeti kako se udruga financira i tu je zakon sasvim jasan."

Hrnjak: Mamić je još u sukobu interesa

Predsjednik Udruge navijača Dinama Danijel Hrnjak komentirao je upad na Mamićevu presicu u ponedjeljak.

"Već sam ranije rekao da vokabular koji je bio na presici nije bio najprimjereniji. Žao nam je što smo dali materijal Mamiću da nas poklopi s njim što je rezultat naše nezrelosti. To je bilo iz afekta i emocija, ali treba nas razumjeti jer smo godinama ponižavani", rekao je Hrnjak pa se osvrnuo na netransparentno poslovanje Dinama:

"Oni su sve manje nogometni klub, a sve više agencija koja ima privatne interese. Zdravko Mamić je još u sukobu interesa, preko sebe i sina Marija koji je menadžer mnogim igračima. O stolicama su počeli govoriti u klubu kad su nas optužili za uništavanje stolica. Nakon toga smo odlučili vidjeti što je sa stolicama nakon čega smo počeli kopati. Zdravko Mamić je rekao da će pokazati račune i faktura, ali to još nije napravio. Istraživanjem oko stolica smo došli do zanimljivih otkrića."

Pročitajte više