Rijeka - Osijek 1:0

Kroz bolove je molio trenera da igra pa jednim potezom izmamio uzdahe stadiona

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

"FRANKO je imao probleme s ozljedom kroz cijeli tjedan. Molio me da igra, silno je htio nastupiti protiv Osijeka. Stisnuo je zube i to učinio. Izdržao je i svaka mu čast. Znamo koliko je kvalitetan i puno nam znači", rekao je Simon Rožman na konferenciji za medije nakon što je njegova Rijeka u derbiju 24. kola HNL-a svladala Osijek 1:0.

Strijelac jedinog pogotka za Riječane bio je Alexander Gorgon. Kapetan se vratio u stilu i postigao lukav pogodak glavom. Raspopović je ubacio s desne strane, Andrijašević glavom prebacio na drugu stativu, a Austrijanac lukavo i dosta spretno pogodio drugi kut i uhvatio vratara Ivušića na krivoj nozi.

Najbolji je asistent Rijeke, igra sjajno od samog povratka u HNL

Andrijašević ove sezone igra sjajno. Ovo mu je bila peta asistencija u 15 prvenstvenih nastupa što ga čini najboljim asistentom cijele ekipe. Tome je dodao i četiri pogotka.

Povratak u Rijeku s posudbe iz Genta mu je itekako dobrodošao, a nije mu dugo trebalo da pokaže koliko je zapravo kvalitetan igrač te koliko je neuspješna epizoda u Belgiji bila splet nes(p)retnih okolnosti. U svojoj 28. godini igra u naponu snage i u najboljim je igračkim godinama.

Protiv Osijeka igrao je fantastično, bilo ga je svugdje po terenu, iskakao je u presing i u paru s Gorgonom bio prvi stup obrane Rožmanove ekipe, spuštao se nisko i pomagao povezati linije. Prema podacima s InStata, osvojio je dva zračna duela s 50% uspješnosti, imao četiri driblinga sa 75% uspješnosti te pet oduzetih lopti. Dva ključna dodavanja zaokružuju njegovu sjajnu partiju.

Trenutak inspiracije izmamio uzdahe na tribinama Rujevice

Odradio je i mnogo zahtjevne trke, ali je uz sve to našao vremena i za maestralan potez kojim je izmamio uzdahe s tribina Rujevice.

U jednom trenutku utakmice pokazao je od kakvog je kova i na Erosu Grezdi, također povratniku u HNL kao i Franko, demonstrirao ono što se nogometnim žargonom naziva tunel. Rujevicom se u tom trenutku prolomio uzdah. Impresioniran, gotovo iznenađen što je uspio napraviti Osijekovom ofenzivcu, i sam Franko stao je na loptu, pustio Grezdi trenutak da dođe k sebi i onda nastavio. Na trenutak je podsjetio da je on zapravo heroj ulice.


"Gorgonu sam slučajno asistirao, ali Grezdi sam namjerno poslao loptu kroz noge"

A isprva nije trebao, a možda ni smio, zaigrati. Ipak, riskirao je, preiskusan je to igrač da bi napravio nepromišljen potez i zbog toga se kasnije pokajao. Franko je izdržao sat vremena, a umjesto njega ušao je debitant i Brazilac Felipe Pires.

"Istina, osjetio sam tijekom tjedna živac, upalio se, boljelo je i širilo se na nogu. U početku nisam znao je li to loža. Obavio sam pregled i utvrdili smo da je živac. Čak i na zagrijavanju sam ga osjetio, prijavio sam treneru, ali sam rekao da ću ići koliko god budem mogao. U drugom poluvremenu me počelo sve više i više grčiti. Drago mi je da nije ništa strašno i vjerujem da će se kroz nekoliko dana sve riješiti. Bitno je da nije mišić", otkrio nam je Andrijašević kojeg smo odmah pitali o finti i trenutku kad je posramio Grezdu:

"Iskreno, išao sam na to, vidio sam da se on zaletio na loptu i eto - upalilo je."

Gorgonov pogodak presudio je Osijeku, ali Franko mu je proslijedio loptu i ubilježio asistenciju.

"Slučajna asistencija, da. Ha ha. Vidio sam Gorgona perifernim vidom i proslijedio mu loptu. Odigrali smo jedno od boljih poluvremena u ovoj sezoni. Možda smo malo pali u drugom poluvremenu, ali je obrana bila na visokoj razini kao i u prijašnjih nekoliko utakmica. Nije slučajno da već četvrtu utakmicu ne primamo gol s obzirom na to da smo ih prije znali dosta primati."

"Gazili smo Osijek na svakom dijelu terena"

Dojam je da Rijeci nitko ne može zabiti gol otkad je Rožman promijenio sustav i odlučio braniti se s petoricom u zadnjoj liniji. Isto tako, napad nije toliko zakinut tom odlukom jer Rijeka ima dovoljno individualne kvalitete prema naprijed i uvijek netko jednim potezom može riješiti utakmicu.

"Ispada na kraju da je rezultat 1:0 jedva stečen, ali kad pogledamo sve: imali smo dosta šansi i situacija za postići još dva, pa čak i tri gola. Nismo zabili, ali ako ne zabijemo, nemojmo ga primiti - to je najvažnije.

Možda nam nedostaje neke mirnoće u završnici, imamo prostora za poboljšati taj zadnji pas, realizaciju, ali neću se žaliti. Momčadski smo top, gazimo jedan za drugoga, mislim da se to i vidi. Osijek nam nije stvorio poštenu šansu, pa čak ni polušansu. Gazili smo ih u prvom poluvremenu na svakom dijelu terena", zaključio je Franko.

Standings provided by Sofascore LiveScore

Pročitajte više