DINAMO ZAGREB

Krznar je ostao sam. Oko njega su samo fantomi koji se kriju iza gazde iz Međugorja

Foto: Igor Soban/PIXSELL

NAKON neuspješnog otvaranja Europa lige protiv West Hama mnogi navijači i mediji smatraju da Damir Krznar nije trener Dinamovog kalibra.

Istina je da debakl u Tiraspolu i kukavička igra u Maksimiru nose njegov potpis, ali on je daleko od uzroka Dinamovih problema. Otkad je Zdravko Mamić pravomoćno osuđen jer je godinama lovu iz Dinama trpao u svoje džepove i one svoje obitelji, fokus navijača se u manjoj ili većoj mjeri prebacio na događanja na terenu.

Time se obilato okoristila trenutna Dinamova Uprava koja nema nikakve veze s nogometom i koja donosi katastrofalne odluke. Stalno slušamo o transferima, prihodima, rashodima i drugim stavkama koje oblikuju klupsku budućnost, ali nitko iz Uprave nije iskoračio i preuzeo odgovornost za poteze koji se vuku. Dvadeset godina bilo je jasno da Dinamo ima samo jednog gazdu pa se samim time i ono dobro i loše u Dinamu pripisivalo isključivo njemu. Sadašnji trio koji, barem na papiru, upravlja Dinamom uživa u svojoj fantomskoj ulozi u kojoj je od gnjeva navijača i javnosti debelo skriven.

Tužna je činjenica da u tome opsesivno traže medijsku pomoć, a najžalosnije je što ju od nekih čitanih i frekventnih medija i dobivaju.

Dinamova Uprava - policajac, tajnica i žena koja ide na izvlačenje ždrijeba

Bivši igrač i današnji trener Dinama trenutno je najčešća tema razgovora među Dinamovim navijačima. Mnogi smatraju da kao bivši pomoćnik Zorana Mamića još nije sazrio za ulogu glavnog trenera, a utakmice protiv Sheriffa i West Hama sigurno mu nisu poslužile kao adut.

Međutim, javlja se jedno banalno, ali u Dinamovom slučaju nevjerojatno komplicirano pitanje. Tko može smijeniti Damira Krznara?

Upravu kluba čini troje ljudi. Prvi od njih je glavni operativac kluba Krešimir Antolić, bivši policajac koji je u fokus javnosti ušao kao čovjek od zadatka za "crne liste" koje su godinama najžešću oporbu Zdravka Mamića držale izvan stadiona. Nakon što je car tužno pao u dalekoj Hercegovini, Antolić je ostao jedan od rijetkih vojnika stare garde koji su ostali vjerni svojem šefu.

Druga članica Uprave ja Amra Peternel. Diplomirana ekonomistica je mijenjala nekoliko radnih mjesta unutar kluba. Bila je direktorica marketinga, a kasnije i direktorica za međunarodne odnose. U sustavu vlasti Zdravka Mamića, koji je sve držao pod kontrolom, njena jedina javna obaveza bila je prisustvovanje ždrijebu Dinamovih europskih skupina. Kriteriji po kojima je došla na poziciju ionako nisu bitni. Dobro se zna da je odanost vođi jedina valuta koja se cijeni u Dinamu.

Treća članica je bivša Mamićeva tajnica Vlatka Peras. Njen najpoznatiji pothvat u Dinamu je onaj koji je otkrio Večernji list prije tri mjeseca. Ona je bila svjedokinja u istrazi u kojoj su uhićeni suci sa Županijskog suda u Osijeku, kako se doznaje iz istražnih spisa koji su objavljeni u dnevnim novinama. Peras je, prema istom medijskim izvoru, priznala da je osobno nosila kuverte s novcem koje je osječkim sucima slao Zdravko Mamić. 

