FRANCESCO TOTTI

Legenda se povukla prije tri godine: Klubu sam dao sve, zaslužio sam više poštovanja

Foto: Getty Images

TOČNO su tri godine prošle otkako je jedna istinska nogometna ikona odigrala svoju posljednju utakmicu.

Na današnji dan 2017. godine Francesco Totti ušao je u igru u 54. minuti utakmice između svoje Rome i Genoe, na čijoj je klupi bio hrvatski trener Ivan Jurić. U tom trenutku bilo je 1:1, ali Roma je na kraju pobijedila 3:2 golom Perottija u 90. minuti te tako potvrdila drugo mjesto s bodom ispred Napolija, a četiri iza prvaka Juventusa.

Roma je na svojem Twitteru objavila emotivnu snimku s posljednjim Tottijevim nogometnim trenucima u jedinom klupskom dresu koji je ikada nosio. Bilo mu je već punih 40 godina.

Totti je prve nogometne korake napravio u Fortitudu Luditor, a Romi se priključio 1989. kao 12-godišnjak. Za prvu momčad debitirao je kad mu je bilo 16 godina, 28. ožujka 1993. na gostovanju kod Brescie, a priliku mu je dao nekadašnji izbornik Jugoslavije Vujadin Boškov.

Već iduće sezone pod Carlom Mazzoneom postao je redoviti član rotacije, a do svibnja 2017. za Romu je odigrao čak 785 utakmica. S Vučicom je osvojio naslov prvaka 2001., po dva talijanska kupa i superkupa, dvaput je proglašen talijanskim nogometašem godine, a 2007. bio je prvi strijelac Serie A s 26 golova.

S reprezentacijom je postao U-21 europski prvak 1996., a kruna karijere bilo mu je osvajanje titule svjetskog prvaka 2006. u Njemačkoj.

Iako je 2004. bio sasvim blizu prelaska u Real Madrid, ipak je ostao u Romi, u kojoj je naposljetku proveo cijelu profesionalnu karijeru, čak 25 godina.

Totti: Rim je moj svijet

"San mi je bio ostati u Romi cijelu karijeru, ali prirodno je da tijekom tolikih godina naiđeš na prepreke. Želio sam pobjeđivati. Osvojili smo Scudetto, a zatim izgubili sljedeća dva. Napredak nam se usporio i ja sam želio da dovedemo vrhunske igrače i trenere da ponovno osvajamo trofeje", otkrio je nedavno Totti.

"Ali ondašnji predsjednik Franco Sensi bio mi je poput oca i dao sam mu apsolutno sve što sam mogao", objasnio je Totti.

Nakon završetka igračke karijere postao je direktor Rome, ali povukao se dvije godine kasnije zbog neslaganja s američkim vlasnikom Jimom Pallottom, koji je odgovoran i za njegov prekid igračke karijere jer mu kao 40-godišnjaku nije želio dati novi ugovor.

"Javio mi je to dvije utakmice prije kraja sezone. Svijet mi se srušio. Iako sam znao da sam u posljednjoj fazi karijere, mislim da sam zaslužio više poštovanja", rekao je Totti, koji je 2019. napustio Romu nakon punih 30 godina i ne namjerava se vraćati dok je Pallotta u klubu.

Bilo je u njegovoj eri boljih i uspješnijih nogometaša, ali Totti će ostati zapamćen kao istinska ikona koja je cijelu karijeru provela u jednom klubu. Za navijače Rome uvijek će ostati božanstvo, a za sve ostale strašan igrač koji zaslužuje isključivo ogromno poštovanje.

Pročitajte više