NBA LIGA

LeBron James preskočio Jordana na ljestvici najboljih strijelaca svih vremena

Foto: Getty Images / Guliver

SASVIM je izvjesno da se LeBron James ove sezone neće približiti Michaelu Jordanu prema broju osvojenih naslova jer njegovim Lakersima sad već treba čudo da uopće uđu u doigravanje, ali zato ga je ulovio u najvrednijoj statističkoj rubrici - na listi strijelaca svih vremena.

Kralj James od danas je četvrti najbolji strijelac u povijesti NBA lige. Na noćašnjoj utakmici protiv Denvera za to mu je trebalo 13 poena, a dosegnuo ih je polaganjem u drugoj četvrtini. Znajući da će ga uloviti na ovoj utakmici, LeBron ju je odigrao u Jordanovim tenisicama na koje je napisao "hvala, MJ 23".

Za usporedbu, Jordanu su za postizanje 32.292 poena trebale 1072 utakmice, a James je noćas odigrao svoju 1190., ali puno je mlađi nego što je bio Gospodin Zrak kad je po treći put završio karijeru već u petom životnom desetljeću. Tek 66 dana ranije napunio je 34 godine.

Najmlađi je u povijesti stigao je do 10, 20 i 30 tisuća koševa, a s obzirom na to da namjerava igrati do četrdesetih, mogao bi postati i prvi igrač u povijesti s 40.000 poena u NBA ligi. Kareem Abdul-Jabbar je rekorder s 38.287.

Proslavu uspjeha LeBronu je pokvario novi poraz Lakersa, četvrti zaredom. Ovaj put Staples Centrom se prošetao Denver 115:99 uz 12 poena, 17 skokova i osam asistencija Nikole Jokića. LeBron je zabio ukupno 31, ali opet nije imao adekvatnu pomoć, pogotovo bez ozlijeđenih Ingrama, Kuzme i Balla.

Lakersi su trenutačno 11. na Zapadu sa sedam pobjeda manje i šest poraza više od gradskih rivala Clippersa i San Antonio Spursa, koji drže posljednja mjesta za doigravanje. Od posljednjih 17 utakmica sezone trebali bi realno dobiti 15-ak da bi se ugurali u playoff. LeBron će sezonu završiti u travnju prvi put od 2005. godine, a nakon što je posljednjih osam godina u pravilu igrao u finalu.

Pročitajte više