Jedini tko može dati otkaz Damiru Krznaru je - Damir Krznar

Policajac, tajnica i ekonomistica. Nije to početak lošeg vica, nego sastav Dinamove Uprave. Tko od te tri osobe na izvršnoj funkciji dolazi iz sportskog pedigrea i posjeduje nogometna znanja da kroji sportsku politiku, smjenjuje trenere i dovodi igrače? Takva funkcija u pravilu spada u opis posla sportskog direktora.

U trenutku kada je i mlađi brat Mamić pravomoćno osuđen za pljačku Dinama, a bilo je to u ožujku ove godine, pozicije trenera i sportskog direktora preuzeo je Damir Krznar. Ispada da je jedina osoba s dovoljno iskustva na nogometnom terenu koja može reći kako Damir Krznar nije dovoljno dobar trener za Dinamo - sportski direktor Damir Krznar.

Međutim, vrlo je upitno bi li Damir Krznar, sportski direktor, podmetao klipove tako da Damir Krznar, trener, toliko pati.

Kako razbiti fantastičnu vlastitu momčad? Pitajte odgovorne u Dinamu

U prošloj europskoj sezoni, jednoj od najuspješnijih u klupskoj povijesti, lijevog beka igrao je Joško Gvardiol. Već je na zimu dogovoren njegov odlazak u RB Leipzig i znalo se da mu Dinamo treba pronaći zamjenu. Prije početka ove sezone imao je, u jednom trenutku, četiri lijeva beka - Štefulja, Leovca, Čabraju i Moubandjea. Ima li išta logičnije od toga da u europskim kvalifikacijama tu poziciju igra veznjak Bartol Franjić, a kasnije krilni napadač Mislav Oršić?

Dinamo je protekle zime i ovog ljeta pokupovao "pola HNL-a". Stigli su Čabraja, Štefulj, Bulat, Jurić, Ristovski, Čop, Nevistić, Špikić i Dilaver, otkupljen je Mišić, a s posudbe su mu se vratili Kulenović, Gojak, Menalo, Moubandje, Atiemwen, Šutalo, Andrić i Ćuže. Dinamo nikome osim Ristovskom nije dao šansu i sasvim je jasno iz prve četvrtine sezone da ih Krznar ne vidi kao bitne igrače prve momčadi. Dapače, s 14 posudbi i prodaja Dinamo je desetkovao vlastitu momčad.

Protiv Slavena i Rijeke izvodio je udarnu HNL momčad, a onda je, nakon par ozljeda, došao do toga da se mora krpati za Europu. Prije Sheriffa Dinamo, momčad koja je na početku priprema imala malo više od 30 igrača, nije znao kako će pokrpati stoperske pozicije. Da u to vjeruje li se rotacijskim igračima u momčadi ne bude nikakve dvojbe, Dinamo je zatražio dvije odgode HNL utakmica zbog izazova u Europi. Postavlja se pitanje zašto je onda potrošio gotovo 15 milijuna eura, odnosno u što je točno novac uložio?

Da kakofonija bude potpuna, prodali su Majera i Jakića, dva ključna vezna igrača, usred kvalifikacija za Ligu prvaka koja nosi nagradu. Da komunikacija između sportskog direktora Damira Krznara i trenera Damira Krznara bude još neobičnija, trener Damir Krznar je odlučio igrati u 3-5-2 formaciji, a onda je pustio Marija Gavranovića da ode iz kluba. Ako znamo da je za transfere Gvardiola, Majera i Jakića Dinamo dobio (ili će dobiti) oko 38 milijuna eura, a da se protiv West Hama izmišljaju formacije i krpaju pozicije, navijači se još jednom s pravom mogu pitati - gdje je lova? Presude Vrhovnog suda rekle su nam gdje je Dinamova lova znala završiti u nedavnoj prošlosti.

Uprava je nesposobna i očajnički traži pomoć medija da to prikrije

Daleko od toga da su nelogičnosti prilikom kadroviranja ekipe jedini Dinamov problem. Ova Uprava ima jako puno kikseva i na ostalim poljima svoje djelatnosti. Tako je Dinamo, primjerice, jedan od rijetkih makar poluozbiljnih europskih klubova koji u pandemijskoj sezoni svojim navijačima nije omogućio kupnju godišnjih ulaznica.

Utakmica protiv West Hama najbolji je dokaz tome koliko su sposobni organizirati utakmicu. Na početku utakmice više tisuća ljudi je zbog propusta u organizaciji čekalo ispred stadiona, do te razine da je reagirala i policija koja je propuštala ljude na tribine puno brže, govori nam izvor iz navijačkih krugova.

Osim toga, redarska služba je na ulazu na tribinu, potvrđuje nam više navijača, oduzimala maske iz službenog Dinamovog fan shopa jer bi "mogle poslužiti kao sredstva za prikrivanje identiteta". Dakle, za one kojima se na prvu priča čini suludom - klub u svojem službenom shopu prodaje maske i poziva na oprez, a onda na utakmici redarska služba, koju zapošljava isti klub, te maske oduzima usred pandemije. Pritom sponzorske ulaznice dijele šakom i kapom, dok daju sve od sebe da šaci navijača koja dolazi na stadion ogade to iskustvo zauvijek.

Umjesto ispravljanjem grešaka ili objašnjavanjem, Dinamova Uprava se bavi sasvim drugim stvarima. Tako prvi operativac kluba Krešimir Antolić žica medije i novinare da ono što trenutno rade prikažu u boljem svjetlu, a dobro je poznata njegova potreba da se igra urednika tamo gdje se piše onako kako njemu ne odgovara. Najžalosnija činjenica u toj priči je da su mu pojedini novinari i mediji, pritom vrlo poznati i čitani, izašli u susret. Time su izgubili svaku novinarsku funkciju i postali PR klike koja, barem na papiru, vlada Maksimirom.

Krznar je ostao sam. Oko njega su samo fantomi

Na kraju cijele balade, u kojoj se kronološki može pratiti kako su oni koji upravljaju Dinamom slabjeli i uništavali vlastitu momčad, Damir Krznar je ostao sam. Na meti javnosti i medija je već dulje vrijeme, pokušava izmisliti dobitnu formulu. ali izgleda kao da tu bitku gubi. Sasvim je moguće da Krznar nije kapacitet za prvog trenera Dinama i ne može se reći da bi otkaz treneru koji je i stigao kao pomoćnik bio nerezonski. Naposljetku, barem 20 trenera u ovom tisućljeću moralo je napustiti Maksimir zbog nekoliko vezanih kikseva i loše igre.

Međutim, to nas vraća na početak teksta i problema. Tko je ta osoba koja će ocijeniti da Krznar treba otići? Policajac, tajnica i nositeljica kuverti, žena koja ide na izvlačenje ždrijeba ili sportski direktor Damir Krznar? Trio u Upravi uživa u fantomskoj atmosferi koja je stvorena oko kluba. U kojoj se vuku potezi, ali pritom nije jasno tko ih vuče. U kojoj se dovode i otpuštaju igrači, na pregovore u klub dolazi Siniša Šošo, a nigdje ne piše tko je dogovorio transfer. Galamdžije koji je bio prva meta za te stvari više fizički nema, a policajac, tajnica i nositeljica kuverti te žena koja ide na izvlačenje ždrijeba uspješno se kriju negdje u dubini loža na Zapadu. Krznara su gurnuli da se bori dok god ide. Zamijeniti trenera ionako je najlakša moguća stvar na Maksimiru oduvijek.

> Reakcija Krešimira Antolića na Indexov tekst o Dinamu

A možda, samo možda, onaj koji odlučuje fizički više nije u loži. Na kraju krajeva, tipa koji je krao lovu iz Dinama nije se odrekla ni trenutna Skupština kluba, nego je odlukom bez presedana načinila višemilijunsku štetu Dinamu. A možda fantom nije ni u operi ni na Zapadu. Možda je, samo možda, u Međugorju.

Pročitajte više